Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις παραγνωρισμένες επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ, που φαίνεται να αφορούν σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Πρόκειται για μια ασθένεια που έχει συνδεθεί με τη φθορά του εγκεφάλου. Νέα έρευνα, όμως, έρχεται να δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια που αφορά σε ολόκληρο το σώμα.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Neuron και θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της νόσου.
«Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς βήτα (Αβ42) και συμπλεγμάτων της πρωτεΐνης Tau στον εγκέφαλο», εξήγησε ο δρ. Hongjie Li, επίκουρος καθηγητής μοριακής και ανθρώπινης γενετικής στο Baylor College of Medicine. «Θέλαμε, όμως, να κατανοήσουμε πώς αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος».
Η επίδραση της Aβ42, ειδικότερα, σχετίστηκε κυρίως με το νευρικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι ήταν νευρώνες που σχετίζονται με τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Επιπλέον, η έρευνα επιβεβαίωσε τη συσχέτιση της νόσου με την απώλεια της όσφρησης, καθώς εντοπίστηκαν συγκεκριμένοι οσφρητικοί νευρώνες που επηρεάζονταν έντονα από την Aβ42.
Αυτές οι επιδράσεις παραπέμπουν σε αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση, υποδεικνύοντας πως η πρωτεΐνη Ταυ ενδέχεται να επιταχύνει την ηλικιακή φθορά.
«Η εν λόγω έρευνα διευρύνει την κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ πέρα από τον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ. Hugo Bellen, καθηγητής στο Baylor. «Ο Άτλαντας μυοκυττάρων της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που επιτρέπει τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων σώματος και εγκεφάλου».
Ygeiamou.gr