Ο ταλαντούχος Γιώργος Χατζηπαύλου μας μιλά για το «Comedy club για παιδιά» που έρχεται για πρώτη φορά στα Τρίκαλα

O Γιώργος Χατζηπαύλου, ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους stand-up κωμικούς και ο δημιουργός του «Comedy club για παιδιά», αυτής της πρωτότυπης εμπειρίας για όλη την οικογένεια, σχολιάζει με χιούμορ όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα των παιδιών: αγαπημένους ήρωες, τη σχέση με τα κατοικίδια αλλά και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!

Η μοναδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 18:00 θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Μια Η παράσταση που εδώ και 3 χρόνια παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με 70 sold out παραστάσεις που παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 μικροί και μεγάλοι θεατές. Τα παιδιά ψυχαγωγούνται μέσα από τη δομή του stand-up comedy, του πιο δυνατού είδους κωμωδίας. Παρακολουθούν θέματα που αφορούν στη ζωή τους, μέσα από τον κόσμο του γέλιου. Παράλληλα, οι γονείς τους διασκεδάζουν εξίσου, αφού αυτή η παράσταση αντιμετωπίζει τους ενήλικες θεατές σαν παιδιά και τα παιδιά σαν ίσους προς τους γονείς τους. Οι “μεγάλοι” λοιπόν, μπαίνουν στην ψυχολογία των μικρών, θυμούνται πώς είναι να είσαι παιδί κι έτσι δημιουργείται μια μεγάλη παρέα, χωρίς ηλικία αλλά με συνισταμένη την κωμωδία.

Με αφορμή την παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον  ταλαντούχο Γιώργο Χατζηπαύλου.

 –Πόσο δύσκολο είναι να γράψετε κείμενα για παιδιά ή να επιλέξετε τη θεματολογία σας;

-Επιλέγω πάντα τα θέματα με βάση 2 κριτήρια. Να είναι κατανοητά από τα παιδιά και να μπορώ να τα κάνω αστεία αλλά και να αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους. Από εκεί και πέρα, όπως και για τους ενήλικες, πριν η παράσταση παρουσιαστεί στο κοινό έκανα δοκιμές σε «κλειστές παραστάσεις», με τη λογική του work in progress όπου είδα ακριβώς τι λειτουργεί και τι όχι ώστε να το αλλάξω. Οπότε εκεί διαμορφώθηκε η τελική μορφή της.

-Είναι εύκολο ή δύσκολο κοινό τα παιδιά;

-Στο σύνολο δεν τίθεται θέμα βαθμού δυσκολίας γιατί εφόσον φτιάχνεις ένα κείμενο που πρέπει να παίρνει ένα γέλιο ανά 10-15 δευτερόλεπτα, όπως απαιτεί το stand-up comedy, δουλεύεις σε αυτή την κατεύθυνση και μόνο όταν συμβαίνει αυτό θεωρείς την παράσταση έτοιμη, ανεξάρτητα από το ηλικιακό κοινό.

Όσο δουλεύατε το κείμενό σας ανακαλύψατε κάτι για τον εαυτό σας ή για το παιδί που υπήρξατε κάποτε;

-Υπάρχει ένα σημείο στην αρχή της παράστασης που εξηγώ στα παιδιά ότι κάποτε ήμουν μικρός κι εγώ και δείχνω παιδικές φωτογραφίες μου. Όταν αποφάσισα να βάλω αυτή την ενότητα έψαξα παλιά άλμπουμ κι ανακάλυψα πολλές φωτογραφίες μου από εκείνη την εποχή που αγνοούσα ότι υπάρχουν και μου θύμισαν περιστατικά που είχα ξεχάσει.

-Τι έχει ποιο μεγάλη σημασία για εσάς, να γελάσουν τα παιδιά ή να προβληματιστούν;

-Να γελάσουν. Είναι κωμωδία, η πιο δυνατή και περιεκτική μορφή της, οπότε το ζητούμενο είναι να γελάσουν και μάλιστα με τα ίδια πράγματα που θα κάνουν και τους γονείς τους να γελάσουν. Άλλωστε το γέλιο, τα αστεία και το χιούμορ γενικά, είναι μία βασική γλώσσα επικοινωνίας για τα παιδιά. Όλα αυτά φυσικά σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο.

-Και τέλος, πώς αντιδρούν  σε αυτή την ιδιαίτερη παράσταση; Είναι εκπαιδευμένα για να παρακολουθήσουν stand up;

-Παρακολουθούν και περνάνε πολύ καλά γιατί είναι κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο για αυτά, κυρίως γιατί ακούν αστεία για πράγματα που αφορούν στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

-Θέλετε να μας πείτε τα επόμενά σχέδιά σας;

-Αυτή την εποχή ετοιμάζω την νέα παράσταση, για τους ενήλικες, οπότε τώρα κάνω τις δοκιμές του καινούργιου υλικού και θα την παρουσιάσω τον Μάρτιο.