Ο εθισμός στο αλκοόλ βλάπτει την οικογένεια – Δείτε εδώ γιατί

Ο αλκοολισμός μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση ακόμη και τις πιο δεμένες οικογένειες, κι αν είστε γονέας που αντιμετωπίζει μία τέτοια (συχνή πολλές φορές, αλλά πολύ σοβαρή κατάσταση), η αντιμετώπιση και θεραπεία του προβλήματος είναι απαραίτητη πριν να είναι πολύ αργά. Εδώ θα μάθετε για το πως το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ισορροπία της οικογενειακής ζωής κι ελπίζουμε να προτρέψουμε εσάς ή ένα αγαπημένο πρόσωπο να λάβετε τη βοήθεια που απαιτείται για τη διαχείριση της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Προβλήματα στο γάμο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του αλκοόλ είναι η σχέση ενός ατόμου με τον σύντροφό του. Αυτό οφείλεται στο ότι ο αλκοολισμός συνδέεται με οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα θυμού, ακόμη και βία. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας αφορούν αλκοόλ κι άλλες ουσίες.

Ενώ η χρήση αλκοόλ οδηγεί πολλές σχέσεις στο χωρισμό ή στο διαζύγιο, κάτι που προσθέτει περισσότερες προκλήσεις όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών, ορισμένες άλλες, δυστυχώς, παγιδεύονται στο να φροντίζουν το σύντροφό τους, γεγονός που ουσιαστικά επιτρέπει τη χρήση αλκοόλ.

Αρνητική επίδραση στα παιδιά

Ο αλκοολισμός αποτελεί ακόμη σοβαρότερο θέμα όταν εμπλέκονται παιδιά, καθώς τα ζητήματα που δημιουργούνται (αναφέρθηκαν παραπάνω) είναι εξίσου προβληματικά και για αυτά. Οι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικά τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στον εθισμό τους πάνω από όλα, και αυτό οδηγεί σε παραμέληση ή κακοποίηση των ανήλικων παιδιών τους.

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα και το να βλέπουν τους μεγάλους να κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να τα οδηγήσει σε ανεπιθύμητες, δυσπροσάρμοστες συμπεριφορές. Επιπλέον η αρνητική εμπειρία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να χρησιμοποιούν αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Καταστρέφει την υγεία

Ο εθισμός είναι τόσο μια ψυχική, όσο και σωματική ασθένεια και το αλκοόλ ειδικά, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σώμα, κάτι που είναι εμφανές με τις μη αναστρέψιμες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν από τη μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, η υγεία κάποιου με εθισμό στο αλκοόλ δεν είναι σημαντική μόνο για τον ίδιο, επηρεάζει επίσης τους ανθρώπους που νοιάζονται για αυτό το άτομο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργείται στην οικογένεια.

Κανείς δεν θέλει να χάσει τους αγαπημένους του από το αλκοόλ και η επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί από εκείνους που το ζουν από πρώτο χέρι.

Πώς να λάβετε βοήθεια

Όπως όλες οι μορφές εθισμού, ο εθισμός στο αλκοόλ είναι κάτι που συνήθως απαιτεί τη βοήθεια άλλων για να ξεπεραστεί. Συχνά ξεκινά με μια παρέμβαση από φίλους και συγγενείς που συζητούν πώς το ποτό του αγαπημένου τους προσώπου τους επηρεάζει, στη συνέχεια με τη θεραπεία με επαγγελματική  βοήθεια. Αυτό γενικά περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης του αλκοόλ και συμβουλευτική και θεραπεία για την αντιμετώπιση των υποκείμενων λόγων που προκαλούν ένα ποτό.

Η θεραπεία είναι επίσης πολύ χρήσιμη για οικογένειες που έχουν επηρεαστεί από την κατάχρηση και τον εθισμού στο αλκοόλ και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπειών που μπορούν να είναι χρήσιμοι, όπως συμβουλευτική ζευγαριών ή γάμου, η οικογενειακή θεραπεία και η συμβουλευτική κατάθλιψης. Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το αλκοόλ μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια μέσω μίας τηλεφωνικής γραμμής για την ενδοοικογενειακή βία.

Επιπλέον, το BetterHelp  είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα συμβουλευτικής και θεραπείας με επαγγελματίες οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν τις οικογένειες να παραμένουν ενωμένες σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Μάθετε περισσότερα  σήμερα!

Το να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα όλοι μαζί θα ενθαρρύνει την παραγωγική επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, και αυτό είναι το θεμέλιο για μια πιο υγιή και πιο λειτουργική οικογενειακή ζωή.

Συμπέρασμα

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ καταστροφικές για τις οικογένειες, ειδικά για τους γονείς, αλλά είναι δυνατόν να μάθουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του, ανεξάρτητα από το στάδιο του εθισμού. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας, και με τη σωστή υποστήριξη, εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να έχετε ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς αλκοόλ.

Βιογραφικό της Μαρί Μιγκέλ (Marie Miguel)

Η Marie Miguel είναι ειδικός γραφής και έρευνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καλύπτοντας μια γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία. Στην παρούσα φάση, συμβάλλει στην επέκταση και την ανάπτυξη ενός δωρεάν διαδικτυακού πόρου ψυχικής υγείας με το BetterHelp.com. Με ενδιαφέρον και αφοσίωση στην αντιμετώπιση των στιγμάτων που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, συνεχίζει να στοχεύει εξειδικευμένα θέματα τα οποία σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.