Παγκόσμια ημέρα των γυναικών-Ίση συμμετοχή των φύλων 50-50 παντού

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης, αναστοχασμού, αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης των γυναικείων αγώνων.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει την ανθρωπότητα να πλήττεται ταυτόχρονα από την πανδημία και από την λαίλαπα του πολέμου. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους για να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν : Ισότητα των φύλων, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid19, όπως σημειώνεται και στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρομέτρου, έχει επηρεάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους. Από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας και από τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.

Στη χώρα μας, μετά από την τεράστια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας και της ανασφάλειας του πολέμου, βιώνουμε και μια άνευ προηγουμένου κρίση ακρίβειας με τις τιμές των βασικών αγαθών και της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, βυθίζοντας στη φτώχεια και στην ανέχεια όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των γυναικών και κρίσιμες κατακτήσεις του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος τίθενται σε διακινδύνευση.

Ειδικότερα στο πεδίο της εργασίας, οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέτρεψαν κατακτήσεις και δικαιώματα δεκάδων ετών του εργατικού κινήματος, όπως το οκτάωρο, τις υπερωρίες (εισάγοντας νέες ρυθμίσεις για μη αμειβόμενες υπερωρίες και αύξηση της ευέλικτης εργασίας), τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, με την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις έχουν ως συνέπεια τη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των γυναικών που απασχολούνται σε ήδη κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των ωρών εργασίας και η ευελιξία στον χρόνο εργασίας, υπονομεύει ουσιαστικά τον στόχο για την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής/ οικογενειακής ζωής.

Επιπλέον, βαρύτατο πλήγμα στο πιο αδύναμο τμήμα των συνταξιούχων, τις χήρες και τους/τις αναπήρους/ες, επέφερε η εγκύκλιος Τσακλόγλου, που περικόπτει παραπέρα τις ήδη πενιχρές συντάξεις οδηγώντας τους σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση , εν μέσω της τεράστιας κρίσης ακρίβειας.

Είναι φανερό, ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και ραγδαία οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος.

Με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα για να βάλουμε φρένο στην οπισθοχώρηση της ισότητας και των γυναικείων δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε:

Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών ισότητας.

Ισάριθμη συμμετοχή (50-50) των φύλων σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Κατάργηση του Νόμου 4800/2021 περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την εισαγωγή του στον Ποινικό Κώδικα.

Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στον Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία.

Πλήρη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.

Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Ενδυνάμωση και ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, αντιμετώπιση της αθέατης οικιακής εργασίας, του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος .

Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ενίσχυση των κοινωνικών δομών (παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών, κοκ).

Ενίσχυση των μέτρων και των πολιτικών για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με πλήρη εφαρμογή του ν.4531/18, ενίσχυση και στήριξη του Δικτύου Δομών και αύξηση των τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλοΕφαρμογή του ν.4604/19 στο σύνολό του.

Ένταξη των σπουδών φύλου και της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΥΡΙΟ.