Νίκος Παϊταρίδης: «Αναγκάσαμε» τους Τρικαλινούς να αγαπήσουν το Ταεκβοντό

Το Tae Kwon Do είναι μία Πολεμική Τέχνη φιλοσοφικού και συμβολικού χαρακτήρα. Σεβασμός, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, αυτοάμυνα… Από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της.  Είναι μια από τις πιο διαδομένες και πλήρεις πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι της μάχης έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Στην Ελλάδα κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ δεκάδες είναι οι Τρικαλινοί που το επιλέγουν. «”Αναγκάσαμε” τους Τρικαλινούς να αγαπήσουν το Ταεκβοντό με τη δουλειά μας, τις επιτυχίες, μα και το κυριότερο όλων, την αθλητική τους διαπαιδαγώγηση…» θα μας πει ο Νίκος Παϊταρίδης, ένας εκ των ιδρυτών και προπονητής του ΣΟΑΤ που για περισσότερα από 19 χρόνια έχει αναδείξει από τα… σπλάχνα του μεγάλους αθλητές. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους και  μαζικότερους αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας που αριθμεί πάνω από 250 μέλη, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Παϊταρίδης έχει κοουτσάρει μεγάλους αθλητές.

Σε μία συζήτηση συναισθηματικά φορτισμένη καθώς η συνέντευξη αυτή έγινε σε μία δύσκολη στιγμή κατά την οποία η οικογένεια του ΣΟΑΤ προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλεια του συνιδρυτή του Βασίλη Βαργιάμη, μιλήσαμε με τον Δάσκαλο Νίκο Παϊταρίδη για το άθλημα, την πορεία του Αθλητικού Συλλόγου, τις μεγάλες επιτυχίες. «Στις πολεμικές τέχνες υπάρχει ο Δάσκαλος που δεν είναι μόνο προπονητής. Ο  Coach τους μαθαίνει να νικούν, ο Δάσκαλος επεμβαίνει και στην προσωπικότητα τους. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτό το λειτούργημα δηλαδή τη δυνατότητα να μπορώ να επηρεάσω θετικά τον χαρακτήρα του παιδιού. Θέλω να είμαι πάνω από όλα δάσκαλος και μετά προπονητής» θα μου πει μεταξύ άλλων…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη-Tae Kwon Do… Ένα άθλημα που κερδίζει συνεχώς χώρο στην Ελλάδα;

-Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που συνεχώς κερδίζει τους Έλληνες. Ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του καθώς είναι δυναμικό, θεαματικό με πολύπλευρη προπόνηση και ζωτικής σημασίας για το άθλημα στοιχεία όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία που αξιολογούνται θετικά από τους Έλληνες γονείς. Το ηλεκτρονικό του σύστημα καταγραφής πόντων το κάνει εξαιρετικά αξιόπιστο και οι διοργανώσεις του έχουν ανέβει πολλά επίπεδα και το κατατάσσουν στο δημοφιλέστερα δυναμικό σπορ, που είναι Ολυμπιακό.

-Ο ΣΟΑΤ είναι από τους ισχυρότερους συλλόγους στη χώρα;

Ο ΣΟΑΤ είναι από τους ισχυρότερους Συλλόγους στην Ελλάδα καθώς έχει στη συλλογή του 1  Ολυμπιακό μετάλλιο, 1 Παγκόσμιο, 2 Πανευρωπαϊκά, 5η Θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες και 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πολλοί αθλητές του έχουν κατακτήσει Πανελλήνια μετάλλια και έχουν εκπροσωπήσει τη Χώρα μας ως Μέλη της Εθνικής Ομάδας σε όλες τις κατηγορίες (Ανδρών-Γυναικών-Εφήβων-Παίδων. Εκτός όμως των σπουδαίων διακρίσεων έχει και πάρα πολλά μέλη που τον κατατάσσουν και ως έναν από τους μαζικότερους συλλόγους στην Ελλάδα.

-Έχετε αθλητές που έχουν αναδειχθεί και έχουν πάρει σημαντικά μετάλλια…

-Αθλητές μου έχουν κάνει τις παραπάνω σπουδαίες διακρίσεις με κορυφαία την  Ολυμπιονίκη Φανή Τζέλη αλλά κι άλλους εξαιρετικούς αθλητές όπως η Κωνσταντίνα Τζέλη, ο Βασίλης Χαρακόπουλος, ο Αλέξανδρος Στέφος, ο Δημήτρης Κούτσικος, ο Βαγγέλης Χαρακοπουλος, η Ευα Παϊταρίδου και αρκετοί άλλοι…

«Ο αθλητισμός προσφέρει απίστευτες στιγμές!»

-Κορυφαία διάκριση όλων η συμμετοχή της Φανής Τζέλη στους Ολυμπιακούς; Πρόκειται για μία δυνατή αθλήτριά σας που αφήνει στη… διάβα της ηττημένους αντιπάλους;

Η Ολυμπιονίκης Νέων Φανή Τζέλη είναι αυτή τη στιγμή στην Προολυμπιακή Ελληνική Ομάδα και θα προσπαθήσει να πετύχει αυτή την Ολυμπιακή χρόνια τη συμμετοχή της. Εάν καταφέρει κάτι τέτοιο βεβαίως και θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και όλων μας το μεγάλο όνειρο. Είναι όμως μικρή στην ηλικία (18) και μόλις έχει αρχίσει να δουλεύει επαγγελματικά. Κρατείστε όμως τα λεγόμενα μου ότι στο μέλλον θα κάνει κάτι εντυπωσιακό σε διάκριση!

-Έχετε τη φήμη του «δυνατού προπονητή» που προετοιμάζει πρωταθλητές. Ποιο είναι το ισχυρό σας χαρτί;

-Έχω μεγάλο πάθος με το άθλημα, η επιστημονική μου κατάρτιση λόγω σπουδών μου σε ΤΕΦΑΑ, αλλά και το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκομαι συνεχώς στο εξωτερικό σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις όπως σεμινάρια όπου διδάσκω κι εγώ, προπονητικά καμπ, και η συμμετοχή με αθλητές μου σε όλους τους μεγάλους αγώνες.

Έχουμε στερηθεί όπως και πολλοί συνάδελφοί μου προσωπικό χρόνο από την οικογένειά μας, την εργασία, τους φίλους, κι έχουμε συμβάλλει με προσωπικά έξοδα κι όλα αυτά λόγω της αγάπης μας  για τον Αθλητισμό.

Όμως βιώσαμε περηφάνια, ρίγη συγκίνησης ακούγοντας την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και στιγμές που μένουν για πάντα στη μνήμη. Νιώθουμε ευλογημένοι και τυχεροί για αυτά που βιώσαμε. Ο αθλητισμός προσφέρει απίστευτες στιγμές!

-Ξέρω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μία δύσκολη περίοδος για την οικογένεια του ΣΟΑΤ λόγω του απροσδόκητου χαμού του Βασίλη Βαργιάμη. Είναι ένα πλήγμα σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο;

-Μόνο αυτό… Ο Βασίλης ήταν για μένα παραπάνω από αδερφός, ήταν το άλλο μου μισό σε όλα τα επίπεδα. Συνεχίζω το έργο του ΣΟΑΤ για να υπάρχει αυτός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα εκατοντάδων Τρικαλινών παιδιών. Όσα θα με αξιώσει ο Θεός να πετύχω θα είναι αφιερωμένα στην μνήμη του.

-Από πότε λειτουργεί ο ΣΟΑΤ;

-Ο ΣΟΑΤ λειτουργεί από το 2000, τον οποίο δημιουργήσαμε με τον Βασίλη και στις τάξεις του ανδρώθηκαν εκατοντάδες παιδιά.

