«Ναπολέων» ή «Κόρα»

«Ναπολέων» ή «Κόρα» …

Υλικά για τη ζύμη:
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. καφέ σπορέλαιο
3 αυγά
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας αμμωνία
1 ποτήρι γάλα αλεύρι (όσο πάρει)
Υλικά για την κρέμα:
2,5 κιλά γάλα
6 κουτ. σούπας κάστερ-πάουντερ (custard powder, κρέμα σε σκόνη)
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4-5 κοφτές κουταλιές σούπας κακάο
ινδοκάρυδο για πασπάλισμα και χοντροκομμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το γλυκό μας. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, το λάδι, τη ζάχαρη, την αμμωνία που αραιώσαμε στο ποτήρι με το γάλα και τα 3 αυγά χτυπημένα καλά. Ζυμώνουμε λιγάκι στην αρχή να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας κι έπειτα, όσο ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι η ζύμη να σφίξει. Δε θέλουμε να γίνει πολύ σφιχτή, αλλά ούτε πολύ μαλακιά. Όταν πετύχουμε την υφή που θέλουμε χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία ίσα μέρη. Θα ανοίξουμε το κάθε ένα με τον πλάστη χοντρούτσικα στο πάχος και όσο είναι το ταψί μας σε διάμετρο. Τα απλώνουμε και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και βάζουμε μπρος την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κιλά γάλα να ζεσταθεί και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στο υπόλοιπο μισό κιλό γάλα ρίχνουμε το κάστερ-πάουντερ (custard powder, σκόνη σε κρέμα, υπάρχει σε όλα τα μπακάλικα), το κακάο και ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα για να μη σβολιάσει. Μόλις το γάλα με τη ζάχαρη που έχουμε στη φωτιά αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο γάλα με το κάστερ-πάουντερ χωρίς να σταματήσουμε λεπτό ν’ ανακατεύουμε, μέχρι η κρέμα να σφίξει. Μόλις σφίξει την κατεβάζουμε από το μάτι και ξεκινάμε να στήσουμε το γλυκό μας.
Στο ταψί βάζουμε ένα φύλλο-μία κρέμα, εναλλάξ, και στο τέλος πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και χοντροκομμένα καρύδια. Το γλυκό μας πρέπει να σταθεί πολλές ώρες, πριν το κόψουμε (καλό είναι να μείνει και όλο το βράδυ στο ψυγείο) για να μουσκέψουν καλά τα φύλλα και να μαλακώσουν.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Ν.Κίτσου.