TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Μούχλα στα τρόφιμα: Πότε μπορείτε να τα καταναλώσετε & πότε πρέπει να τα πετάξετε

Μαρ 1, 2018
in Διατροφή
Μούχλα στα τρόφιμα: Πότε μπορείτε να τα καταναλώσετε & πότε πρέπει να τα πετάξετε
Share on FacebookShare on Twitter

Η μούχλα αναπτύσσεται επάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Συνήθως μοιάζει με χνούδι και το χρώμα της είναι πρασινωπό, λευκό, μαύρο ή γκρίζο.

Μπορεί η πρώτη μας σκέψη στη θέα ενός μουχλιασμένου τροφίμου να είναι να το πετάξουμε στα σκουπίδια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν προϊόντα που μπορούμε να σώσουμε ακόμη κι αν έχουν αρχίσει να χαλάνε.

Σε ποια τρόφιμα αναπτύσσεται συχνότερα η μούχλα

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τρόφιμο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως:

• Φρούτα: π.χ. φράουλες, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα

• Λαχανικά: π.χ. ντομάτες, πιπεριές, κουνουπίδι, καρότο

AdTech Ad

• Ψωμί: κυρίως όταν δεν περιέχει συντηρητικά

• Τυρί: τόσο στα σκληρά όσο και στα μαλακά είδη

Οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν και κατά συνέπεια να σχηματίσουν τη μούχλα, επομένως η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς.

μουχλα φράουλες

Τι να κάνετε αν υπάρχει μούχλα σε ένα τρόφιμο

Ένα τρόφιμο που είναι πλήρως καλυμμένο με μούχλα πρέπει να απορρίπτεται το συντομότερο δυνατό. Μην επιχειρήσετε να το μυρίσετε, καθώς η μούχλα απελευθερώνει σπόρια που προκαλούν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξετε

Οι μαλακές τροφές αναπτύσσουν ευκολότερα μούχλα και μάλιστα η μούχλα προχωρά πιο εύκολα στο εσωτερικό τους, επομένως δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Πετάξτε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα εάν έχει αναπτυχθεί μούχλα έστω και σε ένα μικρό τμήμα τους:

• Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα

• Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες

• Ψωμί και αρτοποιήματα

• Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά

• Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο

• Αλλαντικά και γιαούρτι

Ποια τρόφιμα μπορείτε να σώσετε

Σε ορισμένα τρόφιμα, μπορείτε να κόψετε το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα

• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα

• Σκληρό σαλάμι

Όταν αφαιρείτε το μουχλιασμένο τμήμα από ένα τρόφιμο, κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

bigstock 124179488

Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση της μούχλας

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποτρέψετε την ανάπτυξη της μούχλας στα τρόφιμα:

• Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο: Καθαρίζετε καλά όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες ανά μερικούς μήνες.

• Κρατάτε καθαρό τον εξοπλισμό της κουζίνας: Αυτός περιλαμβάνει τις πετσέτες, τα σφουγγαράκια και οποιοδήποτε άλλο μέσο καθαρισμού χρησιμοποιείτε.

• Μην αφήνετε για καιρό τα τρόφιμα στο ψυγείο: Τα φρέσκα προϊόντα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε ώστε να τις καταναλώνετε εγκαίρως.

• Διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο: Μην αφήνετε προϊόντα όπως τα φρέσκα λαχανικά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.

• Μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα μαγειρεμένα γεύματα: Το φαγητό που περίσσεψε θα πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά.

Σε περίπτωση διαπιστωμένης αλλεργίας στη μούχλα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η έκθεση, είτε με τη μορφή κατάποσης είτε με τη μορφή εισπνοής των σπορίων. Η ακούσια έκθεση από άτομα που δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα δεν συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Πηγή: Healthline & http://www.onmed.gr/diatrofi/story/363076/moyxla-sta-trofima-pote-mporeite-na-ta-katanalosete-pote-prepei-na-ta-petaxete

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Δάσκαλος στη Γκάνα διδάσκει πληροφορική με το Word ζωγραφισμένο στον πίνακα

Δάσκαλος στη Γκάνα διδάσκει πληροφορική με το Word ζωγραφισμένο στον πίνακα

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Δείτε ποιες περιοχές «χτυπά» η κακοκαιρία

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Δείτε ποιες περιοχές «χτυπά» η κακοκαιρία

Σήμερα Γιορτάζουν

Σήμερα Γιορτάζουν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd