Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου σύστησε στο τρικαλινό κοινό τις «Γυναίκες της μικρής πατρίδας»

Της γυναίκες της μικρής πατρίδας μας σύστησε ο γνωστός συγγραφέας Θεοδωρής Παπαθεοδώρου κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου με τίτλο «Γυναίκες της μικρής πατρίδας» που διοργάνωσαν το Βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ  στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Μακεδόνισσες. Ελληνίδες. Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες. Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας…

Αυτές τις γυναίκες παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας με τον εξαιρετικό του λόγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου του ιστορικού μυθιστορήματος που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

«Εκατοντάδες γυναίκες στήριξαν με ασύλληπτους κινδύνους τον Μακεδονικό Αγώνα. Νοσοκόμες που περιέθαλπαν τους Μακεδονομάχους σε μυστικά νοσοκομεία, αγρότισσες που εφοδίαζαν με τρόφιμα τα Ελληνικά Σώματα, ταχυδρόμοι που μετέφεραν κώδικες, ακόμη και πυρομαχικά, κρυμμένα στα μεσοφόρια τους, πράκτορες που συνέδραμαν με τις πληροφορίες τους τα Ελληνικά Προξενία… Και φυσικά πρώτες μεταξύ αυτών οι ηρωικές δασκάλες που ολομόναχες στα χωριά πάλευαν να κρατήσουν ζωντανή την πίστη, τη γλώσσα και το φρόνημα του Ελληνισμού, κυνηγημένες από τους κομιτατζήδες, πληρώνοντας πολλές φορές αυτή τους την πίστη με την ίδια τους τη ζωή» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου που όπως είπε αυτές είναι οι  γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα και κοσμούν τον τίτλο του και σε αυτές τις γυναίκες είναι αφιερωμένο.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Βίκυ Ιακωβάκη ενώ παρουσιάστηκε βίντεο με το οδοιπορικό της συγγραφής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου  συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.