TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Μούστος: Ιστορία & συνταγές για το μούστο

Οκτ 1, 2019
in Διατροφή
Μούστος: Ιστορία & συνταγές για το μούστο
Share on FacebookShare on Twitter

Μούστος: Ιστορία & συνταγές για το μούστο

Giorgos Tsoulis

Giorgos Tsoulis

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες για το μούστο! Ένα αγαπημένο υλικό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που το βρίσκουμε την περίοδο που ξεκινάμε να αποχαιρετούμε το καλοκαίρι.

Αν νομίζατε ότι με τον όρο μούστο αναφερόμαστε μόνο στο μούστο των σταφυλιών, αυτό δεν ισχύει. Μούστο ονομάζουμε το χυμό που προκύπτει όταν πιέζουμε οποιοδήποτε φρούτο. Ο μούστος περιέχει το δέρμα των φρούτων (φλοιό), τους σπόρους τους και κάποια στερεά συστατικά τους. Ο πιο γνωστός μούστος είναι όντως αυτός των σταφυλιών. Συνήθως, το στερεό μέρος των συστατικών του μούστου κυμαίνεται γύρω στο 15%. Τέλος, η παραγωγή του μούστου είναι το πρώτο βήμα για τη διαδικασία της οινοποίησης.

Ο μούστος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τον είχαν χωρίσει σε 3 βαθμίδες, το γλεύκο (φρέσκος μούστος από αρκετά ώριμα σταφύλια), το έψημα (συμπυκνωμένος χυμός που έμοιαζε στην πυκνότητα με την αντίστοιχη του μελιού) και τον εψετό (λιγότερο πυκνός από το έψημα). Μεταγενέστερα, οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν αρκετά το μούστο για γλυκίσματα, στη Σάμο πάνω σε τηγανίτες (τσαλέτια), στα νησιά σε χορτόπιτες (φεσκλόπιτα Τήνου) και ειδικότερα στις Κυκλάδες σε πιάτα με ψάρια (π.χ. σαβόρο).

Ο μούστος λοιπόν είναι το υγρό αποτέλεσμα της συμπίεσης των ρωγών των σταφυλιών. Το χρώμα του οφείλεται στο εξωτερικό μέρος των σταφυλιών οπότε μπορεί να είναι από λευκός έως κόκκινος. Το χρησιμοποιούμε είτε ατόφιο σε παραδοσιακές συνταγές όπως είναι το πετιμέζι ή η μουσταλευριά είτε μετά από τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης για την παραγωγή οίνου, τσίπουρου, ούζου κλπ.

Η μουσταλευριά της Τασούλας

Για να παραχθεί ο μούστος, πρέπει να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των σταφυλιών. Έπειτα, ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών είτε παραδοσιακά με τα πόδια συνήθων των νεαρών μελών της οικογένειας, είτε με σύγχρονες τεχνικές στα πατητήρια.

Ο μούστος έχει πολλά οφέλη, αφού αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος υδατανθράκων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Βοηθά στην υγεία των οστών, συμβάλλει στην προστασία της καλής όρασης, διατηρεί τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

Τέλος, όσον αφορά τη διατήρηση του μούστου, μπορούμε να τον κρατήσουμε στην κατάψυξη μας μέχρι το Σεπτέμβρη της επόμενης χρονιάς για να τον χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε και τις παρακάτω συνταγές και περιμένω τις εντυπώσεις σας! =)

Πετιμεζόπιτα

Πετιμεζόπιτα

Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

πηγή :https://www.giorgostsoulis.com/blog/moustos-istoria-kai-sintages

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Next Post
Τρία νέα οχήματα στον Δήμο Τρικκαίων

Τρία νέα οχήματα στον Δήμο Τρικκαίων

Ημέρα γνωριμίας και επικοινωνίας στο ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ»

Ημέρα γνωριμίας και επικοινωνίας στο ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ»

«Η  γιαγιά μας η καλή…» στον Ζ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Δ. Τρικκαίων

«Η γιαγιά μας η καλή…» στον Ζ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Δ. Τρικκαίων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd