Παναγιώτης Ντιντής: Θέλω η ομάδα μας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τόπο

Ο Παναγιώτης Ντιντής είναι από τις 29 Ιανουαρίου Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής & Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων. Ουσιαστικά οι αρμοδιότητές του επεκτείνονται από το πράσινο, μέχρι τις διαφημίσεις, τη διαχείριση των κοιμητηρίων αλλά και θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, τις παιδικές χαρές, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των χωριών του Δήμου. Μετά από πέντε σχεδόν μήνες στην καρέκλα του αντιδημάρχου του ζήτησα να μου καταθέσει την εμπειρία του. Με τον Παναγιώτη Ντιντή μιλήσαμε για όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του κι ο ίδιος χωρίς δισταγμό και υπεκφυγές μου απάντησε σε όλα.Η γνωριμία μας μετράει πολλά χρόνια, πάνω από 2 δεκαετίες, ως εκ τούτου θεώρησα, αν μη τι άλλο υποκριτικό, να κάνουμε μία κουβέντα στον πληθυντικό. Οπότε, θα μου επιτρέψετε το πρώτο ενικό πρόσωπο…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Κοινόχρηστοι χώροι, παιδικές χαρές, χόρτα… Πολλοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αντιδημαρχία «ηλεκτρική καρέκλα» καθώς έχει να κάνει με την καθημερινότητα του δημότη. Είναι έτσι;

-Έτσι είναι πράγματι. Eίναι η εικόνα που έχει κάθε μέρα ο δημότης για όλη τη λειτουργία του Δήμου πολλές φορές. Οι αρμοδιότητές της αφορούν άμεσα το περιβάλλον, το πράσινο κ.α Έχει πάρα πολλές ευθύνες, πάρα πολλές αρμοδιότητες είναι πολυσχιδής θα έλεγα η αντιδημαρχία και παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο για την καλή λειτουργία της δημοτικής αρχής και του έργου της.

-Ουσιαστικά η συγκεκριμένη αντιδημαρχία αποτελεί μέρος του καθρέπτη που αντικατοπτρίζει την ικανότητα της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της;

-Έτσι ακριβώς.

-Αισθάνεσαι την ευθύνη που σηκώνεις στους ώμους σου;

-Την αισθάνομαι την ευθύνη και θέλω να φανώ αντάξιος στην αποστολή που επέλεξε να μου αναθέσει ο δήμαρχος. Πρόκειται άλλωστε για έναν τομέα που με ενδιαφέρει γενικότερα γιατί με το πράσινο ασχολούμαι κι επαγγελματικά. Παράλληλα, με ενασχόληση με το ταξιδιωτικό μου γραφείο ασχολούμαι επίσης επαγγελματικά με καλλιέργειες και τη  μελισσοκομεία οπότε με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Ως εκ τούτου ο Δήμαρχος θεώρησε ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας. Νομίζω πως κάποιος ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου μπορεί να το ανταποκριθεί καλύτερα.

«Θα μπουν κανόνες λειτουργίας στις παιδικές χαρές όπως ωράριο λειτουργίας κι απαγόρευση ζώων»

-Αυτή τη στιγμή ένα από τα αντικείμενα στα οποία έχεις δώσει βαρύτητα είναι η κατασκευή των νέων πιστοποιημένων παιδικών  χαρών…

-Εστιάζουμε πάρα πολύ την προσοχή μας στα παιδιά και θέλουμε να παίζουν σε ασφαλείς παιδικές χαρές, για αυτό και ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Ήδη 35 παιδικές χαρές θα τελειώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα εφόσον τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Στις 20 του μηνός περνάνε έλεγχο για πιστοποίηση τα όργανα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι έχουμε ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια για άλλες 40 παιδικές χαρές. Με την ολοκλήρωσή τους  δεν θα υπάρχει χωριό, αλλά και γειτονιά μέσα στην πόλη που να μην έχει μία καινούργια πιστοποιημένη παιδική χαρά. Συνολικά μαζί με εκείνη που κατασκευάζεται με δωρεά  θα έχουν κατασκευαστεί σχεδόν 80 παιδικές χαρές. Νομίζω ότι όπως και να το πάρεις είτε με πληθυσμιακά, είτε με άλλα κριτήρια, δεν θα υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα με τόσες παιδικές χαρές.

-Θα μπουν κανόνες στη λειτουργία τους;

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης οι παιδικές χαρές θα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα θα έχουν ωράριο από κάποια στιγμή και μετά, δηλαδή θα κλειδώνουν, και δεν θα επιτρέπονται ζώα.

Ως προς αυτό απευθύνω έκκληση… Υπάρχουν φιλόζωοι οι οποίοι μπαίνουν με τα ζώα τους, κυρίως σκυλιά, στις παιδικές χαρές.  Μπορεί να αγαπούν τα σκυλιά τους αλλά είναι ένας χώρος αποκλειστικά για τα παιδιά και θα πρέπει να το σεβαστούν αυτό. Κι εγώ είμαι ιδιοκτήτης σκυλιών, αλλά δεν τα πάω στην παιδική χαρά, επιλέγω κάποιους άλλους χώρους πιο κατάλληλους.

-Χόρτα… Είναι δύσκολη αυτή η περίοδος; Τα καταφέρνετε;

-Αυτό θα πρέπει να το κρίνουν οι δημότες κι όχι εγώ. Προσπαθούμε μέσα σε λίγες μέρες να έχουμε ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα που υπάρχει. Επίσης, έχουμε φροντίσει να καθαρίσουμε  όλα τα δημοτικά οικόπεδα και τις δημοτικές εκτάσεις γενικότερα. Ο πρώτος κύκλος κλείνει και σε λίγες μέρες δεν θα υπάρχει κάποιος δημοτικός χώρος που δεν θα τον έχουμε καθαρίσει έστω και μία φορά.

«Δεν θα υπάρχει χωριό, αλλά και γειτονιά μέσα στην πόλη που να μην έχει μία καινούργια πιστοποιημένη παιδική χαρά. Δεν θα υπάρχει άλλος δήμος στην Ελλάδα με τόσες παιδικές χαρές»

-Η καθημερινότητα «παλεύεται»;

-Ναι και μετά από την πρόσληψη των προσωπικού με τα οκτάμηνα είναι γεγονός ότι είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Είναι πιο άρτια επανδρωμένες οι υπηρεσίες μας κι έτσι μπορούμε και εμείς να επέμβουμε σε πιο πολλά σημεία ταυτόχρονα μέσα στην πόλη. Επιπλέον, έχουμε δώσει προσωπικό και στις δύο αντιδημαρχίες Περιφέρειας (Α’ και Β’ Τομέα) κι έτσι τα συνεργεία είναι πιο κοντά στο χώρο της παρέμβασης και δεν χάνεται χρόνος καθώς παρεμβαίνουν πιο άμεσα και δεν χρειάζεται κάθε μέρα να φεύγουν από Τρίκαλα.

-Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι επαρκής;

-Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τόσο σύγχρονα μηχανήματα, προσπαθούμε όμως να τα αλλάξουμε κι αυτά μέσω του προγράμματος Φιλόδημος. ‘Έτσι μετά από χρόνια θα ‘ρθουν στο Δήμο καινούργια μηχανήματα που θα μπορούν να μας βγάλουν ακόμη πιο ασπροπρόσωπους απέναντι στους πολίτες και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στο πράσινο και στους άλλους τομείς.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτεις ως αντιδήμαρχος αυτή τη στιγμή;

-Όπως είπα, ένα σημαντικό κομμάτι είναι αυτό με τις παιδικές χαρές. Από εκεί και πέρα μία πολύ σημαντική προσπάθεια θα είναι αυτή ή ανάδειξη του Ληθαίου και η ανάπλαση του ποταμού από τη γέφυρα από τις πρώην φυλακές μέχρι και το ύψος του Μαιευτηρίου. Επίσης, στις προτεραιότητες είναι ο καθαρισμός των σημείων πέριξ των τειχών του Φρουρίου με στόχο να είναι πιο εμφανή και η ανάδειξή του γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθεί Μελέτη από ειδικούς συνεργάτες οι οποίοι θα μας προτείνουν τεκμηριωμένα κι εμπεριστατωμένα το είδος και το μέγεθος της παρέμβασης που πρέπει να κάνουμε και πιστεύω να το υλοποιήσουμε.

Από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιες άλλες πιο μικρές παρεμβάσεις που πρέπει να τις κάνουμε και νομίζω ότι θα δει τη διαφορά ο δημότης των Τρικάλων.

-Τί είναι εκείνο που σε δυσκόλεψε περισσότερο με την ανάληψη των καθηκόντων σου;

Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Σίγουρα θα πρέπει να βρεις ένα-ένα βηματισμό σιγά-σιγά. Με την προσπάθεια του προσωπικού, των προϊσταμένων των διευθύνσεων και του Δημάρχου αναζητούμε λύσεις και λύνουμε τα προβλήματα.

«Μετά από την πρόσληψη των προσωπικού με τα οκτάμηνα είναι γεγονός ότι είναι πιο εύκολα τα πράγματα»

-Τί θα ήθελες να ζητήσεις από τους δημότες για να είναι περισσότερο αποτελεσματική η αντιδημαρχία;

-Αναφέρθηκα πολλές φορές στις παιδικές χαρές αλλά είναι γεγονός πως ενώ δημιουργούμε καινούργιες την επόμενη μέρα βρίσκουμε καταστροφές. Ευτυχώς τα… κακά παιδιά είναι λίγα, αλλά δυστυχώς προκαλούν φθορές καταστρέφουν την περίφραξη, σπάνε πόρτες κ.α. Κι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στις παιδικές χαρές. Αυτά πραγματικά με λυπούν. Γιατί όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται με χρήματα από τη δική μου τσέπη, αλλά με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενο. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας κάτοικος της Αγγλίας, της Γερμανίας κ.α. σέβεται τη δημόσια περιουσία κι εμείς εδώ δεν τη σεβόμαστε. Τέτοιες εικόνες συναντάμε καθημερινά. Δεν ξέρω γιατί αυτή η αυτοκαταστροφική μανία!

Γενικά χρειάζεται να συμβάλει και ο δημότης για να μπορεί να βοηθηθεί και η υπηρεσία. Κι αυτό είναι παράκληση.

-Ποιο είναι εκείνο το έργο που θα ήθελες να αφήσεις πίσω σου ως παρακαταθήκη της θητείας σου;

Θα ήθελα όταν φύγουμε από την ηγεσία του Δήμου (όποτε κι αν αυτό συμβεί) οι δημότες να είναι ευχαριστημένοι από όλη την ομάδα, όχι μόνο από μένα, και να αποτελέσουμε σημείο αναφοράς για τον τόπο. Η προσπάθειά μας να είναι πετυχημένη και οι δημότες να είναι ευχαριστημένοι κι όχι απογοητευμένοι και μετανιωμένοι για την ευκαιρία που μας έδωσαν για να διοικήσουμε το Δήμο.

-Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που θα πρότεινες σε έναν νέο άνθρωπο λαμβάνοντας υπόψη τη δική σου εμπειρία;

-Νομίζω ότι επιβάλλεται. Αν ο καθένας ασχολείται μόνο με το σπίτι του, τότε δεν έχει νόημα, δεν έχει όφελος το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

-Είσαι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας στο χώρο σου… Υπήρξε κάποια στιγμή που είπες στον εαυτό σου «τί τα ήθελες αυτά Παναγιώτη»;

-Όχι ποτέ. Ήταν συνειδητοποιημένα τα βήματα που έχω κάνει και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

«Στις προτεραιότητες είναι ο καθαρισμός των σημείων πέριξ των τειχών του Φρουρίου με στόχο να είναι πιο εμφανή και η ανάδειξή του γενικότερα»

-Έχεις ζήσει κι έχεις ταξιδέψει, λόγω δουλειάς, στο εξωτερικό. Εκεί οι πολίτες συμβάλλουν με τη βοήθειά τους;

-Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να θεωρούμε ότι στο εξωτερικό είναι όλα πολύ καλύτερα.  Εκεί, ο δημότης δυστυχώς ή ευτυχώς έχει πιο πολύ υπομονή. Εμείς εδώ εύκολα ενθουσιαζόμαστε κι εύκολα απογοητευόμαστε. Ωστόσο, μπορώ να πω ότι παρόλα τα προβλήματα που βιώνουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση. Την Ελλάδα ακόμη και τώρα, εγώ που έχω ζήσει στο εξωτερικό και θα μπορούσα να φύγω ανά πάσα στιγμή, δεν την αλλάζω.

Αυτό που πρέπει  είναι να ασχολούμαστε όλοι λίγο πιο πολύ με τα κοινά, με τη γειτονιά μας, με τους φίλους μας κι όλα θα πάνε πιο καλά. Αρκεί να έχουμε όρεξη να δουλέψουμε Γιατί χωρίς δουλειά δεν γίνεται.

-Κάνοντας ειλικρινή κριτική. Μπορείς να μου περιγράψεις με μία πρόταση τη μέχρι τώρα θητεία της Δημοτικής Αρχής;

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά νομίζω ότι το βαθμό θα ήταν καλύτερα να μας το βάλουν οι δημότες κι όχι εμείς.