Ο Τσιτσάνης στο μπαλκόνι, η κοπέλα που ατενίζει το Ληθαίο κι εναλλακτικά έργα στα Τρίκαλα-Εικαστικές παρεμβάσεις σε μουντούς τοίχους που ομορφαίνουν την πόλη

 

Τοίχοι μουντοί αλλάζουν όψη κι αποκτούν χρώμα και υπόσταση. Εικαστικές παρεμβάσεις που χωρίς ιδιαίτερο κόστος ομορφαίνουν την πόλη… Ο λόγος για τις τοιχογραφίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα. Μάλιστα, μία εξ αυτών, που δεν είναι άλλη από εκείνη της πλατείας Ειρήνης στα Μανάβικα, έχει γίνει πόλος έλξης και τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες των Τρικάλων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Για τους περισσότερους ακόμη και τους Τρικαλινούς η πλατεία Ειρήνης σαν όνομα παραμένει άγνωστη. Όταν όμως την περιγράψει κάποιος τότε όλοι καταλαβαίνουν για ποιο σημείο της πόλης μιλάμε. Αρκεί μόνο μία έκφραση: «ο τοίχος με την τοιχογραφία» για να αντιληφθεί κάποιος ότι πρόκειται για τη μικρή πλατειούλα απέναντι από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στα Μανάβικα.

Αυτή η μικρή πλατεία που χωρίς την εικαστική παρέμβαση θα ήταν παντελώς άγνωστη (σαν πλατεία όχι σαν περιοχή που είναι πασίγνωστη), τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν. Πολλοί ξεναγοί τη συμπεριλαμβάνουν στα αξιοθέατα που ξεναγούν τα γκρουπ τα οποία επισκέπτονται την πόλη και που έχουν θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το έργο πραγματοποιήθηκε το 2005 με αφορμή την αισθητική ανάπλαση όψεων των κτιρίων, πάνω στο πρότυπο της πόλης της Λυών, όπου καλαίσθητες ζωγραφιές αντικατέστησαν μια σειρά από παλιούς και φθαρμένους τοίχους.

Η τοιχογραφία 150μ2 είναι μοναδική στα Τρίκαλα, αλλά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια τοιχογραφία η οποία αντικατέστησε την αποκρουστική εικόνα ενός παλιού τοίχου. Δημιουργήθηκε από Γάλλους ζωγράφους της εταιρείας Cite de la Creation, που ήρθαν από την Λυών, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας στον Άγιο Οικουμένιο Τρικάλων».

 Ο τοίχος ζωγραφίστηκε με ειδικά χρώματα, ενώ, όπως διαβεβαίωσαν οι Γάλλοι ζωγράφοι, για δεκαπέντε, τουλάχιστον, χρόνια δεν θα υποστεί αλλοιώσεις. Μετά θα πρέπει να γίνει η σχετική συντήρηση. Οι Γάλλοι μάλιστα, άφησαν χρώματα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει συντήρηση της τοιχογραφίας.

Στο θέμα της αποδίδει με ρεαλιστικό τρόπο την αναπαράσταση της καθημερινότητας της πόλης στο χθες. Εικόνες από τα μπαλκόνια των σπιτιών, η ταβέρνα και το μουσικό της πρόγραμμα, οι τραγουδοποιοί στα μπαλκόνια, η λαϊκή αγορά με τις νοικοκυρές να κάνουν τα ψώνια τους, τα παιδιά ανέμελα στο παιχνίδι της γειτονιάς. Εικόνες απλές, καθημερινές αλλά και τόσο προσφιλείς.

Η φανταστική δουλειά των ζωγράφων και ο επιμελημένος φωτισμός δίνουν μια άλλη αίγλη στη γειτονιά. Η τοιχογραφία αποτελεί πραγματικά ένα πόλο έλξης των περιπατητών και θαμώνων της περιοχής και την νοητή μεταφορά τους στο «χθες». Ένα πραγματικό καλλιτέχνημα για την πόλη των Τρικάλων.

Η κοπέλα που ατενίζει τον Ληθαίο

Μπορεί ο καλλιτέχνης να μην έδωσε όνομα στο έργο του όμως κοιτώντας το κάποιος φαντάζεται ότι η κοπέλα που απεικονίζεται στην εικαστική παρέμβαση μεγάλων διαστάσεων επί της οδού Αμαλίας ατενίζει το Ληθαίο κι ονειροπολεί…

Το έργο που φιλοτεχνήθηκε προσφάτως σε τοίχο πολυκατοικίας από Αθηναίο «καλλιτέχνη» για λογαριασμό γνωστής εταιρίας τσίχλας ήδη έχει συζητηθεί ευρέως. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό… Μία κίνηση που επικροτούν πολλοί Τρικαλινοί καθώς θεωρούν ότι πολλοί τοίχοι μπορούν να ζωντανέψουν και να ομορφύνουν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα στα σχόλια κάτω από σχετική ανάρτηση του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στο fb είναι προτρεπτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Εντούτοις, οφείλουμε να μεταφέρουμε και κάποια σχόλια τρικαλινών οι οποίοι επικροτούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις και τις στηρίζουν, θα προτιμούσαν όμως να αποτελεί πρωτοβουλία του ίδιου του Δήμου κι όχι κάποιας εταιρείας για διαφημιστικούς λόγους.

Γκράφιτι και ζωγραφικές στους τοίχους του Σταδίου

Μία λίγο πιο εναλλακτική είναι η εικαστική παρέμβαση με γκράφιτι με συνθήματα και ζωγραφικές που δημιουργήθηκαν στις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων  του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων. Τα έργα εδώ και λίγες μέρες κοσμούν τον χώρο και δεν περνούν απαρατήρητα.

Φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ γκράφιτι (Whole Fat Graffiti Festival) που οργανώθηκε με τον Σύλλογο Εναλλακτικού Αθλητισμού Τρικάλων. Σε αυτό συμμετείχαν νέοι και νέες συμμετείχαν οι οποίοι σχεδίασαν στους τοίχους.

Μάλιστα, στο σχεδιασμό είναι να φιλοτεχνηθούν στους εξωτερικούς τοίχους έργα με όλα τα αθλήματα που διεξάγονται εντός αυτού.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