Ωμέγα-7 λιπαρά: Πού βρίσκονται & ποια σημάδια φανερώνουν έλλειψη

Τα ωμέγα-7 ανήκουν στην οικογένεια των ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά, σε αντίθεση με τα βλαβερά κορεσμένα.

Βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι αντζούγιες, καθώς και σε λάδια όπως το ελαιόλαδο και το λάδι που προέχεται από τον καρπό μακαντάμια.

Υψηλή περιεκτικότητα σε Ω7 έχει επίσης το ιπποφαές.

Η χαμηλή πρόσληψη Ω7 λιπαρών μπορεί να επηρεάσει τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, οι οποίες υπάρχουν για να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης των ματιών, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας.

Έτσι, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

Ξηροφθαλμία & κοκκίνισμα ματιών: Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition υπέδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος Ω7 λιπαρών (ποσότητα 2 γραμμαρίων συνολικά) για διάστημα τριών μηνών βοήθησε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας, όπως ο πόνος, η θολή όραση, το αίσθημα καψίματος, το κοκκίνισμα και η υπερβολική παραγωγή δακρύων.

Ξηροδερμία: Τα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 και τα Ω7, είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου και επίσης βοηθούν το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους καταπραΰνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα.

Ξηροστομία: Είναι συχνά ένδειξη δυσλειτουργίας των σιελογόνων αδένων, ωστόσο παρατηρείται συχνά και λόγω του αυξημένου στρες ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά). Τα Ω7 βοηθούν να αντιμετωπιστεί η ξηροστομία, η οποία συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος (χαλίτωση), αλλά και στην οδοντική πλάκα, τη φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.

Κολπική ξηρότητα: Μία ακόμη θετική επίδραση των Ω7 λιπαρών είναι η βελτίωση της λίπανσης των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η μείωση των ερεθισμών στα γεννητικά όργανα και στο ουροποιητικό σύστημα στο σύνολό του.

www.onmed.gr

newsitamea.gr