Νικόλ-Άννα Μανιάτη: “H αληθινή ζωή γύρω μας αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης”

Στη Θεσσαλονίκη του 1978, δυο νεαροί φοιτητές, η Χαρά Προκοπίου από την Αθήνα και ο Τάσος Αναγνώστου από τη Λάρισα, ερωτεύονται παράφορα. Ζουν έναν έρωτα γεμάτο όνειρα και πάθος. Έναν έρωτα παράφορο που καταλήγει σε μία προδομένη αγάπη. Χρόνια μετά, η Χαρά, ως Τζόις πλέον, ισχυρή επιχειρηματίας, έχει μία άλλη ζωή στο Λονδίνο. Το παρελθόν βρίσκεται σε νάρκη και τα χρόνια κυλούν μέχρι τη στιγμή που ο κατά πολύ νεότερός της Άρης βρίσκεται στο δρόμο της. Η Χαρά θα υποκύψει σε αυτή την ανεξήγητη έλξη και θα ζήσει για λίγο ένα όνειρο. Όμως η μοίρα παίζει το παιχνίδι της και το παρελθόν ξυπνά. Ένα τεράστιο δίλημμα και μία δύσκολη απόφαση. Θα υποκύψουν, άραγε, στο ολέθριο πάθος;Το νέο μυθιστόρημα της Νικόλ-Άννας Μανιάτη με τίτλο «Ολέθριο πάθος» (εκδόσεις Ψυχογιός) αποτελεί έναν ύμνο στην πρώτη, την αληθινή αγάπη όπως μας λέει η ίδια η συγγραφέας. Ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να δώσει το δικό του τέλος όπως μπορεί ο ίδιος να το φαντάζεται ή να το εύχεται…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Ολέθριο πάθος… κ. Μανιάτη μιλήστε μου για την υπόθεση του νέους σας μυθιστορήματος.

-Ο τίτλος μιλάει μόνος του. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό. Το πάθος ανάμεσα σε έναν νέο άντρα και μια κατά πολύ μεγαλύτερη του γυναίκα μπορεί να κρύβει πολλές ανατροπές, βίαια πάθη και τελικά οδυνηρές εκπλήξεις.

-Το βιβλίο αναφέρεται στον δυνατό και απόλυτο έρωτα… Αυτή τη φορά αποφασίσατε να απομακρυνθείτε από τα κοινωνικά θέματα στα οποία βασίζονταν τα προηγούμενα έργα σας;

– Καθόλου! Ενώ σε όλα τα προηγούμενα ο έρωτας υπήρχε χωρίς να είναι το κεντρικό θέμα, σ’ αυτό κυριαρχεί αλλά χωρίς να ξεφεύγει. Περιστρέφεται γύρω από καυτά κοινωνικά θέματα και πάλι. Πώς θα μπορούσε να μην είναι! Διαβάζοντας το διαπιστώνει κανείς ότι το θέμα εκτός από ερωτικό, είναι  πολύ καυτό, και κοινωνικό.

-Ένα μυθιστόρημα ύμνος στην εξιλέωση και στη συγχώρεση;

– Δεν θα το έλεγα. Μάλλον ένας ύμνος στην πρώτη, την αληθινή  αγάπη.

– Εκείνο που θεωρώ πρωτοτυπία είναι ότι αφήνετε τον αναγνώστη να δώσει το δικό του τέλος στην ιστορία… Πως το αποφασίσατε αυτό;

– Όπως είπατε, τα θέματα μου είναι κοινωνικά, από αληθινά συμβάντα γύρω μας, είναι φυσικό ο κάθε ένας από μας να έχει πάντα μια διαφορετική άποψη για το πώς θα αντιδρούσε στην τάδε ή στη δείνα περίπτωση. Και το δίλημμα που τίθεται προς το τέλος σωστά απαντήθηκε, «χίλιους ανθρώπους να ρωτήσεις ο καθένας θα σου δώσει διαφορετική γνώμη. Γιατί κανένας δεν είναι στη δική σου θέση». Και ο αναγνώστης τώρα είναι ελεύθερος να δώσει το δικό του τέλος όπως μπορεί ο ίδιος να το φαντάζεται ή να το εύχεται.

-Μπορείς να «σβήσεις» τις μεγάλες αγάπες;

Δεν σβήνεται αν είναι πράγματι η μεγάλη, η αληθινή αγάπη. Μπορεί να την «σκεπάσεις», να την «καμουφλάρεις» ή να την παραμερίσεις σε μια άκρη της ψυχής, μα θα έρθει η ώρα που θα αναδυθεί στη μνήμη και την καρδιά. Και θα αφήσει τον πόνο που όσο και αν είναι γλυκός μετά από χρόνια, όμως θα πονάει.

– Κάθε βιβλίο σας είναι εντελώς διαφορετικό. Τί είναι εκείνο που σας εμπνέει;

– Η αληθινή ζωή γύρω μας. Ανεξάντλητη, πλούσια πηγή έμπνευσης.

-Παρασύρεστε από τους ήρωές σας;

– Μάλλον αποφασίζουν αυτοί την πλοκή και τις ανατροπές. Δεν έχεις παρά να τους ακολουθήσεις. Γι’ αυτό κάποιες φορές το τέλος δεν αρέσει στους  αναγνώστες γιατί απλά σε οδηγούν με  τα γεγονότα.


Σχετικά με τη συγγραφέα

Η ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και είναι κάτοχος B.A., P.G.C.E. και M.A. Ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής τριετούς φοίτησης στο King Edward Memorial Hospital. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών, ενώ αργότερα άνοιξε δικό της κέντρο ξένων γλωσσών, το οποίο διεύθυνε επί δεκαοκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε με επιτυχία τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία, τρία από τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Το τέταρτο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Longman. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέλος εξεταστικών επιτροπών για την ξενόγλωσση παιδεία. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται και πολλές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικών άρθρων. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά εννέα της.