TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Featured

Ο Δήμος Τρικκαίων ανάμεσα στους 13 δήμους στην Ελλάδα με προγράμματα ένταξης προσφύγων στο οποίο περιλαμβάνονται Αραβικό σχολείο και μισθωμένα διαμερίσματα

Φεβ 20, 2020
in Featured, slider, Τοπικά
Προσφυγόπουλα συνάντησαν τον… Άη-Βασίλη στο Μύλο των Ξωτικών
Share on FacebookShare on Twitter

Αραβικό σχολείο στην Καρδίτσα, τμήματα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών στη Λάρισα, εργασιακή συμβουλευτική στο Ηράκλειο και 80 μισθωμένα διαμερίσματα στη Λιβαδειά για πρόσφυγες.Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται σε 13 πόλεις της Ελλάδας και με στόχο την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για τη δράση «Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη» στην οποία συμμετέχουν δήμοι ώστε οι προσφυγικοί και μεταναστευτικοί πληθυσμοί να ενταχθούν πιο εύκολα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμους: Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου (Αττική), Ηρακλείου (Κρήτη), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (Αττική), Πειραιώς, Τήλου, Τρικκαίων και Τρίπολης.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, 12.434 αιτούντες άσυλο και δικαιούχοι διεθνή προστασία φιλοξενούνται στις παραπάνω δήμους συμμετέχοντας στα προγράμματα ένταξης. Οι πόλεις του δικτύου ένταξης συνεργάζονται στους τομείς της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της ενδυνάμωσης υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, της ανάπτυξης πολιτικών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, της συμμετοχής σε προτάσεις χρηματοδότησης και της υλοποίησης δράσεων και προγραμμάτων από κοινού.

Αθήνα

Το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων αποτελεί την «καρδιά» του δικτύου ένταξης. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με στόχο να αποτελέσει ένα κεντρικό όργανο του δήμου, που σε συνεργασία με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις καθώς και θεσμικούς φορείς συμβάλλει στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη μεταναστών και προσφύγων στη ζωή της πόλης και στην προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.

Στέγαση, υγεία, νομική υποστήριξη, εκπαίδευση και μάθηση, ένταξη στην αγορά εργασίας και έμφυλη διάσταση του προσφυγικού, είναι οι θεματικές του κέντρου.

Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται σε ένα σημείο διοικητικής εξυπηρέτησης από όπου λαμβάνει συγκεντρωμένα ενημέρωση, με δυνατότητα διερμηνείας, αναφορικά με το καθεστώς διαμονής του, τις πιθανές κοινωνικές παροχές για κάποιες από τις οποίες μπορεί να υποβάλλει αίτηση, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ενταξιακά προγράμματα του δήμου ή την παραπομπή σε άλλους πάροχους αντίστοιχων υπηρεσιών. Στο ίδιο κτήριο, υλοποιούνται οι παράλληλες ενταξιακές δράσεις και συγκεκριμένα τα μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και υπολογιστών, οι διαπολιτισμικές δράσεις και οι εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής.

Θεσσαλονίκη

Γνώση, μάθηση, επαφή, δημιουργία, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, αποδοχή, διάδραση ανάμεσα σε παιδιά πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος του Προγράμματος “Δια-Δρασις” στο δήμο Θεσσαλονίκης. Παιδιά όλων των ηλικιών παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και συμμετέχουν σε δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, αλλά και την ομαλή ένταξή τους στην πόλη. Το πρόγραμμα απαντά σε βασικά ζητούμενα ώστε ο προσφυγικός πληθυσμός να απολαμβάνει καλύτερη πρόσβαση στο σχολείο, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες και στον γηγενή πληθυσμό.

Λάρισα

Ο δήμος Λάρισας προχώρησε στη δημιουργία πιλοτικού Κέντρου Κοινότητας, που λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης προσφύγων και αιτούντων άσυλο όλων των ηλικιακών ομάδων με στόχο την ενδυνάμωση τόσο των προσφύγων όσο και των κοινοτήτων υποδοχής. Για αυτόν τον σκοπό, δημιουργήθηκε ένας χώρος συζήτησης και συμμετοχής των ωφελούμενων στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Παράλληλα, στον δήμο Λάρισας λειτουργούν 8 τμήματα εκμάθησης ελληνικών και δύο τμήματα εκμάθησης αγγλικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες σημαντικές δράσεις.

Ηράκλειο

Μέσω της εργασιακής συμβουλευτικής ο δήμος Ηρακλείου στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας, στην εργασιακή αποκατάσταση και στην προετοιμασία για την αγορά εργασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων. Ήδη 94 ωφελούμενοι έχουν λάβει υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής μέσω ατομικών εξατομικευμένων συνεδρίων, έχουν διασυνδεθεί με εργοδότες, έχουν προετοιμαστεί για συνέντευξη ακόμα και με τη δημιουργία βιογραφικού. Έτσι 55 ωφελούμενοι πραγματοποίησαν συνεντεύξεις εργασίας, σε 35 ωφελούμενους προτάθηκαν θέσεις εργασίας με ασφάλιση και μισθό ανώτερο του βασικού ενώ 18 άτομα εργάζονται.

