Όσο υπάρχουν αιμοδότες υπάρχει επάρκεια αίματος στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Τραγικές είναι οι ελλείψεις αίματος που αντιμετωπίζουν πολλές νοσοκομειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την περίοδο υπάρχει σημαντική μείωση στην προσέλευση των εθελοντών με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Το Νοσοκομείο Τρικάλων εντούτοις φαίνεται ότι αποτελεί εξαίρεση, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.Όπως μας ενημερώνει η κ. Αγορίτσα, Διευθύντρια της Μονάδας Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Τρικάλων η επάρκεια αίματος είναι σε καλό επίπεδο. «Δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες με την προϋπόθεση όμως ότι οι εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται κανονικά και οι συγγενείς των ασθενών ανταπεξέρχονται στο να δίνουν αίμα για τις ανάγκες τους» εξηγεί.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαρκούς κινητοποίησης και της παρακίνησης των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες εδώ και πολλά χρόνια από την αιμοδοσία του Νοσοκομείου. «Έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά είχε αποτέλεσμα» λέει η κ. Αγορίτσα.

Ανάγκες μπορεί να υπάρξουν, αναλόγως των περιστατικών και των ομάδων αίματος που απαιτούνται, ωστόσο σε γενικές γραμμές η κατάσταση στο Νοσοκομείο Τρικάλων σε ό,τι αφορά στην επάρκεια αίματος είναι ικανοποιητική.

Στα Τρίκαλα υπάρχει μία μεγάλη κάλυψη από πλευράς εθελοντών αιμοδοτών. Την αιμοδοσία στηρίζουν σύλλογοι και φορείς.

«Όλοι πρέπει να δίνουμε αίμα προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς προβλήματα στις ανάγκες που δημιουργούνται» ξεκαθαρίζει η κ. Αγορίτσα που παρακινεί όσους μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Γενικά περί αιμοδοσίας

Με τον όρο “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ” εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος. Ως επιστημονικός τομέας, η αιμοδοσία αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της αιματολογίας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια. Η αιμοδοσία σαν φοβερά εξειδικευμένος τομέας πλαισιώνεται με επιστημονικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής στάθμης με εξειδίκευση στο τομέα της αιμοδοσίας. (Τα στοιχεία που παραθέτουμε προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο του Πανελληνίου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας).

Διαδικασία αιμοδοσίας

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος. Οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες περιγράφουν πόσο όμορφα νιώθουν από την προσφορά τους. Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

Είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί ο αιμοδότης από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.

Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα. Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.