Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα για την Γυναίκα η αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενων Γυναικών. Η ιστορία μας παίρνει πίσω στο 1910, όταν η σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, Γερμανίδα κοινωνιολόγος, έκανε κάλεσμα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας μέρας. Η επιρροή και έμπνευση της ήταν ο ιστορικός αγώνας μεταναστριών υφαντουργών εργατριών στην Νέα Υόρκη για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Εκείνη την εποχή, οι περισσότερες εργαζόμενες στην υφαντουργία δεν ζούσαν πολύ περισσότερο από τα είκοσι τους χρόνια, λόγω των φρικτών συνθηκών εργασίας. Οι εργάτριες αυτές κατέβηκαν σε απεργία για 13 βδομάδες μέσα στο καταχείμωνο και στο τέλος εξήλθαν της απεργίας νικήτριες.
Οι σύνεδροι ( 100 γυναίκες από 17 χώρες ), συμφώνησαν με την ιδέα πως χρειαζόταν μια στρατηγική για την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας για τις γυναίκες . Το επόμενο έτος , στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενων Γυναικών πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά , με πάνω από ένα εκατομμύρια γυναίκες να συμμετέχουν σε διάφορες χώρες όπως στην Αυστρία , τη Δανία , τη Γερμανία και την Ελβετία . Μόνο στην Αυστρο – ουγγρική αυτοκρατορία, υπήρχαν 300 διαδηλώσεις. Στη Βιέννη , οι γυναίκες παρέλασαν στο Ringstrasse και κρατούσαν πανό τιμήν των μαρτύρων της Κομμούνας του Παρισιού . Οι γυναίκες απαίτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και να μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στην απασχόληση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν καταλύτης στην καθιέρωση του θεσμού, όταν η Αλεξάνδρα Κολοντάι μαζί με τον Λένιν επισημοποίησαν τον θεσμό αν και μέχρι το 1965 ήταν εργάσιμη μέρα. Από την επίσημη έγκρισή της στη Ρωσία μετά τη Σοβιετική επανάσταση του 1917 ο θεσμός γιορταζόταν κυρίως στις Κομμουνιστικές και Σοσιαλιστικές χώρες. Στην Κίνα γιορταζόταν ήδη από το 1922 και από τους Ισπανούς Κομμουνιστές από το 1936. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1 Οκτωβρίου του 1949, στις 23 Δεκεμβριου θεσμοθετείται πλέον και επίσημα η ημέρα, με μισή μέρα ρεπό.
Στη Δύση , η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάσθηκε για πρώτη φορά ως ένα δημοφιλές γεγονός μετά το 1977 , όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να διακηρύξουν την 8η του Μάρτη ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Αυτοί που υποστηρίζουν σήμερα τα εργατικά, κοινωνικά και άλλα μέτρα ενάντια στις γυναίκες, είτε άμεσα κατέχοντας θέση σε αντιδραστικές κυβερνήσεις είτε έμμεσα υποστηρίζοντας αυτούς και την παράταξη που το κάνουν, θα έρθουν σήμερα να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, καταδικάζοντας παράλληλα τον Κομμουνισμό και κρατώντας την σημαία αυτών που πάλεψαν ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών. Η ιστορία όμως δεν αλλάζει και δεν ξαναγράφεται για τους φιλελεύθερους (και όχι μόνον) οπορτουνιστές. Ο θεσμός ήταν, είναι και θα είναι συνυφασμένος με την ιστορία και τις αξίες του Εργατικού Κινήματος και του οράματός του, τον Κομμουνισμό!
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας χαιρετίζουμε τις γυναίκες σε όλη την ιστορία που έχουν σταθεί ενάντια στην αδικία στην κοινωνία μας και εκείνες τις γυναίκες που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αλλαγή της κοινωνίας και ένα καλύτερο μέλλον.
πηγή : http://agkarra.com/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CF%82/