-Πόσα μέλη αριθμεί;

-Αριθμεί πάνω από 250 μέλη με προπονητές πλέον πρώην αθλητές του και σχεδόν στο σύνολο τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

-Οι Τρικαλινοί αγαπούν το Tae Kwon Do;

«Αναγκάσαμε» τους Τρικαλινούς να αγαπήσουν το Ταεκβοντό με την δουλειά μας, τις επιτυχίες μα και το κυριότερο όλων την αθλητική τους διαπαιδαγώγηση. Μέσα από τις τάξεις του ΣΟΑΤ βγήκαν αθλητές πρότυπα για τα μικρά παιδιά. Όχι μόνο σε επιδόσεις αλλά και στον χαρακτήρα τους…

-Είναι ένα άθλημα που συστήνετε για όλες τις ηλικίες; Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί; Ποια τα πλεονεκτήματά του;

Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα το Ταεκβοντό ως άθλημα. Ιδιαίτερα στις μικρές αναπτυξιακές ηλικίες. Εκεί που διαμορφώνονται οι βασικές αρχές του χαρακτήρα του παιδιού. Η ενασχόληση με το Ταεκβοντό είναι ίσως η καλύτερη γυμναστική. Το παιδί αποκτά ένα δυνατό και υγιές σώμα, ενώ ταυτόχρονα αποκτά αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, ευλυγισία και ικανότητα συντονισμού. Επειδή όμως το Ταεκβοντό γυμνάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα, τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα. Σεβασμός, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, ισχυρό και υγιές σώμα αλλά και αυτοάμυνα.

Επίσης είναι μια άριστη εναλλακτική μορφή εκγύμνασης μα κι αυτοάμυνας για τα ενήλικα μέλη. Τέλος είναι ένα Ολυμπιακό σπορ που το κάνει ξεχωριστό από τις άλλες πολεμικές τέχνες και μάλιστα είναι από τα δημοφιλέστερα Ολυμπιακά σπορ.

-Σας έχω παρακολουθήσει στις προπονήσεις κι εκείνο που έχω διαπιστώσει είναι ότι δεν σας ενδιαφέρει να αναδείξετε μόνο καλούς αθλητές αλλά πάνω από όλα να συμβάλετε ώστε οι μαθητές σας να γίνουν καλοί άνθρωποι. Είναι έτσι;

Στις πολεμικές τέχνες υπάρχει ο Δάσκαλος που δεν είναι μόνο προπονητής. Ο  Coach τους μαθαίνει να νικούν, ο Δάσκαλος επεμβαίνει και στην προσωπικότητα τους. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτό το λειτούργημα δηλαδή τη δυνατότητα να μπορώ να επηρεάσω θετικά τον χαρακτήρα του παιδιού. Θέλω να είμαι πάνω από όλα δάσκαλος και μετά προπονητής.

«Ο Βασίλης ήταν για μένα παραπάνω από αδερφός, ήταν το άλλο μου μισό σε όλα τα επίπεδα. Συνεχίζω το έργο του ΣΟΑΤ για να υπάρχει αυτός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα εκατοντάδων Τρικαλινών παιδιών. Όσα θα με αξιώσει ο Θεός να πετύχω θα είναι αφιερωμένα στην μνήμη του»

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

-Το μεγαλύτερο αθλητικό μου όνειρο ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο σε Θερινή ΟλυμπιάδαΑλλά γενικά τα όνειρα μου έχουν να κάνουν με την ευτυχία των παιδιών μου.

-Οι κόρες σας ακολουθούν τα βήματά σας; Πόσο περήφανος νιώθετε ως πατέρας;

Ακολουθούν τα βήματα μου. Μάλιστα η μεγάλη μου κόρη, η Εύα είναι Πρωταθλήτρια Ελλάδος, αγωνίστηκε με το Εθνόσημο σε Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και φέτος πέτυχε την εισαγωγή της στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Πως να μην καμαρώνω σαν παγώνι;;; Η μικρή η Λίνα είναι μαθήτρια Β Γυμνασίου και φυσικά αθλείται στον ΣΟΑΤ.