Νίκος Πάπας: Η μείωση του τζίρου στην εστίαση ανήλθε στο 80% τον Απρίλιο  

Μείωση τζίρου στα καταστήματα εστίασης που έφτασε το 80% καταγράφηκε τον Απρίλιο. Την εκτίμηση κάνει, ο Νίκος Πάπας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ESPRESSE AE – PORTIOLI ESPRESSO σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του καφέ και την εστίαση λόγω του κορονοϊού.

Ο καφές έχει μεγάλο βαθμό «εξάρτησης» από την μαζική εστίαση, ως εκ τούτου οι απώλειες του κλάδου λόγω της πανδημίας είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «μετά από δύο μήνες όπου τα καταστήματα εστίασης παρέμειναν κλειστά υπήρξε μείωση του τζίρου κατά 80% τον Απρίλιο η μείωση τον Μάιο αναμένεται να κυμανθεί από 30-40 %. Απώλειες που κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καλυφθούν στο σύνολό τους από την κατ’ οίκον κατανάλωση.
Πάντως, είναι γεγονός ότι, όπως  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ESPRESSE AE – PORTIOLI ESPRESSO, «Οι Έλληνες έχουν πάθος με τον καφέ».
Πάντως, κατά πως φαίνεται η εταιρεία του Νίκου Παπά έχει μάθει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά περιόδους κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι οικιακές μηχανές παραγωγής (ESPRESSO PORTIOLI – GIME) έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατακόρυφα ήδη από τα χρόνια της κρίσης.
«Τα μέτρα περιορισμού, που αφορούν πλέον τη μισή ανθρωπότητα, έχουν κολοσσιαίο κόστος. Φαίνεται πως το κλειδί για την κάθε επιχείρηση, είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά που θα δείξει, σε μία αγορά που θα αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα τελείως τον τρόπο που προσφέρει τις υπηρεσίες της. Επίσης, τα μέτρα στήριξης και η κατανόηση της πολιτείας απέναντι σε έναν κλάδο ο οποίος έχει στηθεί και αναπτυχθεί υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες. Κάθε κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και σωστή διαχείριση» υπογραμμίζει ο Ν. Πάπας, τονίζοντας ότι η εταιρεία του έχει εκπονήσει ένα πλάνο διαχείρισης κρίσης, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με έμφαση στον πελάτη του espresso Portioli.
Ο Νίκος Παππάς, Πρόεδρος της Espresse A.E. με τον Μoreno Portioli, Πρόεδρο του Gruppo Portioli

“Υπάρχει παγκόσμια αβεβαιότητα, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι άγνωστο για όλους. Τα πάντα ρει!” αναφέρει ο κ. Παπάς σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία παγκοσμίως, και στην αγορά του καφέ. «Bρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τoν πρόεδρο του Gruppo Portioli Moreno Portioli και με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mattia Portioli οι οποίοι μου μετέφεραν πως από τα 700 καφεκοπτεία στην Ιταλία δεν θα ανοίξουν τα μισά λόγω ρευστότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πτώση στο χώρο της εστίασης θα είναι 40% για το 2020. Μια μεγάλη εταιρεία καφέ δεν αγόρασε καφέ από Βραζιλία λόγω έλλειψης ρευστότητας. » μας λέει.