TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Featured

Μονοπάτια «Στα χνάρια του Ασκληπιού» για περίπατο και ποδηλασία στον Δήμο Τρικκαίων  

Οκτ 30, 2024
in Featured, slider, Τοπικά
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα σημαντικό έργο στη φύση, στα ριζά του Κόζιακα, που ολοκληρώνει τον υφιστάμενο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δήμου Τρικκαίων για την ανάδειξη του μύθου του θεού Ασκληπιού, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ενέκριναν την πρόταση του Δήμου Τρικκαίων με τον τίτλο «Ανάδειξη δικτύου μονοπατιών στον Δ. Τρικκαίων – Ακολουθώντας τα χνάρια του Ασκληπιού» με προϋπολογισμό 386.260,25 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Το σημαντικό αυτό έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ως ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης.

Αφορά συνολικά 7 περιπατητικές και 5 ποδηλατικές διαδρομές στα χωριά της περιοχής του τ. Δήμου Κόζιακα, ενώ προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης, βελτίωσης και σήμανσης.

Οι περιπατητικές διαδρομές είναι:

Α1: Γοργογύρι – Ξυλοπάροικο

Α2: Ξυλοπάροικο – Κεφαλοπόταμος

Α3: Ξυλοπάροικο – Κόρη

Α4: Κόρη-Πρόδρομος

Α5: Πρόδρομος-Κεφαλοπόταμος – Γοργογύρι

Α6: Κόρη-Καταφύγιο – Κόζιακα

Α7: Πρόδρομος Πόρτες – Σταυρός – Τρύπιο Λιθάρι – Κόρη.

Οι ποδηλατικές διαδρομές είναι:

Β1: Ψηφιακό Ασκληπιείο – Πρίνος

Β2: 46 Πρίνος-Πρόδρομος

Β3: Πρόδρομος-Γοργογύρι

Β3α: Πρόδρομος-Ψηφιακό Ασκληπιείο

Β4: Ψηφιακό Ασκληπιείο – Γοργογύρι.

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών ανέρχεται στα 44,5 χλμ., εκ των οποίων 33,6 χλμ. είναι οι περιπατητικές διαδρομές και 10,9 χλμ. οι ποδηλατικές. Χωροθετούνται, δε, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων και στις ανατολικές πλαγιές του Κερκέτιου Όρους (Κόζιακα).

Οι παρεμβάσεις

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η ανάπτυξη και η προβολή δικτύου πεζοπορικών και δασικών ποδηλατικών μονοπατιών στην περιοχή, με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας και ποδηλασίας. Στόχος, η προσέλκυση επισκεπτών, πεζοπόρων και ποδηλατών, με εκπαιδευτικό, ταυτοχρόνως, χαρακτήρα

Στοιχεία διαδρομών

Οι διαδρομές αφορούν χωματόδρομους, χωμάτινα μονοπάτια και διαμορφωμένα ως επί το πλείστον μονοπάτια. Η κύρια παρέμβαση θα είναι η βελτίωση της βατότητας με καθαρισμούς, αποκλαδώσεις και εκθαμνώσεις, μικρές διαπλατύνσεις, απομάκρυνση λίθων και άρση καταπτώσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό και υλοποίηση επιπλέον εκπαιδευτικών – βιωματικών δράσεων για να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο φυσικός πλούτος και τα πολιτιστικά στοιχεία, να ενισχυθούν η αναγνωρισιμότητα, η εξωστρέφεια και η επισκεψιμότητα.

 Οι 4 ποδηλατικές διαδρομές που προτείνονται μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες ή ως μια ενιαία κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 9,5χλμ. Όλες τους ακολουθούν ασφαλτοστρωμένο δρόμο εκτός από την Β3a και την Β4 που ακολουθούν χωματόδρομο. Η διαδρομή Β3a (1,5 χλμ.) λειτουργεί ως συνδετική μεταξύ των διαδρομών Β3 και Β4, χωρίζει στη μέση την μεγάλη κυκλική διαδρομές και εξυπηρετεί το δίκτυο δημιουργώντας 2 μικρότερες κυκλικές. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε παρέμβαση στις διαδρομές αυτές παρα μόνο η εγκατάσταση επιβεβαιωτικών πινακίδων και πινακίδων κατεύθυνσης.

Οι διαδρομές με αφετηρία το κέντρο του Ασκληπιού αναπτύσσονται, δυτικά, στους πρόποδες τους Κόζιακα και συνδέουν τους οικισμούς του Πρίνου, του Προδρόμου, του Γοργογυρίου, του Ξυλοπάροικου και της Κόρης. Διαθέτουν ποικίλα χαρακτηριστικά και είναι κατάλληλα για ευρύ κοινό, από τον αρχάριο μέχρι τον έμπειρο πεζοπόρο. Αυτές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, γύρω από το Γοργογύριο έχουν ήπιες κλίσεις και είναι εύκολες (1,5-2 ώρες). Οι δυο που ανηφορίζουν από το Ξυλοπάροικο και τον Πρόδρομο στην Κόρη είναι μέτριας δυσκολίας (3- 4 ώρες) με μέτρια κλίση. Η διαδρομή από την Κόρη μέχρι το καταφύγιο του Κόζιακα είναι δύσκολη, έχει έντονη κλίση και ένα τμήμα της πριν το Τρύπιο Λιθάρι είναι τεχνικό (4,5 -5 ώρες).

