ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ

5 IOYNH – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ-ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ- ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΙΤΕ «ΠΡΑΣΙΝΗ» , ΕΙΤΕ «ΜΑΥΡΗ»

Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη για τις κοινωνικές ανάγκες όχι για το καπιταλιστικό κέρδος

Για ακόμη μια χρονιά, στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος κυβερνήσεις , αστικά κόμματα , δήμαρχοι , περιφερειάρχες , διεθνείς οργανισμοί θα εκστομίσουν δακρύβρεχτους λόγους για να μιλήσουν για την καταστροφή του περιβάλλοντος , για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης, τον αφανισμό των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για το ότι στο Θεσσαλικό κάμπο το καλοκαίρι το νερό φτάνει με το σταγονόμετρο, ενώ το χειμώνα πνίγει καλλιέργειες , υποδομές και χωριά  δυο και τρεις φορές. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα όπως στο Μάτι Αττικής , στα Γεράνεια Όρη, στη Μάνδρα , στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στο Βαλομάνδρι, στη Φαρκαδόνα, όλοι αυτοί που κόβουν και ράβουν νόμους για να γεμίσει ανεμογεννήτριες ο Ασπροπόταμος , ο Κόζιακας , για να ξεκοιλίαζονται τα Άγραφα, να σπέρνονται φωτοβολταικά και «λαμπογυάλια» σε καλλιεργήσιμη γη.

Όλοι αυτοί που ψηφίζουν σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια την παραχώρηση εκτάσεων φυσικού κάλους σε μεγαλοεπενδυτές για να επεκτείνουν τα επιχειρηματικά μεγαθήρια και τα κέρδη τους , όπως προχθές με την ΑΝΑΝΤΙ ΑΕ –συμφερόντων Σαράντη σ’ έναν από τους λίγους λόφους στις παρυφές των Τρικάλων, όλοι αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια στο διαρκές έγκλημα της μόλυνσης του Πηνειού θα καλέσουν σε ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη . Θα καθαρίσουν σκουπίδια σε παραλίες , θα κάνουν ποδηλατάδες και βαρκάδες στο Ληθαίο , παραποτάμιους περιπάτους στον Πηνειό , θα μοιράσουν λουλούδια …. και φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο λαό

. Θα περισσέψουν οι υποκριτικές δηλώσεις που ενοχοποιούν γενικά την φυσιογνωμία του ανθρώπινου είδους , την  επίδρασή του στη φύση , την εξέλιξη της τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις , οι δημοτικές αρχές , η περιφέρεια είναι να βρεθούν λύσεις και  διέξοδοι για νέες κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων , με κάθε κόστος.

Ακόμη και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους, πχ απόβλητα , σκουπίδια κα τα αξιοποιούν για να βγάλουν κέρδος , «να βγάλουν κι απ τη μύγα ξύγκι»  στο όνομα της καλής διαχείρισης όπως πχ με την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας , την επεξεργασία σκουπιδιών για διάφορα ενεργειακά , δομικά , καλλιεργητικά υλικά και υποπροϊόντα που επιβαρύνουν το περιβάλλον κα.

 Η ξέφρενη κούρσα της καπιταλιστικής κερδοφορίας που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος έχει μπροστά τις δυνάμεις που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας καπιταλιστικής πυραμίδας, που τώρα κάνουν τη μεγάλη «ντρίπλα» , διακηρύσσοντας  την επιστροφή στην “πράσινη” μετάβαση, προσπαθώντας να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το σύστημά τους. Με προεξάρχοντα τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, “πράσινες” και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:

Στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους “πράσινους καπιταλιστές”, εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο τσιμεντάρισμα και την καζινοποίηση του Ελληνικού και με την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά με αυτόνομη “πράσινη” Ενέργεια) και στο “εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων” όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο “γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου”, τις Ανεμογεννήτριες.

Την ίδια στιγμή, μαίνονται σφοδροί ανταγωνισμοί  μεταξύ καπιταλιστικών κέντρων για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, που οδηγούν σε πολεμικές προετοιμασίες όπως του ΝΑΤΟ  και συγκρούσεις ,απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας, που εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε “σωτήρα”, με την “πράσινη” καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της “κλιματικής ουδετερότητας”.

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή Ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του..Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Τρίκαλα 5 Ιούνη 2021