Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι θα φτιάξετε το πιο τέλειο Μερεντόψωμο.Πανεύκολο χωρίς ζύμωμα με την τρελή ζύμη,που διατηρείται και στο ψυγείο.Αν δεν σας αρέσει η πραλίνα,μπορείτε να βάλετε την δικιά σας μαρμελάδα.Να το γεμίσετε με ξηρούς καρπούς,ζάχαρη και κανέλα σταφίδες και σοκολάτα.Το σίγουρο είναι ότι θα το λατρέψετε,και έρχονται πολλές συνταγές με την ίδια ζύμη.Πάμε στην κουζίνα μου,να παίξουμε με την πιο τρελή ζύμη και να φτιάξουμε μερεντόψωμο.
Υλικά για την ζύμη:
80-90 γρ. περίπου χλιαρό γάλα
1 κ.γ. ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ .αλάτι
90 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
Υλικά για την γέμιση:
150 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Υλικά για την επάλειψη:
1 αυγό
1-2 κ.σ. νερό
Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα την μαγιά,και την ζάχαρη.Το αφήνουμε για 15 λεπτά,στην άκρη να φουσκώσει.Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι,το αυγό με το γιαούρτι.Βάζουμε τώρα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι-αλάτι και μπέικιν.Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι,προσθέτουμε την μαγιά και το γιαούρτι.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι,και τέλος με μια μαρίζ.Όπως έχω γράψει στα υλικά στο γάλα λέω περίπου,όχι ακριβώς.Ίσως πάρει λιγότερο ίσως περισσότερο,δεν γίνεται σφιχτή η ζύμη.Μόλις δείτε ότι το μπολ σας είναι καθαρό,η ζύμη είναι έτοιμη.Σκεπάζετε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα,και αφήνετε για 2 ώρες.Μόλις φουσκώσει η ζύμη,την ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο 20Χ40.
Αλείφουμε με πραλίνα το φύλλο,αφήνουμε ένα εκατοστό στην άκρη καθαρό.
Ο λόγος που δεν αλείφουμε όλο το φύλλο,είναι να μην βγει έξω η πραλίνα.Κάνουμε ρολό το φύλλο,και το κόβουμε πριν το πλέξουμε.Θα δείτε στην φωτογραφία πως το έκοψα,και μετά απλά τα πλέκετε.
Τις άκρες μπορείτε να τις γυρίσετε προς τα μέσα,να φαίνονται ωραίες.Το βάζετε σε μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα,σκεπάζετε και αφήνετε 45 λεπτά.
Μόλις γίνει διπλάσιο,αλείφεται με το διάλυμα αυγού την ζύμη και ψήνετε.Σε προθερμασμένο φούρνο,για 25 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας.
Αν η ζύμη σας μαζεύει όταν την ανοίγετε,αφήστε την να ξεκουραστεί.
Μπορείτε να κάνετε ολόκληρη δόση,και να την φυλάξτε στην κατάψυξη.
Φτιάξτε το μεγάλο η μικρά ψωμάκια,όπως θέλετε και όπως σας αρέσουν.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος,και τον φούρνο σας.
” Καλή επιτυχία elpidas little corner ”
Καλή επιτυχία .
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ελπίδα Χαραλαμπίδου , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να δείτε και στην σελίδα της : http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_9.html