Μηχανοκίνητο αυτοκινητάκι με «καύσιμο» τη σκέψη από Έλληνες φοιτητές

Λειτούργησαν αρχικά ως παρέα και μετέπειτα ως ομάδα. Πολύτιμο όπλο για εκείνους η επιμονή, η υπομονή, η εξυπνάδα, και το σημαντικότερο οι γνώσεις.

Τα αποτελέσματα της εργασίας και των προσπαθειών που κατέβαλαν ο Θανάσης Θεοχάρης φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από την Κρήνη Τρικάλων και οι φίλοι του Αστέρης Αραμπατζής και Γιώργος Σιδηρόπουλος είναι άκρως θετικά. Αποδεικνύουν ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν ακόμη περισσότερα μιας και αποτελούν από τα πολλά έξυπνα μυαλά της χώρας μας.

Οι τρεις φοιτητές Ιατρικής, Φυσικής και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων κατάφεραν να συνδυάσουν ξεχωριστές τεχνογνωσίες με κοινό όραμα να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο… το NeMo One, ένα μηχανοκίνητο αυτοκινητάκι με «καύσιμο» τη σκέψη.

Πρόκειται περί εφαρμογής BCI (Brain-Computer Interface, Διεπαφή Εγκεφάλου-Υπολογιστή), όπου ουσιαστικά με τη βοήθεια μιας συσκευής καταγραφής ηλεκτρογραφήματος και με την επεξεργασία των κυμάτων που λαμβάνουμε από τον ανθρώπινο εγκέφαλο καταφέρνουμε να ελένξουμε μικρούς κινητήρες. Οι δυνατότητες σύνδεσης εγκεφάλου και υπολογιστή είναι αμέτρητες και περιλαμβάνουν βιονικά άκρα, πλατφόρμες επικοινωνίας με άτομα με αναπηρίες, έλεγχο απαιτητικότερων ενεργειακά ηλεκτρικών κυκλωμάτων και άλλα.

Ο Αστέρης Αραμπατζής, ο Θανάσης Θεοχάρης και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και την έρευνά τους στον τομέα του BCI αλλά και ότι θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα γνωστικά χάσματα σχετικά με τις λειτουργίες των νευρώνων του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά προγράμματα και κατασκευάζοντας πλατφόρμες αξιοποίησης και μετάφρασης σημάτων νοητικών λειτουργιών.