Νέα Πεύκη το… Πλόπι των Τρικάλων

Η Νέα Πεύκη είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων,ανατολικά της Μεσοχώρας και απέχει 52 χλμ. από την Πύλη, , συναντούμευο χωριό κτηνοτρόφων της Νέας Πεύκης, στην οποία ανήκει και ο οικισμός Καψάλι, 4 χλμ. πιο πάνω. Το χειμώνα μένουν στην κοινότητα μόλις 7 άνθρωποι και το Καψάλι ερημώνει. Το καλοκαίρι, η Νέα Πεύκη και το Καψάλι ζωντανεύουν και οι 300 και κάτι κάτοικοί τους γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο, συμμετέχοντας στην αρχή του μήνα στο ποδοσφαιρικό τουρνουά του Ασπροποτάμου και, την ημέρα της γιορτής, με χορό μπροστά στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λαϊκό γλέντι στην εκκλησία και στο καφενείο του χωριού, με ψητά, κλαρίνα και τραγούδι, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή «βίζιτα» σε όσους γιορτάζουν.
Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Γέννηση της Θεοτόκου στην ομώνυμη εκκλησία στο Καψάλι, με χορό και γλέντι μετά τη λειτουργία. Το χωριό βρίσκεται ανάμέσα στα δάση των Γούπατων, της Ιταμίας και του Χατζάκου, όπου καταφεύγουν πέρδικες και λύκοι. Μέσα στο χωριό κυλά το Κακόρεμα, ενώ στην είσοδό του κυλά παραπόταμος του Αχελώου. Πάνω από το χωριό υψώνονται οι κορυφές Αυγό (2.148 μ.) και Περιβόλι (1.800 μ.), στις οποίες φθάνει κανείς με 5 – 6 και 2 ώρες περπάτημα αντιστοίχως, για να απολαύσει την καταπληκτική θέα της γύρω περιοχής. Κοντά στη Νέα Πεύκη και προς τη μεριά της εκκλησίας, βρίσκονται οι πηγές Βρυσούλα και Φράξος (1.200 μ.) και το σπήλαιο Αλώνια, ενώ λίγο μακρύτερα προς τα ΒΔ συναντούμε την Κόκκινη Σπηλιά.

Ένας εγκαταλειμμένος νερόμυλος υπάρχει μέσα στο χωριό, στο Αρκουδόρεμα, σε απόσταση 300 μ. από την πλατεία, ενώ αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι του Σακκά. Παλιοί αργαλειοί υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.

πηγή: Ζωή Στο Χωριό