Παράλληλα, οι κοινωνικές δράσεις μέσω πολιτιστικών δρώμενων ενθάρρυνε τις προσπάθειες για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην πόλη καθώς 12 Αφγανοί μαθητές συγκρότησαν ομάδα χορωδίας, Σύρος πρόσφυγας έγραψε και αφηγήθηκε ποίημα, 20 ενήλικες Κούρδοι πρόσφυγες δραστηριοποιούνται σε χορευτική ομάδα ενώ 7 Αφγανοί μαθητές παρουσίασε έκθεση φωτογραφίας.

Καρδίτσα

Ο δήμος Καρδίτσας υποστηρίζει τα παιδιά πρόσφυγες, που μένουν στην πόλη, να μάθουν τη γλώσσα καταγωγής τους καθώς είτε διότι όταν έφυγαν από τη χώρα τους δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν το σχολείο είτε διότι ενώ μιλούν την αραβική γλώσσα πολύ καλά δεν έχουν τη δυνατότητα της ανάγνωσης και της γραφής. Έτσι, με πρωτοβουλία του δήμου ιδρύθηκε αραβικό σχολείο με στόχο την ενδυνάμωση της προσφυγικής κοινότητας και την προαγωγή της ένταξης των παιδιών.

Επιπλέον, ο δήμος ανέπτυξε δύο πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας και την εξοικείωσή της με τον πληθυσμό των προσφύγων καθώς και τη δημιουργική αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών που συμβιώνουν στη πόλη. Δύο ομάδες παραδοσιακών χορών της αραβόφωνης κοινότητας και της αφρικανικής κοινότητας και δράση πολυπολιτισμικής κουζίνας.

Λιβαδειά

Ο δήμος Λεβαδέων διακρίθηκε για τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του στη διαφορετικότητα, με το χρυσό βραβείο στα “Best City Awards 2018” στην κατηγορία “Βιωσιμότητα και Εταιρική Ευθύνη”. Είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ανέλαβε με επιτυχία το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα και λειτούργησε ως πρότυπο για άλλες πόλεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, α)80 εξοπλισμένα διαμερίσματα (6 θέσεις φιλοξενίας ανά διαμέρισμα), β)παροχή χρηματικής βοήθειας μέσω προπληρωμένης κάρτας, γ)παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης & εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες, δ)δραστηριότητες ενσωμάτωσης και ένταξης στην τοπική κοινωνία.

Πηγή: iefimerida.gr

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Νέες παρεμβάσεις για αγρότες και κατοίκους σε Πρίνος και Καλονέρι από τον Δήμο Τρικκαίων
Featured

Νέες παρεμβάσεις για αγρότες και κατοίκους σε Πρίνος και Καλονέρι από τον Δήμο Τρικκαίων

Απρ 24, 2025
Ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Μετεώρων με θέμα: «ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ – ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ»
Τοπικά

Ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Μετεώρων με θέμα: «ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ – ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ»

Απρ 24, 2025
Γεύση και παράδοση στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης
Featured

Γεύση και παράδοση στο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης

Απρ 24, 2025
Συνάντηση της Μαρίνας Κοντοτόλη με το ΔΣ των Εφοριακών Ν. Τρικάλων – Στήριξη στον αγώνα ενάντια στην κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών
Featured

Συνάντηση της Μαρίνας Κοντοτόλη με το ΔΣ των Εφοριακών Ν. Τρικάλων – Στήριξη στον αγώνα ενάντια στην κεντρικοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών

Απρ 24, 2025
Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala
Τοπικά

Γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala2»

Απρ 24, 2025
Ο Δήμος Τρικκαίων τιμά τους δωρητές σε ειδική εκδήλωση
Τοπικά

Ο Δήμος Τρικκαίων τιμά τους δωρητές σε ειδική εκδήλωση

Απρ 24, 2025
Next Post
Προσποιούνταν υπαλλήλους ΔΕΗ κι… “έγδυναν” παππούδες στα Τρίκαλα

Προσποιούνταν υπαλλήλους ΔΕΗ κι... "έγδυναν" παππούδες στα Τρίκαλα

«Είμαι άρρωστη – Κάνει να θηλάσω το μωρό;»

«Είμαι άρρωστη - Κάνει να θηλάσω το μωρό;»

Οι πρώτες Απόκριες του μωρού: Δέκα υπέροχα αποκριάτικα κουστούμια για νεογέννητα

Οι πρώτες Απόκριες του μωρού: Δέκα υπέροχα αποκριάτικα κουστούμια για νεογέννητα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd