TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό

Απρ 27, 2021
in Διατροφή
Ο κόκκινος χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία και δυναμώνει το μυαλό
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας βαθυκόκκινος χυμός από ένα αγαπημένο λαχανικό φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την αγγειακή υγεία καθώς και την γνωστική λειτουργία, διασφαλίζοντας υγιή γήρανση.

Η κατανάλωση χυμού παντζαριού ενισχύει τα βακτήρια του στόματος που σχετίζονται με την αγγειακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ανθρώπων ηλικίας 70-80 ετών που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology.

Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των νιτρικών σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου, πράγμα που σχετίζεται με χειρότερη αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία.

Σε αυτή τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter, λοιπόν, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους μελέτης δέκα ημερών με συμπληρώματα: η μία περιελάμβανε την κατανάλωση πλούσιου σε νιτρικά χυμού παντζαριού και η άλλη ενός εικονικού χυμού χωρίς νιτρικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χυμοί καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων σχετικών με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή. Επιπλέον, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά πέντε μονάδες (mmHg)  μέσο όρο μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού.

«Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση. Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια αφενός νέων και γηραιότερων ανθρώπων και αφετέρου υγιών και ασθενών, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που εξετάζει την πλούσια σε νιτρικά διατροφή με αυτό τον τρόπο», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Anni Vanhatalo και προσθέτει:

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προσθήκη πλούσιων σε νιτρικά τροφίμων στη διατροφή –στην προκειμένη περίπτωση του χυμού παντζαριού- μόλις για δέκα ημέρες μπορεί να τροποποιήσει σημαντικά και προς το καλύτερο την μικροβιακή ισορροπία στο στόμα. Η διατήρηση του υγιούς στοματικού μικροβιώματος μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Οι ερευνητές έκαναν αρκετά τεστ για να εντοπίσουν τις κοινότητες των στοματικών βακτηρίων που τείνουν να αφθονούν σε παρόμοιες καταστάσεις και διαπίστωσαν ότι μια κοινότητα (Prevotella-Veillonella) που έχει σχετιστεί με φλεγμονή μειώθηκε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων νιτρικών, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση του Clostridium difficile (που μπορεί να μολύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια).

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και να προσδιορίσουν αν παρόμοιες επιδράσεις εντοπίζονται και σε άλλες ομάδες. «Οι συμμετέχοντές μας ήταν υγιείς, δραστήριοι ηλικιωμένοι με γενικά καλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά της διατροφής μείωσαν κατά μέσο όρο την αρτηριακή τους πίεση και τώρα θέλουμε να διερευνήσουμε τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοματικά βακτήρια και τη γνωστική λειτουργία για να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διατροφή για την καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης στις μεγαλύτερες ηλικίες», καταλήγει η Δρ. Vanhatalo.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2021/04/03/o-kokkinos-chymos-poy-veltionei-tin-kykloforia-dynamonei-to-myalo/
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Σπαράγγια: Θρεπτική αξία & 7 επιστημονικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή

Σπαράγγια: Θρεπτική αξία & 7 επιστημονικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Μαΐ 2, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

Απρ 30, 2025
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Next Post
Η γη συνεχίζει να… σείεται-Νέα σεισμική δόνηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης

Η γη συνεχίζει να... σείεται-Νέα σεισμική δόνηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης

Ατύχημα για Λαρισαίο με χορτοκοπτικό μηχάνημα – Τραυματίστηκε στην ευαίσθητη περιοχή και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ατύχημα για Λαρισαίο με χορτοκοπτικό μηχάνημα – Τραυματίστηκε στην ευαίσθητη περιοχή και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Ματούλας

Ευχαριστήριο Κηδείας Παναγιώτη και Γεώργιου Βασιλόπουλου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd