Παναγιώτης Ντιντής. «Σχέση ζωής με την ορχήστρα πνευστών και τα εμβατήρια»

Ο Παναγιώτης Φ. Ντιντής γεννήθηκε το 1995 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική τα έκανε σε ηλικία 9 ετών μαθαίνοντας βιολί και θεωρητικά. Το 2013 αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων λαμβάνοντας γνώσεις θεωρητικών ευρωπαϊκής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακού βιολιού, πιάνου και ταμπουρά. Το 2012 απέκτησε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας και το 2016 το Πτυχίο Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων & Διεύθυνσης Μπάντας με «Άριστα» παμψηφεί.

Έχει συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια: «Διεύθυνσης Ορχήστρας Πνευστών», «Ορθοσωμικής για Μουσικούς», «Κρουστών Μπάντας», «Πνευστών Μουσικών Οργάνων», «Κλαρινέτου» κ.α. Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε ως εισηγητής στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Φιλαρμονικής Εταιρείας στα Καλάβρυτα με θέμα «Τα Στρατιωτικά Εμβατήρια της Παρέλασης».

Έχει συνθέσει εμβατήρια (“Μολυβένιος Στρατιώτης” – 2014, “Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών” – 2015, “Υ/Β Παπανικολής” – 2017, “Ύμνος Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού” [ΓΕΣ/ΣΜΥ] – 2018, “Ύμνος Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού” [ΓΕΝ/ΣΜΥΝ] – 2019), καθώς και διάφορα άλλα έργα για μπάντα. Μεταξύ άλλων έχει ενοργανώσει αρκετά ελληνικά έργα, όπως έντεχνα – παραδοσιακά κομμάτια, εμβατήρια, ύμνους και λαϊκά άσματα.

Η τιμητική διάκριση από το Πολεμικό Ναυτικό

Έχει τιμηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα από τον τότε Αρχηγό του Στόλου Αντιναύαρχο κ. Ιωάννη Γ. Παυλόπουλο ΠΝ για το εμβατήριό του “Υ/Β Παπανικολής” στις 22 Φεβρουαρίου 2018.

Ακόμη, έχει αρθρογραφήσει για τα Ελληνικά Στρατιωτικά Εμβατήρια της Παρέλασης στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών [ΓΕΣ/ΣΜΥ], για τους Σαλπιγκτές στον Στρατό, καθώς και για το έργο των Ραβδούχων στις μπάντες σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Εργασίες του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορα συγγράμματα, όπως αυτό του πρώην Γενικού Αρχιμουσικού της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού Υποπλοιάρχου (Π.Υ. – ΜΟΥΣ) ε.α. κ. Αντώνιου Ζερβού με τίτλο «Η Σάλπιγγα και ο Σαλπιγκτής στο Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό». Από τον Οκτώβριο του 2016 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά και Ενοργάνωση Πνευστών Οργάνων – Διεύθυνση Μπάντας στο Δημοτικό Ωδείο Μουζακίου Καρδίτσας.

Το Νοέμβριο του 2018 κατατάχθηκε ως κληρωτός στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στην Μουσική ΠΝ [ΓΕΝ/ΔΕΔΗΣ-IV] ως εκτελεστής Μουσικού Οργάνου (Τούμπα) και Γραφέας Ρεπερτορίου ΠΝ με τον βαθμό του Ναύτη (ΜΟΥΣ) ενοργανώνοντας διάφορα έργα προς χρήση της Μουσικής ΠΝ. Μέχρι στιγμής ως εκτελεστής έχει παίξει σε διάφορες μπάντες και σχήματα.

Οι συνεργασίες του με διάφορες ορχήστρες

Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων από την ίδρυσή της και εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις Δημοτικές Φιλαρμονικές Τρικάλων (από το 2009), Μουζακίου Καρδίτσας, Καρπενησίου, Φιλαρμονική Φαρσάλων και την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Έχουν μοιραστεί το αναλόγιό τους μαζί του εξαίρετοι τουμπίστες και έχει βρεθεί κάτω από την μπαγκέτα καταξιωμένων Αρχιμουσικών. Συνεργάζεται επίσης και με την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, βοηθώντας στην προετοιμασία της Χορωδίας και της Ορχήστρας των σπουδαστών για την μουσική πλαισίωση κάποιων εκδηλώσεων της Σχολής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στην συνέχεια διατέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων. Πέρα από τις μουσικές του σπουδές, είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνικών Δασικής Προστασίας και έχει εργασθεί στο Δασαρχείο Τρικάλων.

Παρακολούθησε επίσης πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Πυροσβεστών διάρκειας 4 μηνών και έχει υπηρετήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα για μικρό χρονικό διάστημα με τον βαθμό του Εθ. Πυροσβέστη. Το 2016, από τη θέση που κατείχε ως μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, εισηγήθηκε για την πρόσκληση της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «190 χρόνια Στρατιωτικής Μουσικής» της Διεύθυνσης Μουσικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στα Τρίκαλα.

Η εισήγησή του έγινε δεκτή και εντάχθηκε στην ιδέα του Συλλόγου για διοργάνωση Εκδηλώσεων Μνήμης για την Απελευθέρωση των Τρικάλων από την Γερμανική Κατοχή στην πόλη των Τρικάλων και ευρύτερα στον Νομό, όπου και πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.

Οι εκδηλώσεις διήρκησαν συνολικά δώδεκα ημέρες (17 – 28/10/2016) και αποτελούνταν από ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, παρελάσεις, στρατιωτικές επιδείξεις κινήσεων ακριβείας, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις φωτογραφίας. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής με κυριότερη ενασχόληση την ενοργάνωση διαφόρων κομματιών προς χρήση της Μουσικής ΠΝ και άλλων σχημάτων καθώς και με την σύνθεση.

ΠΗΓΗ secretvolos.gr