Οϊμιακόν. Το πιο κρύο χωριό στον κόσμο

Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούμε κρύο όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 0 βαθμούς Κελσίου, υπάρχουν όμως κατοικημένες περιοχές που αυτό θα το θεωρούσαν ζέστη έως και καύσωνα.

Μια τέτοια περιοχή είναι και η ψυχρότερη κατοικημένη περιοχή του κόσμου(εξαιρούνται οι ερευνητικές εγκαταστασεις στην Ανταρκτική για την μελέτη του κλίματος και όχι μόνο) το Οϊμιακον στα βάθη της Ρωσίας και της Σιβηρίας.
Το Οϊμιακον είναι ένα χωριό στην ανατολική Σιβηρία 740 μέτρων υψόμετρου, με πληθυσμό 500 κατοίκους και είναι το πιο κρύο χωριό του κόσμου καθώς και η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου.

Στο Οϊμιακον οι κάτοικοι από Νοέμβριο έως και Φλεβάρη έχουν να αντιμετωπισουν θερμοκρασίες απο -30 °C εως -60 °C κάθε μέρα!!

Τα κλιματολογικα στοιχεία θερμοκρασιών ανά μήνα είναι τα εξής:

Βλέπουμε οτι η ελάχιστη καταγεγραμμενη θερμοκρασία ηταν -67.7 °C !!!
Ενώ η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου είναι -46.4 °C και -42.0 °C !!
Ενώ η μέση μεγίστη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ειναι -43.0 °C και -35.7 °C αντίστοιχα δηλαδή η μεγαλύτερη θερμοκρασία ημέρας είναι περίπου -43.0 °C τον Ιανουάριο!!!!
Ενω η μεγιστη θερμοκρασια που εφτασε ποτέ τον Γεναρη ηταν -16.6 °C!
Ενω απο Οκτωβριο μπαινουν στο ψυγειο με ολικο παγετο που διαρκει 7 μηνες εως και τον Μάιο, ενω η μεση θερμοκρασια Νοεμβριου εως και τον Μαρτιο ειναι -40.5 °C.
Απο Νοεμβριο εως Μαρτιο ο μεσος χρονος που βλεπουν ηλιο ειναι 1.9 ωρες ανα ημερα μόνο!

Το χωριο παρολα αυτα, εχει σχολειο, ταχυδρομειο, τραπεζα ακομα και αεροδιαδρομο αεροπλανων! Ο κανονισμος μαλιστα για το σχολειο ειναι οτι τα παιδια επιτρεπεται να μην πανε μόνο εαν η θερμοκρασια ειναι κατω απο τους -52 °C.

Το χιονι που πεφτει ειναι γυρω στους 40 ποντους εως 1 μετρο περιπου καθε χειμωνα αλλά κραταει μονιμα απο Οκτωβρη εως Μαιο. Ενω ολο το χρονο κραταει παγωμενο το εδαφος(permafrost) οποτε δεν μπορουν να καλλιεργηθουν φυτα οποτε η μονη τροφη για τους κατοικους ειναι τα ψαρια και το κρεας.

Τα ψαρια σε εξωτερικους χωρους δεν χρειαζονται ψυγειο αφου η ιδια η ατμοσφαιρα το προσφερει αυτο με τις θερμοκρασιες τον χειμωνα συνηθως στους -50 °C.
 

Γνωριζουμε οτι στους -35 °C με απνοια εως ασθενη ανεμο ο κινδυνος κρυοπαγηματος ερχεται σε 5 εως 30 λεπτα περιπου, στους -40 °C με απνοια ή ασθενη ανεμο σε 2 εως 10 λεπτα περιπου και απο -45 °C και κατω ειναι αμεσος κινδυνος σε καθε εκθεση στον αερα, ενω με πιο δυνατο αερα πολυ γρηγοροτερα φυσικα.
Οι ντοπιοι κατοικοι προειδοποιουν τους επισκεπτες να μην φορανε γυαλια εξω, διοτι κολλαει το μεταλλο με το δερμα και δεν βγαινει!

Υπαρχουν ειδικα γκαραζ για να θερμαινουν τα αυτοκινητα ειδαλλως εαν τα αφησεις με κλειστη μηχανη δεν ξαναπαιρνουν μπροστα, ενω τα κινητα τηλεφωνα και οι υπολοιπες ηλεκτρονικες συσκευες ειναι αχρηστα εκει περα αφου δεν λειτουργουν σε τοσο ψυχος.

Οι περισσοτεροι επισκεπτες στην πρωτη τους επαφη με το χωριο αντεχουν στον εξωτερικο χωρο εως 10 λεπτα οσο βαρια και αν ντυθουν. Το συναισθημα που περιγραφουν μετα ειναι πονος σε ολο τους το σωμα. Φορωντας 2 ζευγαρια απλα γαντια σε κρατανε ζεστο στα χερια για περιπου 8 λεπτα.

