Νηστίσιμα μηλοκεκάκια…
Αφράτα μοσχομυριστά που κρατάνε την υγρασία τους και είναι πεντανόστιμα…
Υλικά για ένα ταψί 30-32 εκ. ή 30 μικρά κεικάκια
500 γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ.σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
300 γρ.ζάχαρη
350 γρ.χυμό πορτοκάλι
80 γρ.κονιάκ (ή νερό)
2 μήλα ψιλοτριμμένα στον τρίφτη
5 κ.σ σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
3 βανίλιες
1/2 κ.γ αλάτι
Για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη
λίγες κουταλιές νερό
1 κοφτό κ.γ. κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Σ’ενα μπολ ρίχνω το λάδι,τον χυμό,την ζάχαρη τις βανίλιες και το κονιάκ και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καλά.
Προσθέτω τα μήλα και ανακατεύω.
Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν τα κανελογαρίφαλα και το αλάτι τα προσθέτω στο μείγμα και ανακατεύω. Τέλος ρίχνω και τις σταφίδες που τις έχω ανακατέψει με λίγο αλευράκι (1 κ.σ.) .
Και τώρα ή αδειάζω το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα 30-32 εκ. και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή στρώνω καραμελόχαρτα σε υποδοχές για κεικάκια και γεμίζω τις θήκες και ψήνω στους 180 για 30-35 λεπτά.
Αφού κρυώσουν καλά ανακατεύω σένα μπολάκι την άχνη με την κανέλα και το νερό και γαρνίρω τα κεικάκια.
Αν θέλετε λευκό το γλάσο αντικαταστήστε την κανέλα με 1 βανιλίνη.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου.