Νίκος Παϊταρίδης: Δυστυχώς την πλήρωσε πάλι ο Αθλητισμός-Περηφάνια και συγκίνηση, αγωνία και προβληματισμός από τον Δάσκαλο του Ταεκβοντό

Για όσους ασχολούνται με το Tae Kwon Do (Ταεκβοντό) στα Τρίκαλα ο Νίκος Παϊταρίδης είναι ο δάσκαλος με τις μεγαλύτερες διακρίσεις (όχι μόνο στο Ταεκβοντό, αλλά όλων των αθλημάτων στα Τρίκαλα). Εδώ και 40 χρόνια το όνομά του έχει συνδεθεί με το άθλημα. Αρχικά αθλητικά και κατόπιν προπονητικά. Κάθε φορά που τον συναντάω στον ΣΟΑΤ καταλαβαίνω γιατί… Το πάθος του για το άθλημα, η δύναμή του, ο τρόπος που εμψυχώνει τους αθλητές του… Είναι όλα αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να φέρει δικαίως τον τίτλο του «δάσκαλου» όπως τον αποκαλούν μικροί και μεγάλοι στο χώρο του ΤΑεκβοντό. Είχαμε κάνει τη συνέντευξη πριν την ανακοίνωση του lock down τη στιγμή που έδειχνε ακόμη σχετικά ελεγχόμενη η κατάσταση. Εντούτοις, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες… Ανακοινώθηκε το lock down και η κουβέντα μας πήρε άλλη τροπή.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Σήμερα τελευταία μέρα πριν το lock down… Πάλι φέρνει τα πάνω κάτω ο covid… Προπονήσεις τέλος;

Το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά δύσκολο για μας…

Πρώτον όσον αφορά την Ολυμπιακή Προετοιμασία της Φανής Τζέλη να ενημερώσω ότι διακόπηκε ξανά καθώς έκανε προετοιμασία στην Γαλλία με την Γαλλική Εθνική Ομάδα στο Ολυμπιακό τους κέντρο και ήρθαν σήμερα άρον-άρον αφού και οι Γάλλοι μπήκαν σε καραντίνα. Το χειρότερο είναι ότι οι αθλητές αποπροσανατολίζονται εντελώς από τον στόχο τους και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Είναι όλα τόσο ρευστά και συγκεχυμένα. Εννοείται ότι θα ματώσουμε για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό αλλά, αλλά…Στα εύκολα και χαρές είναι πολλοί δίπλα μας αλλά τώρα στα δύσκολα λίγοι, ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι και φίλοι. Αυτή κι είναι προετοιμασία, χα χα!

Δεύτερον όσον αφορά τις προπονήσεις και τη λειτουργία του Συλλόγου ναι οι προπονήσεις σταματούν. Δυστυχώς την πλήρωσε πάλι ο Αθλητισμός. Κάναμε ότι μπορούσαμε, λειτουργούσαμε σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν είχαμε κρούσμα. Επενδύσαμε για να είμαστε πολύ εντάξει σε όλα μας… όχι επειδή φοβόμασταν πρόστιμα και τα λοιπά, αλλά γιατί σεβόμασταν τους αθλητές και τις οικογένειές τους, όπως θα διαπίστωσες κατ΄ ίδιαν. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναγίνει lock down μας οδήγησε σε λάθος σχεδιασμούς, μπας και σωθεί κάτι από την ήδη μεγάλη ζημιά. Τέλος πάντων…

Όμως για να περάσουμε ξανά το μήνυμα. ΜΕΊΝΕΤΕ ΥΓΙΕΙΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ.


Η κουβέντα μας πριν την ανακοίνωση του lock down

-Αίθουσα Βασίλης Βαργιάμης… φόρος τιμής στον άνθρωπο που αποκαλείς αδερφό κι έφυγε πρόωρα από τη ζωή;

-Η αίθουσα “Βασίλης Βαργιάμης” είναι ένα όνειρο που είχαμε με τον Βασίλη χρόνια πριν, πιστεύοντας ότι το άθλημα που υπηρετήσαμε με πίστη και αφοσίωση, με σπουδαίες διεθνείς και εγχώριες επιτυχίες που έκαναν περήφανο τον Τρικαλινό Αθλητισμό κατορθώνοντας να το κάνουμε τόσο δημοφιλές στην πόλη μας, αξίζει να έχει μια θέση σε έναν αθλητικό χώρο όπως το Κατσιμήδειο. Μετά την ξαφνική απώλεια του Βασίλη δεν κρύβω ότι οι πρώτες μου σκέψεις μου ήταν να σταματήσω  αποχωρώντας από τον χώρο του αθλητισμού, όμως έπρεπε να συνεχίσω για κείνον αλλά και για την οικογένεια του ΣΟΑΤ, μέχρι να είναι έτοιμη η διάδοχη συνέχεια…

-Δεν κρύβεις τη χαρά σου για αυτή την αίθουσα που με τη συμβολή του Δήμου και πολύ προσωπική δουλειά και δουλειά από τα μέλη του ΣΟΑΤ μεταμορφώθηκε…

-Η αίθουσα έτσι της διαμορφώθηκε τελικά αποτελεί πραγματικά φόρο τιμής στον αδερφό και συνεργάτη Βασίλη Βαριάμη, του ανθρώπου-δάσκαλου που συνέβαλλε και ενέπνευσε μεγάλες αθλητικές επιτυχίες στο Ταεκβοντό και αθλητές όχι μόνο του Ταεκβοντό αλλά και του Βόλεϊ καθώς ο Βασίλης ήταν σε όλα κορυφαίος. Η συμβολή του Δήμου Τρικκαίων στην υλοποίηση της ουσιαστική και καθοριστική.

