Βιβλία χρήσιμα και διδακτικά που απευθύνονται σε γονείς, παιδιά, νέους και μεγάλουςΈνας οδηγός για προβληματισμένους γονείς κι ένα βιβλίο γραμμένο από μικρούς συγγραφείς που εκπέμπουν sos για το περιβάλλον και επιχειρούν να προβληματίσουν μικρούς και μεγάλους, είναι τα βιβλία που ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε αυτή την εβδομάδα. Βιβλία χρήσιμα και διδακτικά που απευθύνονται σε γονείς, παιδιά, νέους και μεγάλους. Ο «Οδηγός για προβληματισμένους γονείς-Η αντιμετώπιση των «δύσκολων» παιδιών» του Μισέλ Μαζιάντ και «Περιβάλλον SOS» από τα «ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ.
Της Βιβής Μαργαρίτη
Οδηγός για προβληματισμένους γονείς
Πολλοί γονείς αισθάνονται ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά προβλήματα ή τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους. Ο Μισέλ Μαζιάντ, γιατρός και παιδοψυχίατρος, καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λαβάλ (Κεμπέκ) με το βιβλίο του «Οδηγός για προβληματισμένους γονείς-Η αντιμετώπιση των «δύσκολων» παιδιών» (εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ) δείχνει τον δρόμο για κάποιες αποτελεσματικές λύσεις. «Γονείς, μην ενοχοποιείτε τον εαυτό σας· ακολουθήστε την κοινή λογική και βασιστείτε στην κρίση σας για την ανατροφή των παιδιών σας» λέει ο ίδιος.
Στο βιβλίο θα βρείτε απαντήσεις σε μία σειρά καίριων ερωτημάτων: πώς θα δράσετε θετικά για να αντιμετωπίσετε ένα φαινομενικά άλυτο πρόβλημα, πώς θα διευκολύνετε την επικοινωνία με το παιδί, πώς θα επαναφέρετε την πειθαρχία, πότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, πώς θα τον επιλέξετε κ.λπ.
Ο συγγραφέας εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας και η αντιμετώπιση των διαταραχών τους κατά την ανάπτυξη δεν πρέπει να κολυμπούν σε θεωρητικές αοριστίες, ούτε να εγκαταλείπονται στα σκαμπανεβάσματα των «αν», «ίσως» και «κατά τη γνώμη μου» των διαφόρων συμβούλων, εκπαιδευτικών και ειδικών που ασχολούνται με αυτές. Στόχος του είναι να αυξήσει την εμπιστοσύνη των γονέων στον εαυτό τους μέσα από μία εργασία που συνδυάζει αποτελέσματα ερευνών και θεωρίες που προέρχονται από την κλινική εμπειρία.
Μέσα από τα 7 κεφάλαια-ενότητες απευθύνεται κυρίως στους γονείς επιχειρώντας να τους δώσει κουράγιο και να τους καθησυχάσει δείχνοντας το δρόμο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις που στο μυαλό τους φαντάζουν δυσεπίλυτες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο «Οδηγός για προβληματισμένους γονείς» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984 κι έχει βοηθήσει πάρα πολλούς γονείς να αντιμετωπίσουν τις συχνά δύσκολες στιγμές της οικογενειακής ζωής, όπως αναφέρει ο Καναδός εκδότης. Το βιβλίο του δρ. Μαζιάντ, ου για αρκετά χρόνια ήταν εξαντλημένο, αναθεωρήθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα και παρουσιάζεται σε μία ολοκαίνουργια έκδοση. Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης.
Με το φλέγον θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος ασχολείται η τρίτη συγγραφική απόπειρα της ομάδας «Μικρά Μολύβια», που απαρτίζεται από μαθητές δημοτικών σχολείων της χώρας οι οποίοι μας καλούν όλους μας να δράσουμε για να το προστατέψουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας.
Οι μικροί μας ήρωες, η Λευκοθέα κι ο Οδυσσέας, ο Αλέξανδρος κι η Δάφνη, ο Φοίβος κι ο Πολύξερος, ο Θάνος, ο Μάρκος κι η Στεφανία, η Κερασιά κι ο Γαρίφαλος, αφουγκράζονται τη φύση, που τους φωνάζει: «SOS!”. Αναρωτιούνται: «Μήπως ήρθε το τέλος;” Ωστόσο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν…
Η φύση αποτελεί αρχέγονη πηγή ζωής, σοφίας, δημιουργίας. Τα παιδιά, οι ανήλικοι συγγραφείς, παραδέχονται ότι παρόλα αυτά τα… κάναμε θάλασσα, αλλά φυσικά δεν ήρθε το τέλος κι αναλαμβάνουν δράση. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει χρόνος για να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας.
Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια εξαιρετική.
Τα «Μικρά Μολύβια»
Εδώ και 13 χρόνια τα «Μικρά Μολύβια» αποτελούν τη μαθητική συγγραφική ομάδα του Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, η οποία σε συνεργασία με μαθητικές συγγραφικές ομάδες άλλων σχολείων κάθε χρόνο γράφουν και παρουσιάζουν ένα αλλιώτικο λογοτεχνικό βιβλίο. Μαθητές και μαθήτριες, κυρίως της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, μαθαίνουν να εκφράζουν τις ιδέες τους, τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους μέσα από τους ήρωες των ιστοριών κάθε τεύχους από τα «Μικρά Μολύβια».
Στο ταξίδι αυτό οι μικροί μαθητές ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και μαθαίνουν τα «μυστικά» για τη συγγραφή ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από την πρωτόγνωρη γι΄αυτούς εμπειρία μαθαίνουν να «συνομιλούν» με μαθητές από άλλα δημοτικά σχολεία σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα δημιουργικό και συνεργατικό.