Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων: Ένας καταπληκτικός χώρος, μία μεγάλη συλλογή, εκατοντάδες επισκέπτες

Θηλαστικά, πτηνά, μανιτάρια… Χάνεσαι στους διαδρόμους του και μπροστά στα εκθέματα που εντυπωσιάζουν. Ένας χώρος καταπληκτικός κι εντυπωσιακός που μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Ο λόγος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και λίγους μήνες στην Καλαμπάκα, με θέα τους Ιερούς Βράχους των Μετεώρων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Επισκεφθήκαμε το Μουσείο και οι υπεύθυνοι δέχθηκαν να μας ξεναγήσουν με χαρά. Ο χώρος είναι στημένος με τέτοιο τρόπο που από την είσοδο κιόλας εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Πλούσιο σε εκθέματα δίνει τη δυνατότητα της γνώσης της φύσης. Το Μουσείο άνοιξε πρόσφατα και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαΐου. Ωστόσο, η επισκεψιμότητα, όπως μας πληροφορούν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την περαιτέρω πορεία του, αφού στους λίγους αυτούς μήνες της λειτουργίας του οι επισκέπτες υπήρξαν εκατοντάδες.

Δύο Μουσεία σε ένα χώρο

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου:

Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του και το πληροφοριακό υλικό στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που εγγυάται η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο.

Συλλογή των ζώων

Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού, όπως μας πληροφορούν, προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής κι όχι μόνον. Στο μουσείο θα συναντήσει κάποιος θηλαστικά και πτηνά.

Η συλλογή των θηλαστικών αποτελείται κυρίως από ζώα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ δεν είναι και λίγα εκείνα που συναντώνται σε άλλες ηπείρους. Κάποια απ’ αυτά σήμερα ζουν σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς, κινδυνεύοντας με αφανισμό και προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.

Τα Θηλαστικά ζώα της συλλογής του Μουσείου ζουν στο σύνολο σχεδόν των δασικών,  παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων (δάση, πεδιάδες, οροπέδια, αλπική ζώνη κ.λ.π), καθώς και σε υγροβιότοπους. Κάθε ένα απ’ αυτά παρουσιάζεται μέσα από διοράματα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον διαβίωσής τους. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ζώα, να πληροφορηθούν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα και ως εκ τούτου να οξύνουν την ευαισθητοποίησή τους ως προς την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων που υπάρχουν σ’ αυτό.

Το μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδημικών κι αποδημητικών πτηνών που ζουν κυρίως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Ορισμένα απ’ αυτά είναι σπάνια, άλλα κινδυνεύουν με αφανισμό και προστατεύονται, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας, που συνορεύει με τρεις ηπείρους, καθίσταται ένας από τους πιο πλούσιους σε βιοποικιλότητα τόπους. Από τα 475 είδη πουλιών που υπολογίζεται ότι ζουν στην Ευρώπη, τα 436 είδη ευδοκιμούν στην Ελλάδα, είτε την διασχίζουν κατά την αποδημία τους.

Ως εκ τούτου, η συλλογή από πτηνά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και στόχος των ιδιοκτητών είναι να ανανεώνεται συνεχώς με νέα εκθέματα. Αποτελεί πόλο έλξης, που εμπλουτίζει τις γνώσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά από τα είδη που εκτίθενται κι αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας τους.

Συλλογή μανιταριών

Τα μανιτάρια που εκτίθενται άπειρα. Είναι γλυπτά, μας λέει η ξεναγός, διότι τα αληθινά δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν, εντούτοις, είναι σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

Εξαιρετική παρουσίαση

Εκείνο που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά κι ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά.

Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας. Έτσι, προκύπτει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου, αλλά και στη σελίδα του στο facebook.

Εντυπωσιάζει

Ρίξαμε μία ματιά στο βιβλίο των επισκεπτών για να έχουμε μία εικόνα για το πώς εκείνοι βλέπουν το μουσείο που μόλις επισκέφθηκαν. Φράσεις όπως «μαγευτική εικόνα», «θεατρικό σκηνικό», «τεράστιο έργο τέχνης», «πρωτοποριακό έργο», «μοναδική προσπάθεια», «παραμυθένιο περιβάλλον» κ.α., είναι μόνο μερικές από αυτές διαβάσαμε.

Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών

Η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών που υπάρχει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ολοκληρώνει, μας λένε οι υπεύθυνοι, το όραμα των ιδρυτών του Μουσείου. Μία έκθεση στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες και το θέμα της σχετίζεται άμεσα με το Μουσείο. «Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να συνδέσουν τη φύση και το περιβάλλον με την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι όπως αυτή βιώνεται και εκφράζεται από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό» υπογραμμίζουν.

Café και προϊόντα

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο cafe του Μουσείου με θέα τους βράχους των Μετεώρων και το πωλητήριο, όπου μπορεί κανείς να βρει μοναδικά αναμνηστικά και κυρίως πολλά προϊόντα άγριων μανιταριών, εξαιρετικής ποιότητας και σε καταπληκτικές συσκευασίες. Τα μανιτάρια προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή η οποία φημίζεται για την ποσότητα, αλλά κυρίως για την ποιότητά τους.

Πληροφορίες

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Πίνδου 20, Καλαμπάκα. Τηλ. επικοινωνίας 2432024959. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.meteoramuseum.gr.