Αν και η πραγματική τοποθεσία έχει αμφισβητηθεί, οι ειδικοί λένε ότι έχουν πλέον εντοπίσει ακριβώς πού βρίσκεται η Κανά

Νέες ανασκαφές στο ερειπωμένο χωριό Khirbet Qana, οκτώ μίλια βορειοδυτικά της Ναζαρέτ, δείχνουν ότι αυτή η λιγότερο γνωστή τοποθεσία θα μπορούσε να είναι η πραγματική.
Αρχαιολογικά στοιχεία από την περιοχή δείχνουν ότι το Khirbet Qana ήταν η τοποθεσία ενός καλά συνδεδεμένου εβραϊκού χωριού κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού.
Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ακόμη ότι μία από αυτές τις κρυμμένες εκκλησίες περιέχει δύο από τα αγγεία που θα μπορούσαν να κρατήσουν το νερό που ο Ιησούς μετέτρεψε σε κρασί.
Από τον Μεσαίωνα, η πόλη Kafr Kanna, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναζαρέτ, ισχυρίστηκε ότι είναι η πραγματική τοποθεσία της Κανά.
Η πόλη φιλοξενεί την «Εκκλησία του Γάμου», η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πραγματικά δοχεία νερού που χρησιμοποίησε ο Ιησούς στα θαύματά του και την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα είναι ότι καμία ανασκαφή δεν έχει βρει πραγματικά στοιχεία εβραϊκού οικισμού κάτω από το Kafr Kanna που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο.
Αυτό καθιστά αρκετά απίθανο ότι αυτή η πόλη θα μπορούσε να είναι ο τόπος που αναφέρεται από τον συγγραφέα της πηγής σήματος στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.
Από το 1998, μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής αρχικά τον αείμνηστο καθηγητή Douglas Edwards και τώρα από τον Δρ Tom McCollough, του Centre College, ανασκάπτει την κοντινή τοποθεσία Khirbet Qana.
Σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο Biblical Archaeology Review, ο Δρ McCollough αποκάλυψε ότι ο εγκαταλελειμμένος χώρος ήταν κάποτε το σπίτι ενός ακμάζοντος εβραϊκού οικισμού μεταξύ 323 π.Χ. και 324 μ.Χ.
Το γεγονός ότι ο οικισμός του Khirbet Qana ήταν εβραϊκός επιβεβαιώνεται από την παρουσία μιας συναγωγής ή αίθουσας μελέτης της ρωμαϊκής περιόδου γνωστής ως Beth Midrash και έξι νομισμάτων που τυπώθηκαν από τους ηγέτες της εβραϊκής εξέγερσης των «Μακκαβαίων».
Αυτά όχι μόνο δείχνουν την παρουσία του εβραϊκού πολιτισμού, αλλά επίσης ευθυγραμμίζονται με τη βιβλική αφήγηση του θαύματος του Ιησού, η οποία λέει ότι τα πιθάρια νερού ήταν για «τελετουργικό πλύσιμο».
Ωστόσο, αυτό που κάνει το Khirbet Qana την πιο ελπιδοφόρα τοποθεσία για την πραγματική τοποθεσία της Κανά της Γαλιλαίας είναι η παρουσία παλαιοχριστιανικών αντικειμένων.
Ο Δρ McCollough έχει βρει ένα εκτεταμένο δίκτυο χριστιανικών χώρων λατρείας σε ένα σύστημα σπηλαίων κρυμμένο κάτω από το χωριό.
Ένας από τους θαλάμους του σπηλαίου φέρει ακόμη και χριστιανικά γκράφιτι που απεικονίζουν σταυρούς, δίνοντας τα ονόματα των προσκυνητών ή ακόμα και λέγοντας «Kyrie Iesou» ή «Lord Jesus».
Το πιο συναρπαστικό από όλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν βωμό σε μια από τις σπηλιές από ένα αναποδογυρισμένο καπάκι σαρκοφάγου.
Πάνω από αυτό υπήρχε ένα ράφι που περιείχε δύο μεγάλα πέτρινα αγγεία, τα οποία πίστευαν οι πρώτοι Χριστιανοί ότι ήταν τα ίδια σκεύη που χρησιμοποίησε ο Ιησούς για να μετατρέψει το νερό σε κρασί.
Γιατί ήταν σημαντική η Κανά για τον Ιησού;
Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο ενδιαφέρουσα είναι ότι η Κανά μπορεί να ήταν εξαιρετικά σημαντική για τον Ιησού και τους ακολούθους του.
Αυτό είναι δυνατό επειδή η αφήγηση για την Κανά προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα ακόμη αρχαιότερο μέρος της Αγίας Γραφής.
Ο Δρ Tabor λέει ότι το Ευαγγέλιο του Ιωάννη περιέχει μια ξεχωριστή, παλαιότερη αφήγηση που ονομάζεται «πηγή σήματος», στην οποία βασίστηκε ο μεταγενέστερος συγγραφέας του ευαγγελίου.
Σύμφωνα με τον Δρ Tabor, υπάρχουν υπαινιγμοί σε αυτή την αφήγηση ότι η Κανά ήταν δυνητικά το «αρχηγείο» του πρώιμου κινήματος του Ιησού ή ακόμα και ένα προσωπικό «καταφύγιο» για τον ίδιο τον Ιησού.
Όχι μόνο ήταν ο τόπος του πρώτου θαύματός του, αλλά τα λιγοστά αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε φαίνεται επίσης να υπαινίσσονται μια πιο προσωπική σύνδεση.
Το γεγονός ότι η μητέρα του Μαρία εμπλέκεται στο σχεδιασμό του γάμου υποδηλώνει ότι πιθανότατα ήταν μια «οικογενειακή υπόθεση», ίσως ακόμη και ο γάμος ενός από τους τέσσερις αδελφούς του Ιησού.