Ο φετινος Γεναρης 2020 εχει εως τωρα -43 °C μεση θερμοκρασια και σε συγκριση με τις κλιματολογικες τιμες του Γεναρη για το Οϊμιακον που ειναι -46.4 °C μιλαμε για εναν θερμοτερο κατα +3.4 °C Γεναρη εκει περα, που ομως κανείς προφανως δεν θα το εχει προσεξει.

Το γιατι το Οϊμιακον ειναι τοσο ψυχρο ειναι ενας συνδιασμος πολλων πραγματων. Το Οϊμιακον καταρχας ειναι στις 63° βορεια, εξω απο τον Αρκτικο κυκλο και μεσα στις απεραντες εκτασεις της Σιβηριας οποτε εξ ορισμου οι βορειες περιοχες ειναι κρυες αφου δεχονται ελαχιστη ηλιοφανεια τον χειμωνα. Ομως αυτο ειναι μόνο ενα μερος της εξηγησης αφου και αλλες πιο βορειες περιοχες δεν ειναι τοσο ψυχρες.
Ο κυριος λογος ειναι οτι το Οϊμιακον βρισκεται στην περιοχη της Σιβηριας οπου οπως ειναι γνωστο αναπτυσσεται ηδη απο Σεπτεμβριο εως και Μάιο ο Σιβηρικος αντικυκλωνας, ενας ψυχρος αντικυκλωνας που αποτελειται απο πολυ ψυχρες αεριες μαζες. Ο αντικυκλωνας αυτος εμποδιζει γενικοτερα τις οποιες κυκλωνικες διαταραχες να εισχωρησουν εκει οπου βρισκεται αλλά στα δυτικα της Σιβηριας, τα Ατλαντικα χαμηλα ειναι πολυ ισχυρα και πολλες φορες τον εκτοπιζουν φερνοντας θερμοτερες αεριες μαζες. Στην ανατολικη ομως Σιβηρια αυτο δεν συμβαινει και διαταραχες οπως κυκλωνες, υφεσεις και μετωπικες διαταραχες συνηθως δεν φτανουν, ενω στη δε περιοχη που ειναι το Οϊμιακον τετοιες διαταραχες(που κουβαλανε θερμοτερες αεριες μαζες) πολυ σπανια φτανουν και επικρατει ο ξηρος ψυχρος αερας του Σιβηρικου αντικυκλωνα ο οποιος διαρκως ψυχραινεται κατα τη διαρκεια του Δεκεμβρη και Γεναρη με τις βυθιζομενες αεριες μαζες.
Η δε χιονοστρωση που ξεκιναει απο τον Οκτωβρη και ειναι μονιμη εως Μάιο, αντανακλα το λιγοστο ετσι και αλλιως φως του ηλιου(μολις 24 λεπτα ηλιοφανειας ανα ημερα ολο τον Δεκεμβρη και μολις 54 λεπτα ηλιοφανειας ανα ημερα ολο τον Γεναρη!!) που πεφτει και κανει τα πραγματα χειροτερα.

Ομως αυτο που κανει τo Οϊμιακον να ξεχωριζει απο αποψη κρυου ακομα παραπανω ειναι οτι βρισκεται γεωγραφικα μακρυα απο καθε επιδραση θαλασσιου ανεμου που ειναι συνηθως θερμος. Και σαν να μην εφτανε αυτο το Οϊμιακον βρισκεται σε μια κοιλαδα που ειναι φοβερα αναστροφικη. Μαλιστα οι περιοχες με κοιλαδες και δολινες εκει γυρω απο το Οϊμιακον και στην ανατολικη Σιβηρια, ειναι οι πιο αναστροφικες ολοκληρης της Ευρασιας!
Η θερμοκρασιακη αναστροφη ειναι απλως η καθιζηση του κρυου αερα που βρισκεται ψηλοτερα, προς το εδαφος. Κατα τη διαδικασια αυτη ναι μεν θερμαινεται ο αερας αλλά παραμενει φοβερα ψυχρος.
Η θερμοκρασιακη αναστροφη μαλιστα στο Οϊμιακον τον χειμωνα ειναι τοσο εντονη οπου παροτι βρισκεται σε υψομετρο 740 μετρων, βρεθηκε οτι οι θερμοκρασιες που ειχε ηταν κατα 20 °C χαμηλοτερες απο τις θερμοκρασιες στα γυρω βουνα με υψομετρο 2000 μετρων!

Ακολουθουν μερικες φωτογραφιες απο το Οϊμιακον:

Η κοιλαδα του Οϊμιακον

Παγωμενος ποταμος στο Οϊμιακον.