“Ο Άλφι, το μικρό λιονταράκι”: Ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα

“Ο Άλφι, το μικρό λιονταράκι, βάζει με το θυμό του σε μπελάδες τη μαμά του, τη δασκάλα του και φυσικά τους φίλους του. Τι κρίμα που δεν καταφέρνει να ελέγξει το θυμό του! Άγριες φωνές, σπασμένα παιχνίδια και ζημιές, είναι το αποτέλεσμα της άσχημης συμπεριφοράς του. Ούτε οι τιμωρίες, ούτε οι απειλές της μαμάς του φαίνεται να συγκρατούν τον Άλφι. Ωστόσο η οικογένειά του καταστρώνει ένα σχέδιο προκειμένου να τον συνετίσει. Η δασκάλα του στο σχολείο, διαβάζει στην τάξη μια ιστορία για τη σωστή διαχείριση του θυμού. Άραγε ο Άλφι θα καταφέρει να μάθει να ελέγχει τον θυμό του;”.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πλοκής του παιδικού βιβλίου της Κατερίνας Βαρσαμογιάννη, «Άλφι-Το θυμωμένο λιονταράκι», το οποίο παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Γραφή και το βιβλιοπωλείο «Τα Μαγικά Γράμματα».
Η αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη στην οποία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση γέμισε απο παιδιά ποπυ θέλησαν απο κοντά να απολαύσουν μέρος της μαγικής ιστορίας του ζωηρού και σκανδαλιάρη φίλου, Άλφι.


Το βιβλίο προλόγισε η εκπαιδευτικός κα Παρασκευή Λάππα – Πουλιανίτη που υπογράμμισε ότι «Το παιδικό βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε μαγικούς και φανταστικούς κόσμους, ένα ταξίδι που συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, δράσης, έκπληξης και δημιουργικότητας. Ένας φίλος με ανεκτίμητη αξία! Εξασκεί τη μνήμη και αναπτύσσει τη φαντασία.».


Ακολούθως μίλησε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κα Χριστίνα Βάγια που σημείωσε πως «Τα παραμύθια συνδέουν τον εξωτερικό κόσμο των αντικειμένων και των εμπειριών με τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων του παιδιού και θα τους βοηθήσει στην επεξεργασία, την κατανόηση και την αλλαγή».


Στην αναγνώριση των συναισθημάτων επικέντρωσε την προσοχή η συγγραφέας σημειώνοντας οτι «Η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά είναι ο θυμός. Σε αυτό το πλαίσιο γράφτηκε το παρόν βιβλίο, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίζουν έγκαιρα το συναίσθημα του θυμού και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης του θυμού τους».


Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση υπήρξε και συμμετοχή των μαθητών των νηπιαγωγείων Αγ. Νικολάου, 22ου και Κεφαλόβρυσου.