TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Απόψεις

Ο Αγιαμονιώτης ένωσε τους Τρικαλινούς

Απρ 29, 2021
in Απόψεις
Ο Αγιαμονιώτης ένωσε τους Τρικαλινούς
Share on FacebookShare on Twitter

Αγιαμονιώτης όπως λέμε Ληθαίος .

(Συνέχεια από το «Φίλος μεν Πλάτων , φιλτάτη δ’  αλήθεια»)

 

Κε Διευθυντά , όπως λέγαμε και στο «Φίλος μεν Πλάτων , φιλτάτη  δ΄αλήθεια» τον μίτο του κου καθηγητή , έλαβαν και άλλοι πολίτες , όχι απαραιτήτως συμπολίτες αλλά από την πρωτεύουσα επειδή έχουν «οικολογικό ενδιαφέρον» , μιλώντας ωστόσο , παραπλήσια γλώσσα με εκείνη του καθηγητή , δηλαδή για την χλωρίδα , την πανίδα όσο και για τα ενδιαιτήματα της τελευταίας , αποσιωπώντας πως αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αδιατάρακτο όσο ο Αγιαμονιώτης αποτελεί , από δεκαετίες τώρα , μέρος του αστικού περιβάλλοντος της Πόλης .

 

Κοντολογίς και για αποφυγή παρεξηγήσεων είναι σαν να ζητάνε να επιστρέψει η πάλαι ποτέ αποδημήσασα πανίδα στον Ληθαίο , που τον εγκατέλειψε όχι μόνο γιατί κάποιες από τις «κακές» δημοτικές αρχές της πόλης έκαναν χωματουργικά και άλλα συμπαρομαρτούντα έργα διαμορφώνοντας την κοίτη και τις όχθες του , κατά έναν τέτοιο τρόπο που να μην ξαναπνιγούν τα Τρίκαλα , όπως συνέβη το 1907 , αλλά κυρίως γιατί δεν μπορεί να συνυπάρξει με την καθημερινή ζωή της πόλης . Η συμβίωσή της μαζί μας κάνει την ζωή της δύσκολη και ως εκ τούτου προτιμά άλλους τόπους που ταιριάζουν στις δικές της αναζητήσεις .

 

Τα αγρίμια μπορεί να αποτελούν ένα από τα μέρη του γενικότερου οικοσυστήματός μας αλλά όχι μέρος του Άστεως , της πόλης , γιατί αν ταίριαζαν οι συνθήκες της πόλης στα αγρίμια τότε δεν θα καλημερίζαμε ανθρώπους αλλά αρκούδες , λύκους , αλεπούδες , τσακάλια και άλλα τόσα τετράποδα όσο και πτερωτά .

Συνεπώς , διερωτώμαι και ερωτώ : γιατί ενοχλούνται ορισμένοι αν τα έργα του Αγιαμονιώτη τον μετατρέψουν σε Ληθαίο ;

 

Μαθαίνω πως επικαλούνται τη Νομοθεσία… Και γνωρίζω πως πίσω από τα εδάφια και τις παραγράφους των νόμων που ορισμένοι επικαλούνται βρίσκονται σε αδιέξοδo ακόμα και δικαστές που ενώ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα ενός έργου (την ουσία δηλαδή) προσαρμόζουν την απόφαση τους στο γράμμα του νόμου (δηλαδή στον τύπο)… Τρανταχτό παράδειγμα σε μας τους Τρικαλινούς είναι η τελευταία δικαστική απόφαση για το υδροηλεκτρικό έργο στην Μεσοχώρα .

 

Θα έλεγα μάλιστα πως για να τιμήσουμε την ιστορία και τον ρόλο των τεσσάρων ποταμών της πόλης είναι επιβεβλημένο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας να αναφερθούμε σε απτά και κατανοητά παραδείγματα ανθρώπινης επέμβασης επί των ποταμών .

Έχουμε και λέμε :

 

  • το 1884 οι οραματιστές αδελφοί Αγαθοκλή σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον γνωστό , σε μας τους Τρικαλινούς νερόμυλο «Ματσόπουλου» , και για ολόκληρη την χώρα «Μύλος των Ξωτικών» . Είναι γνωστό πως για να λειτουργήσει ο νερό-μυλος σκάφτηκε μυλαύλακας με αποτέλεσμα ο Αγιαμονιώτης , από τότε και ειδικά σε αυτό το σημείο , να αποκτήσει δυο κοίτες και η ενδιάμεση χέρσα γη να ονομαστεί «Νησί» . Αυτό το «νησί» που αναπτύσσεται το Παγοδρόμιο , το Σπίτι του Άη-Βασίλη και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων τις γιορτινές ημέρες των «Ξωτικών» προσφέροντας τους δυο μήνες του χρόνου παιγνίδι και χαρά σε χιλιάδες παιδιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και που τους άλλους δέκα μήνες του χρόνου αθλούνται επίσης χιλιάδες γονείς και παππούδες και αυτό γιατί ο νυν δήμαρχος είχε την ιδέα να μετατρέψετε το χέρσο «νησί» σε υπαίθριο αθλητικό κέντρο .
  • ένα ακόμα ανάλογο παράδειγμα στις αρχές του 19ου αιώνα , ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο , έγινε και στον ποταμό Κουμέρκη κατά την κατασκευή του μύλου «Μπαλιάκου» όπου και αυτός απέκτησε δυο κοίτες όταν σκάφτηκε ο μυλαύλακας καθώς επίσης και «νησί» .

 

Αλλά και σε τόσους άλλους νερόμυλους της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων , όντας μια πόλη με τέσσερα ποτάμια .

 

Λοιπόν , έχετε καμιά αμφιβολία πως θα υπήρξε έστω και ένας από τους εκατοντάδες νερόμυλους σε ολόκληρη την Χώρα αν υπήρξαν άνθρωποι που σκέφτονται όπως οι αντιδρώντες στην διαμόρφωση του Αγιαμονιώτη ;

 

Και επί πλέον , αν εκείνη την εποχή , οι δήμαρχοι που βρίσκονταν στην θέση του σημερινού δημάρχου και που έδωσαν την συγκατάθεσή τους στην δημιουργία τόσο μεγάλων βιομηχανικών κτηρίων επί της κοίτης και πάνω στις όχθες των ποταμών (παρακαλώ) , είχαν για σύμβουλους τους επικριτές των έργων του Αγιαμονιώτη , εύκολα μπορεί να αναλογιστεί ο καθείς από τους πολίτες αυτής της πόλης ποια τύχη θα είχαν χιλιάδες οικογένειες που έφαγαν ψωμί από την δούλεψή τους στους εν λόγω Μύλους αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις στις μέρες μας από ένα σπουδαίο δρώμενο της πόλης η οποία επάξια διεκδίκησε τον τίτλο της Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων προσελκύοντας Τουρίστες-Επισκέπτες που ξεπερνάνε το εκατομμύριο . Και αυτό γιατί έδωσε την συγκατάθεσή του ένας δήμαρχος για να κατασκευαστεί ένας νερόμυλος πάνω στο ποτάμι .

 

Απορώ δε και εξανίσταμαι με την όψιμη αντίδραση δημοτικών αρχόντων οι οποίοι κατά την δική τους θητεία στην αρχή της δεύτερης χιλιετίας χρησιμοποίησαν τα ίδια μέσα και με τον ίδιο τρόπο προέβαιναν στον καθαρισμό του Αγιαμονιώτη και σήμερα πουλάνε…νομιμοφροσύνη .

Μόνο ντροπή…

 

Με τιμή 

Νίκος Γ. Παδιώτης 

Υστερόγραφο : οι φωτογραφίες μου ανήκουν , απεικονίζουν τις διαμορφωμένες όχθες του Ληθαίου σε διάφορα τμήματα του μήκους στο κέντρο της πόλης και καθοδηγούν την σκέψη μου .

 

 

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Φράγμα Μεσοχώρας και black out της Ιβηρικής
Απόψεις

Φράγμα Μεσοχώρας και black out της Ιβηρικής

Μαΐ 2, 2025
Παρουσιάστηκαν θέσεις και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα Τρίκαλα
Απόψεις

Η διοίκηση Κουρέτα, απο τα 535 εκ. ευρώ που εκτιμούσε τις αποκαταστάσεις, 19 μήνες μετά, έκανε έργα 72 εκ. ευρώ και άλλα 76 εκ. στο μέλλον

Απρ 30, 2025
Η παράδοση των κόκκινων αυγών
Απόψεις

Χριστός Ανέστη ο ωραιότερος χαιρετισμός

Απρ 30, 2025
Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ
Απόψεις

Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ

Απρ 23, 2025
Γιώργος Ηλιάδης: Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ξανά
Απόψεις

Ευχές του Γιώργου Ηλιάδη για το Πάσχα

Απρ 21, 2025
Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως
Απόψεις

Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως

Απρ 19, 2025
Next Post
Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στην Αναπτυξιακή Τρικάλων – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στην Αναπτυξιακή Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αποχαιρετά τον Γιώργο Ζιάκα

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αποχαιρετά τον Γιώργο Ζιάκα

Ο εμβολιασμός ως Αναστάσιμη πράξη

Ο εμβολιασμός ως Αναστάσιμη πράξη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd