ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 32cm) :
1,5 κιλό πράσο μόνο το άσπρο μέρος
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια
3 κλωνάρια σέλερι (Χωρίς τα φύλλα)
Ξύσμα λεμονιού
Χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
2 αυγά μέτρια των 50gr
400 gr φέτα θρυμματισμένη σε μεγάλα κομμάτια
Λίγο αλάτι
Αρκετό πιπέρι
1 Συσκευασία (Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη)
Ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
Ελάχιστο νερό για το ράντισμα των φύλλων
100-150 Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά μας και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες. Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί να τσιγαρίσουμε τα λαχανικά. Αφού τσιγαρίσουμε καλά τα λαχανικά να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα την γέμιση να κρυώσει καλά. Αφού έχει κρυώσει πολύ καλά η γέμιση τότε ακριβώς ρίχνουμε μέσα προσθέτουμε το τυρί φέτα το οποίο προηγουμένως με ένα πιρούνι το είχαμε θρυμματίσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Σε ένα ανοξείδωτο ταψί διαμέτρου 32cm με ενα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί σε όλη την επιφάνια του και αλείφοντας τα φύλλα μας τοποθετούμε για αρχή τα πρώτα 5 φύλλα τις συσκευασίας στο πάτο του ταψιού. Αμέσως μετά προσθέτουμε πάνω στα φύλλα που έχουμε στρώσει την γέμιση η οποία έχει κρυώσει πολύ καλά και την τοποθετούμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνια. Το φύλλο που προεξέχει έξω από το ταψί το διπλώνουμε μέσα ραντίζουμε με το πινέλο λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να τοποθετούμε από επάνω στην γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα τις συσκευασίας πάντοτε αλείφοντας στα με ελαιόλαδο γυρίζοντας στα στο τέλος από μέσα. Αφού τελειώσουμε με το στρώσιμο των φύλλων με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα ελαφρώς και ραντίζουμε από επάνω ελαιόλαδο και στο τέλος την καταβρέχουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 με 200 βαθμούς στην κάτω σχάρα την πρώτη. Μετά από 50 με 60 λεπτά ελέγχουμε αν η πίτα μας έχει πάρει χρώμα και αν έχει ψηθεί γιατί μπορεί να χρειαστεί να την αφήσετε ακόμα για μερικά λεπτά ανάλογος τον κάθε φούρνο μπορεί να έχουμε απόκλιση συν η πλην. Αφού ψήσουμε καλά την πίτα μας την βγάζουμε από τον φούρνο να κρυώσει καλά και να την κόψουμε να την σερβίρουμε στα πιάτα.
Όποια συνταγή και να ακολουθήσουμε, ο φυτικός χαρακτήρας και το τυρί μας οδηγούν σε λευκά και ροζέ κρασιά με επίσης φυτικά στοιχεία όπως κρασιά από Sauvignon Blanc (Karipidis Sauvignon Blanc), Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά) αλλά και Ξινόμαυρο (Ακακίες ροζέ).
Καλή επιτυχία
Tην συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας Chef Alexios Nikoloutsopoulos