Ο Νομός Καρδίτσας για 17 ημέρες στο επίκεντρο της σχολικής χορωδιακής μουσικής  

Για δεκαεπτά (17) ημέρες ο νομός Καρδίτσας ήταν στο επίκεντρο της σχολικής και χορωδιακής ζωής και βίωσε την αποθέωση της εξωστρεφούς δραστηριότητας του σύγχρονου σχολείου δια μέσου της σχολικής χορωδίας στην 11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν σε έναν γιγάντιο μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από το Ηράκλειο Κρήτης και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κέρκυρα, την Λακωνία και τη Σερβία, μαθητές με ενθουσιασμό και θέληση εισέπραξαν μια πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία από τη συμμετοχή τους αυτή.

Καταπληκτικές χορωδίες από την αρχή έως και το τέλος συνάρπασαν το πολυπληθές κοινό, που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσε καθημερινά τόσο στο KIERION HOTEL όσο και στο MOUZAKI PALACE HOTEL τις χορωδίες που έλαβαν μέρος στο θεσμό. Η κάθε χορωδία ξεχωριστά με την δική της μοναδική, υπέροχη και εκπληκτική παρουσία μαζί με τους Καθηγητές και Μαέστρους τους παρουσίασαν τα τραγούδια τους με έναν εξαίσιο τρόπο ο οποίος συγκίνησε και γοήτευσε το κοινό και κάθε μουσικόφιλο θεατή. Σε κάθε βραδιά του 37ου Διεθνούς Φεστιβάλ κυριαρχούσε στον αέρα μια νότα μουσικής απόλαυσης.

Οι πανέμορφες και φιλόξενες αίθουσες εκδηλώσεων των «KIERION HOTEL» & «MOUZAKI PALACE HOTEL» υποδέχονταν καθημερινά όλους όσους έδιναν το παρόν στις εκδηλώσεις, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου που παρουσιαζόταν από τις Σχολικές Χορωδίες που συμμετείχαν.

Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιούνταν αφιέρωμα στο Θεόδωρο Αντωνίου(1935-2018) και ερμηνευόταν το έργο του «Στ’ άλογα»,  το οποίο δουλευόταν εργαστηριακά και παρουσιαζόταν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούσαν  και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Ευρύτερα κοινωνικά στρώματα βρήκαν την ευκαιρία και παρακολούθησαν τις σπάνιες αυτές μαγικές, μουσικές βραδιές. Άλλωστε, πρόκειται για ένα θέαμα που ξεπερνά και τις πιο δύσκολες  μουσικές απαιτήσεις καθώς Σχολικές Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, ρεπερτόριο και ήχο παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα απαράμιλλης ομορφιάς.

Με μεράκι,  πίστη και με δουλειά αρκετών μηνών και χρόνων, Εκτελεστές- Μουσικοί- Χορωδοί παρουσίασαν τα προγράμματα που οι ίδιοι είχαν οργανώσει, έχοντας στο μυαλό τους πάντα τη φιλοσοφία του θεσμού. Αξίζει κάθε έπαινος στις χορωδίες που εμφανίστηκαν, στους διευθυντές των σχολείων, τους καθηγητές μουσικής και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την άριστη συνεργασία τους.

dav

Εντυπωσίασε η γλυκύτητα της κατάλληλα διαμορφωμένης παιδικής φωνής των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών εφόσον το επιθυμούν. Καθηγητές Μουσικής, Διευθυντές Σχολείων, παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων δίνουν ζωή σε ένα Θεσμό, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Χορωδιακής Μουσικής και ο μοναδικός στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο στο είδος του  με τα συγκεκριμένα   χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων πεντακοσίων (5.500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχε εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και οικονομικά οφέλη σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τεράστια συμμετοχή Χορωδιών προκάλεσε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα για το νομό μας και τη Δυτική Θεσσαλία ευρύτερα. Η πόλη της Καρδίτσας, το Μουζάκι και η ευρύτερη περιοχή ένιωσαν έντονα οικονομικά οφέλη από την παρουσία των χιλιάδων Καλλιτεχνών-Μουσικών αλλά και των Ακροατών και Επισκεπτών, οι οποίοι έδωσαν ζωντάνια στην πόλη.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό .

Πρόκειται, άλλωστε, για μοναδική εμπειρία που κοσμεί την πόλη της Καρδίτσας για πάρα πολλά έτη. Μετά από έντεκα (11 ) χρόνια παρουσίας,  έχει καθιερωθεί πια ως θεσμός διεθνούς κύρους λόγω της μεγάλης συμμετοχής Σχολικών Χορωδιών  της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Ελληνικές χορωδίες που έχουν διακριθεί σε Διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού και εξέχουσες χορωδίες χωρών με τεράστια μουσική παράδοση και παιδεία, όπως η Σερβία τίμησε  το Φεστιβάλ με τη συμμετοχή της.

Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini,  η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Diana Kirienko, η νέα, πολυβραβευμένη και διακεκριμένη Ιταλίδα πιανίστρια Laura Licinio και πολλοί άλλοι παραυρέθηκαν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 11η  Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, οι οποίοι με τις  χρήσιμες συμβουλευτικές – επιμορφωτικές παρεμβάσεις τους προς τους μαθητές – Χορωδούς και τους καθηγητές μουσικής, δίνουν το στίγμα της παιδευτικής αξίας της όλης συμμετοχής και διαδικασίας.

  Την  11η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών παρουσίασε για ακόμη μία φορά η κορυφαία προσωπικότητα του είδους στη χώρα μας Αλέξης Κωστάλας. Με τις εξαιρετικές οπτικές του παρεμβάσεις και τις καλλιτεχνικές του πινελιές, εκτός από το εκλεπτυσμένο λόγο του, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών ανεβάζοντας σε πολύ υψηλά αισθητικά επίπεδα το Φεστιβάλ.

Δυναμική και λαμπερή ήταν η παρουσία της διακεκριμένης Ρωσίδας υψιφώνου Diana Kirienko, που ερμήνευσε άριες από όπερες. Στο πιάνο  συνόδευσε ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini.

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στο έργο της σπουδαίας ποιήτριας και μούσας του Οδυσσέα Ελύτη ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ έλαβε  χώρα την  Δευτέρα 1η  Απριλίου 2019 στις 8:00μ.μ. στην Καρδίτσα.

Η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας, ποιήτρια και δοκιμιογράφος παρουσίασε το βιβλίο της ’’Το ψηφιδωτό της νύχτας’’  και το  παραμύθι η  ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ,ενώ ποιήματα της  απήγγειλε τόσο η ίδια όσο και ο συντονιστής της εκδήλωσης Αλέξης Κωστάλας. Την επιμέλεια, οργάνωση και παρουσίαση του αφιερώματος είχαν οι φιλόλογοι Μαρία Τσιτσιμπίκου-Μπαρούτα και Νότα Σκουρτανιώτη. Επίσης την εκδήλωση πλαισίωσαν σπουδαστές του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.  Συγκεκριμένα, οι Αλέξανδρος Ευθυμιάδης και Νταϊάνα Λέμα ερμήνευσαν τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού από το παραμύθι ‘’Πράσινη Σκουφίτσα’’ της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Στο πιάνο συνόδευσε η Γιούλη Αγιώτη.

Στα πλαίσια της Διοργάνωσης υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

1)Εκπαιδευτική Επίσκεψη των μελών της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής  και της   ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ  στο 8ο  Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας μαζί με την σερβική Χορωδία του Nis Children Choir Magical Note of Nis  και συναυλία από κοινού στο αμφιθέατρο του σχολείου την ΔΕΥΤΕΡΑ 1η  Απριλίου 2019.

2)Επίσκεψη της Ιουλίτας Ηλιοπούλου την  Δευτέρα  1η  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019  στο 3ο  Λύκειο Καρδίτσας και συζήτηση με τους μαθητές για τον Οδυσσέα Ελύτη και το έργο του.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 εμφανίστηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης  η πολυβραβευμένη και διακεκριμένη, Ιταλίδα πιανίστρια LAURA LICINIO, σε μια ανεπανάληπτη συναυλία υψηλού επιπέδου που περιλάμβανε  έργα των Μότσαρτ και Σοπέν. Μετά την αποθέωση της φωνητικής μουσικής επακολούθησε η ανάδειξη της πιανιστικής τέχνης σε σημαντικά έργα της πιανιστικής φιλολογίας, με τα οποία μπόρεσαν  να έρθουν σε επαφή οι φιλόμουσοι και οι σπουδαστές πιάνου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική εποπτεία και διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη, που όπως κάθε χρονιά εργάστηκε σκληρά ώστε να είναι όλα άψογα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ανέλαβε  να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) , ώστε να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού (Ιταλία και Σερβία τον Mάιο και τον Ιούλιο) και ιδιαίτερα στο σημαντικό Μουσικό – Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ που περιλαμβάνει το Διαγωνισμό Χορωδιών του ANGRI (NAPOLI) Ιταλίας από 20 έως 25 Μαΐου 2019  καθώς και τα περίφημα CORSI ESTIVI του CAMPUS MUSICALE του  Σαλέρνο (23-28 Ιουλίου 2019). Ο Διαγωνισμός του Novisad στη Σερβία πραγματοποιείται το Σάββατο 11 Μαΐου 2019.

Για την 11η  Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας συνέβαλλαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλος, ΕΡΤ Λάρισα.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: MOUZAKI PALACE HOTEL, HOTEL KIERION, ΨΕΑΤΟΠΟΛΙΣ FINE MEATS, HOTEL ΑΣΤΡΟΝ, ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, HOTEL ΑΥΡΑ, HOTEL ΑΡΝΗ, KTHMA ΧΑΛΙΛΗ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ LA  FIAMMA ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΦΑΓΟΤΟΠΙ ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ,   Ε-SCHOOL, COMPULAND, OINOΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ, Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ACS,  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ, ΘΕΟΝΗ, IQ HOLIDAYS, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ TOURS