Οι δράσεις του Δήμου Τρικκαίων

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ξεκινήσει την ανάδειξη του μύθου του θεού Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής, με το Ψηφιακό Ασκληπιείο – Πάρκο Ασκληπιού.

Ηδη:
– Προχωρά το «Ψηφιακό – διαδραστικό Ασκληπιείο Κόζιακα» με προϋπολογισμό 641.000 € από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ανάδοχο την κοινοπραξία «Παπαγεωργίου Χρ. – Αφοί Τέα & Σία ΕΕ». Το έργο αφορά στην αναμόρφωση, του κτίσματος στο Πρίνος, που θα στέγαζε το Δημαρχείο του τέως Δήμου Κόζιακα, για να φιλοξενήσει το ψηφιακό μουσείο

– Προχωρά η «Προμήθεια Υλικοτεχνικής Υποδομής για τη Λειτουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκου Ασκληπιού». Το έργο ανέλαβε η ένωση εταιρειών «SPACE-RADIANT» με προϋπολογισμό 522.856,37 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» (Π.Α.Α. 2014-2020) και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α. και από Εθνική Δαπάνη. Περιλαμβάνει όσα θα τοποθετηθούν στο κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο, αναδεικνύοντας μια περιοχή, τόσο για την ιστορία της ίασης, όσο και για τις δυνατότητες προβολής της.

Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο:
– Δημιουργείται πρότυπος ιαματικός βοτανικός κήπος σε έκταση περίπου 1,2 στρεμμάτων, με πολλά ήδη ιαματικών φυτών από την ενδημική (τοπική) χλωρίδα αλλά και την χλωρίδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα φυτά, πέρα από την επιτόπια σήμανση θα σημαίνονται επιτόπια και με ψηφιακή τεκμηρίωση, σε ειδική διαδραστική εφαρμογή στο περιβάλλον της ενότητας «Ιάματα της Φύσης».
– Φιλοξενούνται εκπαιδευτικές, δημιουργικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του μουσείου.
– Υλοποιείται επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιακό αποθετήριο (βιβλιοθήκη συμβατικών πολύγλωσσων εκδόσεων με θέμα την ιστορία της ιατρικής, την υγεία, την ιατρική, φαρμακολογία, κ.λπ., καθώς και ψηφιακές εφαρμογές ανατομίας, διατροφής, άθλησης και προληπτικής ιατρικής).

ΣΗΜ.: Οι φωτό προέρχονται από πρόσφατες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων στον Κεφαλοπόταμο

Tags: ΑΣΚΛΗΠΙΟΥΜΟΝΟΠΑΤΙΑΤρίκαλα
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Αλεξάνδρα Βαρσάνη: Η τρικαλινής καταγωγής σκόρερ που έχει αγωνιστεί με την Εθνική Κ17 κι ατενίζει το μέλλον μέσα από τα γήπεδα
Featured

Αλεξάνδρα Βαρσάνη: Η τρικαλινής καταγωγής σκόρερ που έχει αγωνιστεί με την Εθνική Κ17 κι ατενίζει το μέλλον μέσα από τα γήπεδα

Απρ 24, 2025
Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται σε φάση υλοποίησης»
Τοπικά

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων, ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται σε φάση υλοποίησης»

Απρ 23, 2025
Reunion με αναμνήσεις και χαμόγελα για τους αποφοίτους της τάξης του 1991 του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Τρικάλων
Featured

Reunion με αναμνήσεις και χαμόγελα για τους αποφοίτους της τάξης του 1991 του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Τρικάλων

Απρ 23, 2025
Ο Χάρης Μαντέλος και το Όσκαρ της “Ελληνικής Τραγωδίας” – Ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Αμβέρσα
Featured

Ο Χάρης Μαντέλος και το Όσκαρ της “Ελληνικής Τραγωδίας” – Ένα πολιτιστικό ταξίδι στην Αμβέρσα

Απρ 23, 2025
Ο αγρότης από τα Τρίκαλα που τον σάρωσε ο Daniel, αλλά όχι η ζωή, συγκίνησε στο Deal-“Ευαγγελία, σε αγαπάω” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Featured

Ο αγρότης από τα Τρίκαλα που τον σάρωσε ο Daniel, αλλά όχι η ζωή, συγκίνησε στο Deal-“Ευαγγελία, σε αγαπάω” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Απρ 23, 2025
Next Post
Προς ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ διαμερισμα 1ου ορόφου 145τμ στην Κονδύλη

Προς ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ διαμερισμα 1ου ορόφου 145τμ στην Κονδύλη

Pink the city από τον Δ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Τρικκαίων

Pink the city από τον Δ΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Τρικκαίων

Συνεχής καθαρισμός φρεατίων από τη ΔΕΥΑΤ – 1.786 σε 60 ημέρες

Συνεχής καθαρισμός φρεατίων από τη ΔΕΥΑΤ – 1.786 σε 60 ημέρες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd