TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Ωμό κοτόπουλο: 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Φεβ 9, 2020
in Διατροφή
Ωμό κοτόπουλο: 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας
Share on FacebookShare on Twitter

Το κοτόπουλο είναι οικονομικό και θρεπτικό και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.

Είναι σημαντικό όμως να είστε προσεκτικοί όταν το μαγειρεύετε, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία σας.

Δείτε τα συνηθέστερα λάθη κατά την προετοιμασία του κοτόπουλου και πώς θα τα αποφύγετε.

Το αφήνετε πολλή ώρα εκτός ψυγείου
Πολλοί βγάζουν το κοτόπουλο να ξεπαγώσει και το ξεχνάνε στον πάγκο της κουζίνας. Όταν το κοτόπουλο μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ χρόνο, αρχίζει να αναπτύσσει επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του και βγάλτε το από το ψυγείο όταν είστε έτοιμοι να το μαγειρέψετε. Εάν το κοτόπουλο είναι κατεψυγμένο, αφήστε το να ξεπαγώσει στη συντήρηση δύο μέρες πριν το μαγείρεμα.

Το αποθηκεύετε με λάθος τρόπο
Καθώς το κοτόπουλο ξεπαγώνει, γίνεται διαρροή υγρών τα οποία μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, σκεπάστε το και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Το πλένετε πριν το μαγειρέψετε
Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το ωμό κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο και δεν πρέπει να πλένεται, καθώς μπορεί να προκληθεί διασπορά των βακτηρίων στις επιφάνειες της κουζίνας.

Το μαρινάρετε λάθος
Το μαρινάρισμα μαλακώνει το κοτόπουλο και του δίνει επιπλέον γεύση. Αν όμως το αφήνετε να μαρινάρεται εκτός ψυγείου, θα αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια. Μην ξεχνάτε να πετάτε πάντοτε το υλικό στο οποίο έχετε μαρινάρει το ωμό κοτόπουλο και μην το χρησιμοποιείτε για να μαρινάρετε οτιδήποτε άλλο. Χρησιμοποιείτε μια πλαστική σακούλα ή άλλο κλειστό δοχείο και αφού τελειώσει η διαδικασία, πετάξτε τόσο το δοχείο, όσο και τους χυμούς.

Ξαναχρησιμοποιείτε εργαλεία που έχουν έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο
Αποφεύγετε να έρχονται σε επαφή λαβίδες, μαγειρικά σκεύη, πλάκες κοπής και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχετε χρησιμοποιήσει για το μαγείρεμα του κοτόπουλου, με άλλα τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι παραμονεύει ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης και ειδικά σαλμονέλας. Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο, είναι απαραίτητο να πλένετε σχολαστικά όλα τα μαγειρικά σκεύη.

Το αφήνετε να έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ξύλο κοπής για να ετοιμάσετε τη σαλάτα σας αν προηγουμένως έχει έρθει σε επαφή με κοτόπουλο, χωρίς να το έχετε απολυμάνει. Γενικά μην αφήνετε το κοτόπουλο να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν.

Δεν πλένετε τα χέρια σας
Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο, μπορούν να μολύνουν στη συνέχεια οτιδήποτε αγγίζουν, όπως πόμολα, καπάκια, δοχεία με καρυκεύματα κλπ. Μην αγγίζετε τις επιφάνειες με τα χέρια που έχουν πιάσει το κοτόπουλο αν προηγουμένως δεν τα έχετε πλύνει πολύ καλά. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε τις επιφάνειες που πιθανώς έχετε αγγίξει με τα χέρια σας.

Δεν αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας
Μπορεί να είστε προσεκτικοί και να πλένετε όλα τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με το κοτόπουλο, κάνετε όμως το ίδιο και με το σφουγγάρι της κουζίνας; Το σφουγγάρι που έρχεται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο είναι εστία επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων, πρέπει λοιπόν να το απολυμαίνετε κάθε δύο μέρες, π.χ. βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες της κουζίνας, τις οποίες πρέπει να πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: onmed.gr

πηγή: https://apithano.gr/ygia/30092/omo-kotopoylo-8-lathi-poy-vazoyn-se-kindyno-tin-ygeia-sas

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Next Post
Η τοπική γαστρονομία με… brand name

Η τοπική γαστρονομία με… brand name

Βλέπετε σινεμά; Δείτε και πώς ωφελείτε την υγεία σας

Βλέπετε σινεμά; Δείτε και πώς ωφελείτε την υγεία σας

Παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και δεκάδων μελών και φίλων έκοψε την πίτα του το ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα

Παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη και δεκάδων μελών και φίλων έκοψε την πίτα του το ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd