Μία θάλασσα, δύο πατρίδες… με φόντο τη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878-Συνέντευξη με τον Χριστόφορο Σεμέργελη

Οι πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ο τραγικός έρωτας δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου, μία θάλασσα, δύο πατρίδες… Στο επίκεντρο του ιστορικού μυθιστορήματός του Χριστόφορου Σεμέργελη με τίτλο «μία θάλασσα, δύο πατρίδες» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) βρίσκεται η Θεσσαλική Επανάσταση του 1878.

«Η καταστολή της Επανάστασης του 1821 στη Θεσσαλία, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι οι κάτοικοί της έπαψαν να ονειρεύονται την ενσωμάτωση με τη μητέρα – πατρίδα. Ειδικά προς τα τέλη του 19ου αιώνα, στην περιοχή υπήρχαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, που δεν άντεχαν άλλο να βλέπουν τον τόπο τους σε οθωμανικά χέρια και σημειώθηκαν  αρκετές εξεγέρσεις. Για αρκετό κόσμο, ετούτες οι σελίδες της Ιστορίας δεν είναι ευρέως γνωστές, γι’ αυτό και με το βιβλίο επιχείρησα να ανασύρω μνήμες και γεγονότα ενός ένδοξου, πλην ξεχασμένου παρελθόντος για το Πήλιο» θα μου πει ο ίδιος ο συγγραφέας σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με αφορμή το βιβλίο του.    

 Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Μία θάλασσα, δύο πατρίδες… κ. Σεμέργελη μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία την υπόθεση του βιβλίου σας; 

-Είναι η ιστορία ενός νέου άνδρα, λεβαντίνικης καταγωγής, ο οποίος αποφασίζει να ταξιδέψει στον Βόλο, για να φυγαδεύσει έναν θησαυρό μεγάλης αξίας που ανακαλύφτηκε στον τάφο ενός αρχαίου πολεμιστή. Αφήνει πίσω του τη Σμύρνη, όπου ήταν μπλεγμένος σε αρκετές παρανομίες και διασχίζει το Αιγαίο, έχοντας στο μυαλό του μόνο πώς θα διεκπεραιώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας. Η άφιξή του στον Βόλο συμπίπτει με την έκρηξη της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ερωτεύεται μία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, οδηγείται σε μεγάλες ανατροπές, ενώ ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου.

-Σμύρνη, Βόλος και στη μέση το Αιγαίο… Μία θάλασσα, δύο πατρίδες;

-Για τον κεντρικό πρωταγωνιστή, το Αιγαίο είναι η θάλασσα που ενώνει τη Σμύρνη, όπου γεννήθηκε, με το Πήλιο, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Βέβαια, μιλάμε για δύο κόσμους εντελώς διαφορετικούς. Σε σχέση με τη γη της Ιωνίας και τον κοσμοπολίτικο αέρα της Σμύρνης, στον Βόλο όλα κυλούν με αλλιώτικους ρυθμούς, αφού τότε δεν ήταν παρά μία μικρή μεθοριακή πόλη στα σύνορα Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

-Χρονικά μας ταξιδεύετε πίσω στο παρελθόν, για την ακρίβεια στην εποχή που το Πήλιο παραδόθηκε στις φλόγες του πολέμου. Όποιος διαβάσει το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», θα έχει την ευκαιρία να μάθει για τα δραματικά γεγονότα που συντάραξαν το Πήλιο πριν από ενάμιση, περίπου αιώνα;

-Το περιβάλλον που διαδραματίζεται η υπόθεση είναι το επαναστατημένο Πήλιο, όπου ο πρωταγωνιστής καλείται να πληρώσει το τίμημα των επιλογών του. Ιδίως μετά την πτώση της Μακρινίτσας και τις σφαγές που ακολούθησαν ως αντίποινα για την επανάσταση, ο Γουίλιαμ καλείται να δώσει την πιο μεγάλη μάχη για να σώσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

Παράλληλα, βλέπουμε το παρασκήνιο εκείνης της πολεμικής αναμέτρησης και τον ρόλο που έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Την ώρα που οι Οθωμανοί συνθηκολογούσαν με τους Ρώσους, η Ελλάδα – δίχως να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο – στέλνει στρατό στον Δομοκό, τον οποίον και απελευθερώνει, αλλά στη συνέχεια έχουμε την ανάκληση των ελληνικών στρατευμάτων, που άφησε έκθετους τους Πηλιορείτες αγωνιστές.

-Στο επίκεντρο του ιστορικού μυθιστορήματός σας βρίσκεται η Θεσσαλική Επανάσταση του 1878; Πρόκειται για ένα άγνωστο κομμάτι της Ιστορίας για τους περισσότερους;

-Η καταστολή της Επανάστασης του 1821 στη Θεσσαλία, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι οι κάτοικοί της έπαψαν να ονειρεύονται την ενσωμάτωση με τη μητέρα – πατρίδα. Ειδικά προς τα τέλη του 19ου αιώνα, στην περιοχή υπήρχαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, που δεν άντεχαν άλλο να βλέπουν τον τόπο τους σε οθωμανικά χέρια και σημειώθηκαν  αρκετές εξεγέρσεις. Για αρκετό κόσμο, ετούτες οι σελίδες της Ιστορίας δεν είναι ευρέως γνωστές, γι’ αυτό και με το βιβλίο επιχείρησα να ανασύρω μνήμες και γεγονότα ενός ένδοξου, πλην ξεχασμένου παρελθόντος για το Πήλιο.    

