Ο Νερόμυλος του Αχιλλέα στο Λίθινο Ιωαννίνων

Στο χωριό Λίθινο του νομού Ιωαννίνων πριν από χρόνια υπήρχε ένας μικρός μύλος, ο Νερόμυλος του Αχιλλέα, το κτίριο του οποίου δεν είχε καμία αρχαιολογική αξία και για το λόγο αυτό ήταν από τους λίγους νερόμυλους στο νομό που δεν χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός και διατηρητέος.

Το Φεβρουάριο του 2001 κατεδαφίστηκε το τσιμεντένιο κτίσμα και στην θέση του αναγέρθηκε νέο. Τα μόνα στοιχεία που διατηρήθηκαν ήταν οι δύο μυλόπετρες, το σύστημα κίνησης αυτών (υδατοπτώσεις και χώροι εξόδου των νερών), οι δύο νεροτριβές και φυσικά το αυλάκι που μεταφέρει το νερό από πηγές οι οποίες βρίσκονται 450 μέτρα πιο πάνω. Το νερό  που χρησιμοποιείτε δεν έχει σχέση με αυτό του Καλαμά. Στον περιβάλλοντα χώρο, υπάρχουν δύο λειτουργικές νεροτριβές και τα μαντάνια. Ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούσαν για να πλυθούν οι κουβέρτες, τα χαλιά και οι φλοκάτες. Αποτελείται από μία φτερωτή, έναν άξονα και τέσσερα σφυριά. Η φτερωτή με τη δύναμη του νερού γυρίζει τον άξονα ο οποίος σηκώνει και ελευθερώνει διαδοχικά τα σφυριά. Αυτά στην πτώση τους χτυπούν την κουβέρτα που βρίσκεται τοποθετημένη σε οριζόντια ξύλινη δοκό.

πηγή : https://epirusgate.blogspot.com/2020/02/neromylos-axillea-lithini-iwanninwn.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook