Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Μοιάζει με τον πλαστό της Θεσσαλίας, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή καταγωγή και όνομα. Η πισπιλίταείναι μια βλάχικη χορτόπιτα από την περιοχή του Μετσόβου, φτιαγμένη με χόρτα, φέτα και καλαμποκάλευρο.

Το όνομά της προέρχεται από τη βλάχικη λέξη “πισπιλίτα” που σημαίνει “πασπαλισμένη” – και αυτό ακριβώς είναι:
Το καλαμποκάλευρο πασπαλίζεται στο ταψί και στο επάνω μέρος, και με το ψήσιμο δημιουργεί μια μοναδική, τραγανή κρούστα, χωρίς καθόλου φύλλο.

Η γεύση της είναι αυθεντική, η υφή της ρουστίκ και η παρουσία της στο τραπέζι προκαλεί μνήμη, συγκίνηση και νοστιμιά. Η πισπιλίτα δεν είναι απλώς φαγητό – είναι παράδοση, ιστορία και αγάπη από γενιά σε γενιά.

Γιατί οι πιο δυνατές μνήμες… είναι πασπαλισμένες με γεύση.

Εμείς τη γευτήκαμε από τα χέρια της κυρά Βασιλικής στο Ανήλιο Μετσόβου και ήταν υπέροχη.