-Ο τραγικός έρωτας του Γουίλιαμ και της Δήμητρας που γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες του πολέμου είναι υπαρκτός ή πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας;

-Αμφότεροι οι νέοι είναι φανταστικά πρόσωπα. Όμως, ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρξε στ’ αλήθεια ένα τέτοιο ζευγάρι, που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά, ενώ οι μάχες

Ελλήνων και Τούρκων μαίνονταν;  Ο έρωτας είναι τόσο απρόβλεπτος κατά βάθος. Δεν λογαριάζει τίποτα. Σαφώς, θα μπορούσε να προκύψει μες στην τραγωδία του πολέμου, και αυτό τον κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό.

-Στο βιβλίο αναφέρετε λεπτομερείς ιστορικές πληροφορίες. Σας δυσκόλεψε η συγκέντρωση του υλικού;

-Η βιβλιογραφία που υπάρχει, μας επιτρέπει να έχουμε καλή εικόνα για το επαναστατικό κίνημα του 1878, το τελευταίο κατά σειρά πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον οθωμανικό ζυγό. Όμως, πέρα από τις ιστορικές μελέτες που επικεντρώνονται στα γεγονότα εκείνα, η πρόσβαση στα απομνημονεύματα αγωνιστών που πολέμησαν στο Πήλιο ήταν η πλέον καθοριστική για να μάθω ακόμη περισσότερα. Από αυτές τις μαρτυρίες άντλησα πολύτιμες πληροφορίες για τον αγώνα των Πηλιορειτών πριν από ενάμιση περίπου αιώνα.

-Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του μεγάλα αποθέματα δύναμης, ακόμη και όταν τα πάντα γύρω του καταρρέουν;

-Όταν πορεύεσαι κάτω από πολλές αντιξοότητες, που σε κάνουν να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου και διαλύεται κάθε ελπίδα, η ανασύνταξη δυνάμεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως ακόμη και εκείνη τη στιγμή, που ο πόνος γίνεται τόσο οξύς, δεν μας μένει παρά μόνο μία επιλογή: Να πολεμούμε για όλα αυτά που πιστεύουμε.

-Τελικά οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε μας δυναμώνουν;

-Για όλους έρχονται στιγμές που περνάμε δυσκολίες στη ζωή μας, άλλοτε με μικρότερη και άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι μέσα από μία δύσκολη κατάσταση παίρνουμε κάθε φορά ένα πολύτιμο μάθημα. Το ζητούμενο είναι πώς διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας να βγαίνουμε δυνατοί μέσα από αυτές και να τις διαχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεπερνούμε τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

  1. Ένας άντρας που ζει ριψοκίνδυνα πέφτει θύμα ληστείας στα Χιώτικα, την πιο κακόφημη συνοικία της Σμύρνης. Ορκίζεται να πάρει εκδίκηση, αλλά, προτού καν επουλωθούν οι πληγές του, αναγκάζεται να αφήσει την κοσμοπολίτικη Ιωνία και να ταξιδέψει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, στην επαναστατημένη Θεσσαλία. Στην προσπάθειά του να διασώσει έναν θησαυρό αμύθητης αξίας που ανακαλύφθηκε στον Βόλο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Παρασύρεται σε μια θανάσιμη περιπέτεια ενώ την ίδια στιγμή η βία και ο φόβος βασιλεύουν. Για να επιβιώσει, πρέπει να αψηφήσει κάθε κανόνα λογικής. Καθώς το Πήλιο παραδίδεται στις φλόγες του πολέμου, συνδέεται μ’ έναν Άγγλο δημοσιογράφο και ερωτεύεται μια γενναία γυναίκα από τη Μακρινίτσα, που ανατρέπει τα πάντα γύρω του.

Η σκοτεινή διπλωματία και η προδοσία των Μεγάλων Δυνάμεων καθορίζουν τη ζωή του Λεβαντίνου τυχοδιώκτη, ο οποίος προσπαθεί να σταθεί όρθιος σ’ έναν κόσμο που καταρρέει. Ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο πατρίδες, θα επιχειρήσει να κλείσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Ένα μυθιστόρημα για τις πιο σκοτεινές μέρες της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Για τον τραγικό έρωτα δύο νέων που γεννιέται μέσα στη φωτιά του πολέμου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χριστόφορος Σεμέργελης γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στον Βόλο. Είναι παντρεμένος με τη Χρύσα Σιγανού κι έχουν έναν γιο. Από το 2000 εργάζεται ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με τη «Θεσσαλία», καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας.

Το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Έχει γράψει επίσης τρία διηγήματα, με τα οποία έλαβε μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς των εκδόσεων iWrite.gr, με τον γενικό τίτλο Ιστορίες του τόπου μας, και απέσπασε ισάριθμα βραβεία σε Διδυμότειχο (2017), Νάουσα (2018) και Δράμα (2019) αντίστοιχα.