Παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό σήμανε ο ΠΟΥ

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εξάπλωση του ιού σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας, τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν προκρίνονται μέτρα περιορισμού του εμπορίου και των μετακινήσεων με την Κίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι ο κορωνοϊός συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ανακοίνωσε την απόφαση μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτων Περιστατικών, ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντιντιέ Χουσίν ανέφερε ότι το πανέλ έλαβε την απόφαση σχεδόν ομόφωνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα θα ενισχύσει τον ρόλο του οργανισμού στη λήψη μέτρων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Γκεμπρεγιέσους διευκρίνισε πως η απόφαση δεν αποτελεί μια αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης για την Κίνα και επισήμανε ότι ο Π.Ο.Υ. δεν προκρίνει τον περιορισμό των μετακινήσεων και του εμπορίου με την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του ιού.

Όπως υπογράμμισε, η μεγαλύτερη ανησυχία του οργανισμού είναι το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας.

Αυξάνονται οι νεκροί

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 38, για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV. Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα για το θέμα.