-Πλέον τα Τρίκαλα διαθέτουν μία άξια αναφοράς αίθουσα για το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ. Ο ΣΟΑΤ δικαιώθηκε με την παραχώρησή της;

-Τα Τρίκαλα διαθέτουν πλέον αίθουσα Ταεκβοντό που όπως λέτε “άξια αναφοράς” έγινε από όλους τους συντελεστές με πολύ μεράκι και όνειρα. Όμως τίποτε δεν χαρίστηκε, ίσα ίσα αποδόθηκε δικαιοσύνη και σεβασμός στο έργο και τις πρωτοφανείς επιτυχίες. Ο Σύλλογος με τις μεγαλύτερες συνεχόμενες για 15 χρόνια επιτυχίες στον Τρικαλινό Αθλητισμό  δικαιούταν ένα χώρο που έγινε διαμάντι!

covid έφερε τα πάνω κάτω στις προπονήσεις; Την… παλεύετε; Σας δυσκόλεψαν τα μέτρα;

-Ο COVID έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους αθλητικούς χώρους . Όμως επιδεικνύοντας την απαραίτητη ψυχραιμία  και με μεθοδικότητα αλλά και με την άψογη συνεργασία με τους γονείς και τους γονείς κατορθώσαμε να συνεχίσουμε έως και σήμερα τις προπονήσεις μας.

-Η Φανή Τζέλη στο δρόμο για το Τόκιο… Αθλήτρια και προπονητής είσαστε έτοιμοι;

-Στο δρόμο για το Τόκιο ήμασταν έτοιμοι. Τώρα ξαναγίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η Φανή Τζέλη να ξαναβρεθεί στο πρότερο, προ covid, επίπεδο τόσο στο σωματικό μα περισσότερο στην εστίαση του μεγάλου στόχου που είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο.

Η πίεση είναι ψυχοφθόρα. Ακόμα και στην προσωπική μας ζωή θα πρέπει να αλλάξουμε τον προγραμματισμό. Σημαντικό παράγοντα στον προγραμματισμό θα παίξει η εξέλιξη της νόσου. Να φανταστείς τώρα η Ολυμπιακη Ομάδα επιστρέφει και διακόπτει την προετοιμασία της στην Γαλλία λόγω Lockdown. Άστα…Όμως θα υπερβούμε εαυτούς και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας δώσουμε χαρά και πίστη στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Τρικαλινους.

Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα.

-Έχεις κλείσει μία επιτυχημένη προσωπική διαδρομή 40 ετών στο Ταεκβοντό… Ο δρόμος είχε εμπόδια;

-Εννοείς 40 χρόνια όχι μόνο προπονητικά αλλά και σαν αθλητής γιατί δεν είμαι και μεγάλος!!! Όμως χωρίς πλάκα, ήταν δύσκολα καθώς όχι μόνο δεν υπήρχε ιστορία στο Τρικαλινό Ταεκβοντο, αντιμετωπιζόμασταν με δυσπιστία και περίεργα όπως όλες οι πολεμικές τέχνες. Οι δημοσιογράφοι τότε θυμάμαι δεν ήξεραν ειλικρινά πως γράφεται το Taekwondo. Σήμερα καμαρώνουμε εκτός των επιτυχιών περισσότερο γιατί βάλαμε το Ταεκβοντό στην ζωή των Τρικάλων με εμφατικό τρόπο και αναδείξαμε την μαγεία των πολεμικών τεχνών και ιδιαίτερα του Ολυμπιακού Ταεκβοντο.

-Το Ταεκβοντό είναι ένα συναρπαστικό σπορ για κάθε ηλικία;

-Το Ταεκβοντο είναι ένα δυναμικό και τεχνικό άθλημα, με μεγάλη δημοτικότητα παγκοσμίως. Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση καθώς και καλή ψυχολογία. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να   αθληθούν, όχι μόνο σε επίπεδο άθλησης και αυτοάμυνας, αλλά και σε επίπεδο πρωταθλητισμό.

Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα το Ταεκβοντό ως άθλημα, ιδιαίτερα στις μικρές αναπτυξιακές ηλικίες. Εκεί που διαμορφώνονται οι βασικές αρχές του χαρακτήρα του παιδιού. Η ενασχόληση με το Ταεκβοντό είναι ίσως η καλύτερη γυμναστική. Το παιδί αποκτά ένα δυνατό και υγιές σώμα, ενώ ταυτόχρονα αποκτά αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, ευλυγισία και ικανότητα συντονισμού. Επειδή όμως το Ταεκβοντό γυμνάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα, τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα. Σεβασμός, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, ισχυρό και υγιές σώμα αλλά και αυτοάμυνα.

Επίσης είναι μια άριστη εναλλακτική μορφή εκγύμνασης μα κι αυτοάμυνας για τα ενήλικα μέλη. Τέλος είναι ένα Ολυμπιακό σπορ που το κάνει ξεχωριστό από τις άλλες πολεμικές τέχνες και μάλιστα είναι από τα δημοφιλέστερα Ολυμπιακά σπορ.