O πρώτος Ασπροπάρης έφτασε σπίτι του, στα Μετέωρα, φέρνοντας την άνοιξη

O πρώτος Ασπροπάρης έφτασε στα Μετέωρα! Μετά από ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων από την υποσαχάρια Αφρική, ο αρσενικός του μοναδικού ζευγαριού που είχε απομείνει μέχρι πρόσφατα στην περιοχή έφτασε και πάλι στους γνώριμους Μετεωρίτικους βράχους όπου φωλιάζει. Κοινώς ήρθε σπίτι…“Ευχόμαστε να μην έκανε όλο αυτό το ταξίδι χωρίς λόγο και να έρθει φέτος και ένας θηλυκός Ασπροπάρης, ώστε να μην είναι και αυτή τη χρονιά τα Μετέωρα αποκλειστικά αρσενική υπόθεση…
Και βέβαια περιμένουμε εναγωνίως τον γνωστό μας “Στραβοουρά” που κάθε χρόνο έκλεβε την πρωτιά. Καλή Άνοιξη!” αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ο Ασπροπάρης ήταν πάντα οιωνός της άφιξης της Άνοιξης, πράγμα πολύ ευχάριστο για τους κατοίκους της υπαίθρου μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Χειμώνας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εποχή για την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Χαρακτηριστική είναι η φράση που λέγεται στα χωριά των Χασίων, «Τυροκόμος και χοντρή μαρκατ’». Αυτήν σήμαινε ότι από την στιγμή που ήρθε ο Ασπροπάρης και η Άνοιξή, υπήρχε πιο πλούσιο χορτάρι και κατά συνέπεια τα ζώα κατέβαζαν πιο παχύ γάλα το οποίο μπορούσε να τυροκομηθεί και να γίνει γιαούρτι.

Δείτε αναλυτικά σχετικά με τον ασπροπάρη εδώ.