Στη Ζάκυνθο από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.
Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.
Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βράδυ της Πέμπτης (17/09) πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Καλαμακίου, στη Ζάκυνθο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο και να σβήνουν την πυρκαγιά.
Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε χθες ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».
Χωρίς ρεύμα η Ιθάκη
Στο Mega μίλησε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της κακοκαιρία «Ιανός».
«Από τις τρεις τα ξημερώματα δεν έχουμε ρεύμα, προσπαθούμε να σώσουμε σκάφη, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση», περιέγραψε ο κ. Στανίτσας και πρόσθεσε έχουμε υποστεί πολλές καταστροφές.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος.
Έντονη βροχόπτωση σε Ηλεία και Μεσσηνία
Έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου.
Το βράδυ της Παρασκευής (17/9) περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής και τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε, την Πέμπτη (17/09), νέο μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία σχετικά με το «πέρασμα» του κυκλώνα.
Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, οι περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο μεσογειακός κυκλώνας έως και το Σάββατο (19/09) είναι η Αττική, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Δείτε LIVE την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα:
Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.
Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι πιθανές πορείες του κυκλώνα
Για τον μεσογειακό κυκλώνα και τις πιθανές πορείες που θα ακολουθήσει μίλησε στο Mega ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα «οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά που θα εκδηλωθούν» αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.
Σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς «αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως».
«Όταν κατευθυνθεί προς την νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από την θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, την Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και την Μεθώνη» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
«Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά», κατέληξε.