Παλαιό Τρικέρι: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού

Σε δέκα μόλις λεπτά από την ακτή, θα απολαμβάνετε το τσιπουράκι σας στο νησί. Εδώ δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο τουρίστες… Στο νησί, θα φτάσετε από τον Αλογόπορο. Ένα μικρό τουριστικό οικισμό-λιμανάκι. Δίπλα στη μικρή παραλία του, θα παρκάρετε και θα πάρετε το θαλάσσιο taxi για να περάσετε απέναντι, στο παλαιό Τρίκερι. Φτάνοντας στο νησί, διακρίνεις ξεκάθαρα την απλότητα. Έχει τόση ηρεμία που μερικές φορές το μόνο που ακούς είναι η ρυθμική μουσική των τζιτζικιών. Μοσχοβολάει το λιμανάκι. Φρέσκο ψαράκι. Το τσίπουρο ρέει, ο γλυκάνισος δίνει στην ατμόσφαιρά άρωμα καλοκαιρινής σιέστας. Μη βιαστείτε όμως να πάρετε θέση δίπλα στο κύμα. Περιηγηθείτε στο μικρό νησί. Περπατήστε ανάμεσα στα λιόδεντρα. Απολαύστε τη διαδρομή και τη χαρά της εξερεύνησης.

Το νησί κατοικείται από τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια. Η αρχαία ομηρική ονομασία του ήταν Κικύνηθος. Κατά τον 16ο με 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν ομάδες κυνηγημένων Ελλήνων από τα Κάκλα της Μάνης, που ασχολήθηκαν με το ψάρεμα και τα σφουγγάρια. Μετέπειτα οι επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν τους κατοίκους να καταφύγουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό.  Δροσερή είναι η πλατεία με τα αρμυρίκια και τους ευκαλύπτους, ενώ η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη που έδωσε το όνομά της στο λιμανάκι, στέκει κάτασπρη από το 1786. Ο μοναδικός τσιμεντένιος δρόμος του νησιού οδηγεί στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Χτίστηκε το 1825-1837, προς χάρη της Παναγίας.Παλαιότερα, στα 100 κελιά του μοναστηριού, συνωστιζόντουσαν οι επισκέπτες. Στο νησί, στα τέλη της δεκαετίας του 50, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60, φιλοξενήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες, προσκεκλημένοι του θρυλικού Αυστριακού Αλφόνσο. Σήμερα, ελάχιστα κελιά είναι σε λειτουργία, όμως υπάρχει η δυνατότητα να μείνετε σε κάποιο από αυτά,  εάν το επιθυμείτε (τηλ. 2423055207).

Στις δυτικές ακτές του νησιού, στον όρμο της Αγίας Σοφίας, έχουν εντοπιστεί λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε όμως και τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου. Από το 1948 ως το 1953, στο νησί λειτούργησε στρατόπεδο εξορίας αριστερών γυναικών, διωγμένων για τα πολιτικά φρονήματά τους.

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το Παλαιό Τρίκερι δεν συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο.