Νίκος Παππάς: ο Τρικαλινός που έκανε must τον καφέ espresso στην Ελλάδα

Έχει βραβευτεί από το GRUPPO PORTIOLI  ως ο καλύτερος συνεργάτης της ιταλικής φίρμας σε όλο τον πλανήτη ανάμεσα σε 132 αντιπροσώπους.

Ο Νίκος Παππάς είναι ο Τρικαλινός που έκανε must τον καφέ espresso στην Ελλάδα. Καιρό τώρα παρακολουθώ τη δραστηριότητά του. Ευφυής, υπερκινητικός κι αεικίνητος είναι από τους επαγγελματίες εκείνους που δικαιώνουν την ανοδική τους πορεία και την καθιέρωσή τους μέσα στο χρόνο. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μικρό καφενείο  του πατέρα του στο Δενδροχώρι Τρικάλων και κατάφερε, με πολύ δουλειά, να  βραβευτεί από το GRUPPO PORTIOLI  ως ο καλύτερος συνεργάτης της ιταλικής φίρμας σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσα σε 132 αντιπροσώπους. «Ο ανταγωνισμός σε ωθεί να είσαι δημιουργικός και να μην εφησυχάζεις από την πρόσκαιρη επιτυχία. Σημασία έχει να παραμένουμε πρωτότυποι και όχι κοινότυποι» θα μου πει ο ίδιος.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Όπως μου επισημαίνει, ο καφές espresso δημιούργησε αρχικά μια νέα τάση που ξεκίνησε ως μόδα, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε καθημερινή ανάγκη, συνήθεια κι απόλαυση. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που ξέρει να πίνει ποιοτικό  καφέ espresso, ενώ η Θεσσαλία  θεωρείται μάλλον η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε κατανάλωση. Ο ίδιος περιγράφει ως «καρμική» τη σχέση του με τον καφέ κι όπως μου εκμυστηρεύεται, σε μία συζήτηση με… άρωμα espresso, επιστρέφει πάντα με σεβασμό στα πάτρια…

-Νίκος Παππάς: Ο Τρικαλινός που έκανε must τον καφέ espresso στην Ελλάδα. Είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό συνομιλώντας μαζί σας… Είναι έτσι;

-Η καθιέρωση του espresso και η αλματώδης ανάπτυξή του στην αγορά πιστεύω ότι οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του (άμεση άλεση καφέ, τρόπος απόσταξης) που αναδεικνύει τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματα του, ενώ εμπεριέχει λιγότερη καφεΐνη από τα άλλα είδη καφέ. Ο καφές espresso δημιούργησε αρχικά μια νέα τάση που ξεκίνησε ως μόδα, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε καθημερινή ανάγκη, συνήθεια και απόλαυση. Ο espresso Portioli παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, δημιούργησε γρήγορα φανατικούς καταναλωτές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που ταίριαξαν στο γευστικό προφίλ του Έλληνα καταναλωτή και συνοψίζονται  σε τρείς λέξεις: γλυκόπιοτος, κρεμώδης , αρωματικός καφές espresso Portioli.

«Η σχέση μου με τον καφέ, και δη, με τον καφέ espresso Portioli μπορεί να θεωρηθεί και καρμική»

-H Ιταλική εταιρεία Portioli, με έδρα το Μιλάνο, πουλάει στην Ελλάδα την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Είσαστε ο μοναδικός αντιπρόσωπος του διάσημου ιταλικού καφέ στην χώρα μας;

-Η φιλοσοφία της εταιρίας Portioli που αποτελεί και μέρος της επιτυχίας της  βασίζεται στην δημιουργία στέρεων συνεργασιών στη βάση της αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού.  Η οικογένεια Portioli επένδυσε πολλά στην 19 ετών συνεργασία μας, στήριξε την προσπάθεια μου τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία της ανάπτυξης του καφέ espresso Portioli στην Ελλάδα, αναθέτοντας εξαρχής στην εταιρία μου την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση όλων των προϊόντων του GRUPPO PORTIOLI για την Ελλάδα.

Ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Espresse A.E. με τον Μoreno Portioli, Πρόεδρο του Gruppo Portioli

-Για τί ποσότητες μιλάμε;

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που ξέρει να πίνει ποιοτικό  καφέ espresso. Η χώρα μας απορροφά το 30% της ετήσιας παραγωγής PORTIOLI. Η πορεία του espresso Portioli στην ελληνική αγορά υπήρξε αλματώδης και συνεχίζει ανοδικά, καθώς προσβλέπουμε οι ετήσιες πωλήσεις μας για το 2018 να ξεπεράσουν τους 599 τόνους καφέ espresso Portioli.

-Έχετε βραβευτεί ως ο καλύτερος συνεργάτης της εταιρίας ανά τον κόσμο. Πως καταφέρατε να είσαστε πρώτος σε πωλήσεις μεταξύ όλων των αντιπροσώπων της εταιρείας;

-Από την αρχή της ενασχόλησης μου με τον καφέ espresso, διέγνωσα άμεσα την ανάγκη τόσο των πελατών, όσο και των καταναλωτών για ποιοτικό καφέ, σωστά παρασκευασμένο και κοντά στην γεύση του Έλληνα καταναλωτή. Οι τρείς αυτές διαπιστώσεις με οδηγούν όλα αυτά τα χρόνια στο να επιμένω οι συνεργάτες μου να δίνουν έμφαση στη σωστή παρασκευή του καφέ espresso Portioli, στην άμεση τεχνική υποστήριξη και στην συνεχή εκπαίδευση των πελατών μας, προκειμένου να αναδεικνύεται η ξεχωριστή ποιότητα του espresso Portioli που οι καταναλωτές  απολαμβάνουν καθημερινά. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών οδήγησαν στην βράβευση από το GRUPPO PORTIOLI  ως ο καλύτερος συνεργάτης της ιταλικής φίρμας σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσα σε 132 αντιπροσώπους. Σήμερα η εταιρία ESPRESSE AE διανέμει τα προϊόντα της  καθημερινά σε πάνω 3.999 πελάτες καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας μέσω του δικτύου των διανομέων και των υποκαταστημάτων της .

-Η σχέση με την οικογένεια Portioli στενή… Πως ξεκίνησε;

-Είναι σχέση εμπιστοσύνης. Με την οικογένεια Portioli διατηρώ πλέον μια σχέση ζωής. Aισθάνομαι τυχερός που ο Πρόεδρος του GRUPPO PORTIOLI κ. Moreno Portioli με εμπιστεύτηκε από την αρχή της επαγγελματικής μου πορείας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, πιστεύω πως είχε δει σε μένα μια δυναμική που «κούμπωνε» με το δικό του όραμα. Το λέω αυτό γιατί μοιραζόμαστε χρόνια τώρα ένα κοινό όραμα: Την αναγνώριση της αξίας και της ποιότητας ενός τέλειου καφέ espresso. Υπάρχει μια συνέπεια και μια συνοχή σ’ αυτή τη συνεργασία την οποία τιμούμε αμφότεροι. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, πως θα συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία και με τις επόμενες γενιές του Οίκου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο  κ. Mattia Portioli και την Διευθύντρια Marketing του ομίλου κ. Sara Portioli οι οποίοι έχουν μπει ήδη στην παραγωγική διαδικασία.

-Τί είναι εκείνο που κάνει τον καφέ Portioli να ξεχωρίζει;

-Σε μια εποχή που τα προϊόντα χάνουν την ταυτότητα τους, ο καφές Portioli παραμένει πιστός στην ποιοτική πρώτη ύλη, στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και στην επιλεγμένη διανομή που προσδίδει την προστιθέμενη αξία στον επαγγελματία και στον καταναλωτή δημιουργώντας την διαφορά από τα άλλα προϊόντα του χώρου του καφέ.

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που ξέρει να πίνει ποιοτικό  καφέ espresso»

-Δηλώνετε… εραστής του καφέ;

-Η σχέση μου με τον καφέ, και δη, με τον καφέ espresso Portioli μπορεί να θεωρηθεί και καρμική….!!

-Μία… σχέση που κρατάει από παλιά; Από το μικρό καφενείο του πατέρα σας;

Μικρό παιδί ακόμα εργαζόμουν μαζί με τον πατέρα μου στο παραδοσιακό καφενείο που διατηρούσε στον τόπο καταγωγής μας. Ο ίδιος, όπως και πολλά παιδιά της εποχής μου, ονειρευόμουν να γίνω αεροπόρος. Τα όνειρα εξάλλου των παιδιών ξεπερνούν τα επίγεια και φθάνουν μέχρι και τους ουρανούς. Από πολύ μικρός υπήρξα ανήσυχος, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την στρατιωτική πειθαρχία. Ήθελα να κερδίσω τη ζωή μου μένοντας ανεξάρτητος. Κάπως έτσι, ξεκίνησα την δική μου επιχείρηση καφέ, εξελίσσοντας εκείνη του πατέρα μου. Το καφέ θα κάνει καταπληκτική πορεία, θα είναι κερδοφόρο, σύντομα όμως κατάλαβα πως θα πρέπει να σπουδάσω για να προχωρήσω παραπέρα.

-Θέλατε να γίνετε πιλότος, σπουδάσατε παιδαγωγική, δουλέψατε ως δάσκαλος, στήσατε τη δική σας καφετέρια στα Τρίκαλα, εργαστήκατε ως barista σε διάσημα καταστήματα της Αθήνας (ΝΕΟΝ, Da Capo και άλλα ) και σήμερα με την Portioli βρίσκεστε στο απόγειο… Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Σε ένα ρευστό περιβάλλον όπως το σημερινό το να προβλέψεις το μέλλον είναι μάλλον δύσκολο. Έχουμε εκπονήσει ένα τριετές Business Plan με στρατηγικό στόχο τη σταθεροποίηση, έχοντας ως βασικούς άξονες  τη βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών (κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης), την αναδιάρθρωση των οικονομικών μονάδων, τη βελτίωση του κόστους λειτουργίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους πελάτες. Ήδη, to Gruppo Portioli ολοκληρώνει μια μεγάλη επένδυση μεταφέροντας το εργοστάσιο του καφέ (Portioli) και το εργοστάσιο των μηχανών (GIME) σε νέες εγκαταστάσεις  19.999 τ.μ. κοντά στο Μιλάνο. Στο νέο εργοστάσιο πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες παραγωγής τόσο σε υφιστάμενα, όσο και σε νέα προϊόντα, όπως  το νέο βαρελάκι  καφέ espresso Portioli 2,5 κιλών ή 3 κιλών που σχεδιάζεται να λανσαριστεί  στην Ελλάδα λίγο πριν την Έκθεση Ho.re.ca. 2019. Επιπρόσθετα, προσβλέπουμε το 2019 στη δημιουργία συμφωνιών με στρατηγικούς συνεργάτες με σκοπό την είσοδο μας σε νέα πεδία δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, είμαι ευτυχής που η εταιρεία αυτοχρηματοδοτείται και δεν έχουμε δανεισμό ή υποχρεώσεις προς τρίτους ως αποτέλεσμα χρηστής διαχείρισης τα προηγούμενα έτη.

Σκοπός είναι να  μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της ESPRESSE AE με περισσότερη αισιοδοξία και να την καταστήσουμε πρότυπο στην επιχειρηματική κοινότητα.

-Είχατε φανταστεί όλη αυτή την πορεία όταν ξεκινήσατε;

-Μερικά πράγματα τελικά είναι θέμα προδιαγεγραμμένης πορείας. Θαρρώ ήταν γραφτό να επιστρέφω στον καφέ σαν να με τράβαγε κοντά του. Είχα και όραμα και όνειρα. Και τα δύο ήταν για μένα πρόκληση. Εδώ θα δανειστώ τη ρήση του Giorgio Portioli “οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι το μυστικό για να μετατρέψεις μια ιδέα σε πραγματικότητα». Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μεταφέρεις σωστά το σχέδιό σου, το όραμα σου, στους συνεργάτες σου και να γίνει κοινό για όλη την ομάδα.

-Ξεκινήσατε την εταιρία μόνος σας. Σήμερα ο κύκλος των εργασιών της έχει επεκταθεί σημαντικά. Λειτουργεί υποκατάστημα στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία;

-Αρχικά ο espresso Portioli εισήχθη στην Ελλάδα από τον κ. Στάθη, ιδιοκτήτη του Da Capo με φοβερή επιτυχία, κερδίζοντας άμεσα την προτίμηση και  τα εύσημα του κοινού ως προς την ποιότητα, τη γεύση και το άρωμά του. Η επιτυχία αυτή γέννησε την ιδέα της  αποκλειστικής εισαγωγής  με σκοπό την επιλεγμένη διανομή στην Ελλάδα.

Όσο για το Υποκατάστημα Θεσσαλίας που έχει έδρα τα Τρίκαλα η ανάγκη δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου  όγκου πωλήσεων που αναπτύχθηκε στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Espresse A.E. με τον Μoreno Portioli, Πρόεδρο του Gruppo Portioli

-Στα Τρίκαλα έχετε μία δυνατή ομάδα… Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας θέλετε να μας τους συστήσετε;

Στην ESPRESSE AE λειτουργούμε στα πλαίσια της ιταλικής κουλτούρας. Η εταιρία επενδύει και βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της για την επίτευξη των εταιρικών στόχων τόσο σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο ποιότητας προϊόντος, τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης των πελατών μας.   Η επιλογή του προσωπικού του τμήματος πωλήσεων, του τμήματος τεχνικής υποστήριξης και του διοικητικού τμήματος έγινε με κριτήρια που να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής αγοράς όπως αυτής της καφεστίασης.

-Η Θεσσαλία είναι μία από τις περιφέρειες «ατού» σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις;

Η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις πολύ δυνατές αγορές για τον espresso Portioli. H ESPRESSE AE κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της καφεστίασης ως αποτέλεσμα της ωριμότητας των καταναλωτών που επιλέγουν τον espresso Portioli και τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

«Η Θεσσαλία θεωρείται μάλλον η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε κατανάλωση καφέ espresso»

-Τελικά οι Θεσσαλοί πίνουμε πολύ καφέ και δη… espresso;

Ο καφές espresso έχει γίνει μέρος της κουλτούρας τους εδώ και χρόνια. Είναι τάση, είναι συνήθεια είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Εκτιμώντας τα στοιχεία των πωλήσεων στη Θεσσαλία μπορώ να σας πω με σαφήνεια πως θεωρείται μάλλον η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε κατανάλωση καφέ espresso.

-Η αγορά όπου κινείστε είναι πολύ ανταγωνιστική… Ο ανταγωνισμός είναι κάτι που σας εξιτάρει;

-Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με υψηλή ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ, τα brands της κατηγορίας προσπαθούν να ξεχωρίσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπλουτίζοντας συνεχώς την προϊοντική τους γκάμα, ενισχύοντας τις πωλήσεις με διαφημιστικές καμπάνιες και αναπτύσσουν δραστήρια παρουσία στα social media. Ο ανταγωνισμός σε ωθεί να είσαι δημιουργικός και να μην εφησυχάζεις από την πρόσκαιρη επιτυχία. Σημασία έχει να παραμένουμε πρωτότυποι και όχι κοινότυποι

-Κατάγεστε από το Δενδροχώρι. Είσαστε από τους ανθρώπους που όσο ψηλά κι αν φτάσουν πάντα επιστρέφουν στις… ρίζες τους;

Πάντα επιστρέφω  εκεί από όπου ξεκίνησα. Δεν αρνήθηκα ποτέ ούτε τη γενέτειρα, ούτε τη μνήμη μου. Αυτός ήταν ο τόπος που μου έδωσε την ώθηση να δω έναν άλλο ορίζοντα, μια άλλη οπτική για τον τρόπο ζωής ενός ανήσυχου νέου, να αναπτύξω τη δυναμική μου μέσα από άλλες διαδρομές. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να τον αρνηθώ! Επιστρέφω πάντα με σεβασμό στα πάτρια.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