Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που πολλές γυναίκες βιώνουν  καθημερινά και μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική, ανάλογα με τη γυναίκα. Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο γνωρίζετε πολλά ανεξάρτητα από το αν το έχετε βιώσει οι ίδιες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ακόμα περισσότερα σχετικά με την εμμηνόπαυση, προκειμένου να μπορείτε να είστε καλά ενημερωμένες για το θέμα.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόλις συμπληρώσει τα 40 της χρόνια και πάνω, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν μια γυναίκα είναι άνω των 50 ετών. Πρόκειται για τη χρονική στιγμή κατά την οποία το σώμα της σταματά να απελευθερώσει ωάρια κι ως εκ τούτου δεν θα έχει πλέον μηνιαία περίοδο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα είναι σε θέση να μείνει έγκυος. Αυτά είναι ορισμένα μόνο που αφορούν την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα άλλων παθήσεων

Ένα πράγμα που μπορεί να μην γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση είναι ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε σοβαρές παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.

Για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις και να προλάβετε τυχόν επιπλοκές και παθήσεις απευθυνθείτε στον γιατρό σας αμέσως μόλις μπείτε στην εμμηνόπαυση προκειμένου να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλέψει ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές στη διάθεσης ή να παρατηρήσετε ότι η διάθεσή σας αλλάζει συχνά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Είναι σημαντικό επομένως να παρατηρείτε τις αλλαγές στη διάθεσή σας και να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο αν χρειαστεί.

Σε ορισμένες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να τις ρίξει ψυχολογικά επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα είναι σε θέση να κάνουν άλλα παιδιά. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να μιλήσετε γι’ αυτό με έναν επαγγελματία, ένα σύμβουλο, ο οποίος είναι σε θέση να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το θέμα από άλλη οπτική και να κατανοήσετε ότι η εμμηνόπαυση είναι μία φυσική εξέλιξη της ζωής.

Βρείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας

Μια άλλη πτυχή της εμμηνόπαυσης που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα του ύπνου σας καθώς επίσης και το χρόνο που κοιμάστε. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα. Η αδυναμία ύπνου είναι ένα άλλο θέμα που μπορείτε να συζητήσετε με έναν σύμβουλο εφόσον επιλέξετε να απευθυνθείτε σε κάποιον. Μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς να καταφέρετε να ξεκουραστείτε.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε στη ρουτίνα σας που μπορεί να έχουν την ικανότητα να μειώσουν μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της εμμηνόπαυσης.

Άσκηση

Μπορεί να δείτε οφέλη από την υιοθέτηση ενός προγράμματος άσκησης. Θα είστε σε θέση να εργαστείτε από την ενέργεια, τις θερμίδες, και μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα μόλις γυμναστείτε για λίγο. Εκτός αυτού, η άσκηση μπορεί να μειώσει μερικές από τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Φάτε υγιεινά τρόφιμα

Μια άλλη πτυχή της ζωής σας όπου θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε αλλαγές είναι στη διατροφή σας. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά ή εάν προσλαμβάνετε πάρα πολλές θερμίδες σε καθημερινή βάση, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε προς το καλύτερο. Μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας προτείνει συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών κι έτσι θα είστε σίγουροι ακολουθείτε την καλύτερη διατροφή για το σώμα σας.

Χαλαρώστε όταν είναι δυνατόν

Η χαλάρωση δεν είναι πάντα το ευκολότερο πράγμα, αλλά είναι απαραίτητη όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε τη νύχτα. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να χαλαρώσετε όταν ξέρετε ότι πρέπει και όταν προσπαθείτε να ετοιμαστείτε για ύπνο.

Συνεργαστείτε με το γιατρό και τον σύμβουλό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε άψογη συνεργασία με το γιατρό και το σύμβουλό σας ενώ αντιμετωπίζετε εμμηνόπαυση. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας προσφέρουν τις πιο ολοκληρωμένους συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τυχόν συμπτώματα που έχετε και τρόπους για να μειώσουν τις επιπτώσεις τους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπέρασμα

Η εμμηνόπαυση μπορεί να φαίνεται τρομακτική, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά συμπτώματα. Ωστόσο, όταν είστε σε θέση να κάνετε απλές αλλαγές και να εργαστείτε με επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την υγεία σας, μπορεί να είναι ευκολότερο να ξεπεράσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.


Βιογραφικό της Μαρί Μιγκέλ (Marie Miguel)

Η Marie Miguel είναι ειδικός γραφής και έρευνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καλύπτοντας μια γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία. Στην παρούσα φάση, συμβάλλει στην επέκταση και την ανάπτυξη ενός δωρεάν διαδικτυακού πόρου ψυχικής υγείας με το BetterHelp.com. Με ενδιαφέρον και αφοσίωση στην αντιμετώπιση των στιγμάτων που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, συνεχίζει να στοχεύει εξειδικευμένα θέματα τα οποία σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.