Οι παλιές φυλακές που έγιναν μουσείο στα Τρίκαλα

Οι παλιές φυλακές των Τρικάλων είχαν χτιστεί το 1895 σαν ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς.. . Χτίστηκαν πάνω σε ένα Οθωμανικό Λουτρό του 16ου αιώνα. Το 2006 η φυλακή έκλεισε μετά από 110 χρόνια λειτουργίας.Στα τέλη του 2010 ο Δήμος Τρικάλων ανακοίνωσε το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. Το καλοκαίρι του 2014 ο Δήμος Τρικάλων εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μετατροπή της παλιάς φυλακής σε «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη», το οποίο πριν λίγες μέρες άνοιξε επίσημα τις πύλες του για το κοινό. Οι εργασίες, που ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό άλλαξαν εντελώς τη φυσιογνωμία του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα τίποτα να μη θυμίζει τη φυλακή. Κάπως έτσι το παλιό οθωμανικό λουτρό μετατράπηκε σε φυλακή και η φυλακή σε μνημείο. Στα τέλη του  19ου αιώνα καταστράφηκε ένα μνημείο για να γίνει μια φυλακή και στις αρχές του 21ου αιώνα καταστράφηκε μια φυλακή για να γίνει ένα μνημείο.

Μνήμες

Δεν έχει μείνει τίποτα για να θυμίζει τις παλιές φυλακές. Το κτίριο άλλαξε χρήση. Άλλαξε όψη και «ξορκίστηκε» αφού από φυλακή μετατράπηκε σε μουσείο. Το μόνο που θυμίζει την προηγούμενη χρήση του είναι κάποια μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι φυλακισμένοι. Οι Τρικαλινοί θυμούνται τις παλιές φυλακές σαν ένα σημαντικό κτήριο που χαρακτήριζε ολόκληρες γενιές, αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητάς τους. . Υπήρχε οπτική επαφή με τους κρατούμενους και σίγουρα κανένας περαστικός που διερχόταν από την περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Κωνσταντίνο και το Τζαμί δεν το προσπερνούσε χωρίς να αναρωτηθεί για τους έγκλειστους. Πλέον ως μνήμη έχει διασωθεί μόνο μέσα από το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου «όπου η ίδια η φυλακή, μέσα απ’ την ταινία, αποφασίζει να μιλήσει, να καταθέσει!» όπως λέει ο ίδιος σε μία από τις συνεντεύξεις του όπου μάλιστα αναφέρει ότι « η μνήμη ακριβώς της φυλακής δεν έχει καμία θέση και αξία στη νέα χρήση του χώρου» κάτι που για τον ίδιο είναι  λυπηρό.

Οθωμανικό Λουτρό ώρες λειτουργίας

Το Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό καθημερινά 09:00 – 15:00. Όπως μας ενημερώνει η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα, και αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου της Θεσσαλίας Οσμάν Σαχ, πιθανότατα με σχέδια του αρχιτέκτονα Σινάν. Από το 1893 και μετά αποτελούσε τον ισόγειο χώρο του συγκροτήματος των ποινικών Φυλακών Τρικάλων.

Οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Προστασία – ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων» με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013».


Ανοικτό για το κοινό το Μουσείο Τσιτσάνη

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη ενημερώνουν ότι το κτήριο του Μουσείου Τσιτσάνη είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κάθε μέρα, τις ώρες 09:00 – 15:00, με ελεύθερη είσοδο.

Υπάρχει προσωπικό που φροντίζει για την ενημέρωση των επισκεπτών σε θέματα του μουσείου. Πληροφορίες και επικοινωνία στον τηλεφωνικό αριθμό του Μουσείου  2431077977.