Μία μοναδική υπαίθρια βιβλιοθήκη στον κορμό ενός έλατου 120 ετών στο Αγιόφυλλο Τρικάλων  

Μπορεί το Αγιόφυλλο να θεωρείται ένα από τα «ακριτικά» χωριά των Τρικάλων και οι μόνιμοι κάτοικοί του να μην ξεπερνούν τους 400, όμως οι άνθρωποι εκεί έχουν μάθει όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να είναι δημιουργικοί. Έχουν ιδέες, καλή διάθεση και πάνω από όλα αγάπη για το χωριό τους. Κάπως έτσι προέκυψε και η υπαίθρια βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε στον κορμό ενός έλατου πριν λίγο καιρό κι αποτελεί κόσμημα για το χωριό. Την ιδέα είχε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θύμιος Καραγιάννης και την αγκάλιασε όλο το χωριό. Τα μέλη του Συλλόγου, μικροί και μεγάλοι βοήθησαν η ιδέα να πάρει σάρκα κι οστά και η υπαίθρια βιβλιοθήκη να γίνει πράξη.

Ένας κορμός έλατου 120 ετών, τον οποίο προμηθεύτηκαν από ένα πριστήριο ξυλείας, αποτέλεσε τη βασική πρώτη ύλη. Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε και όλοι βοήθησαν ώστε σήμερα να είναι μία από τις ομορφότερες υπαίθριες βιβλιοθήκες που έχουμε δει.

Γρήγορα η βιβλιοθήκη γέμισε με βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο χωριό με ενίσχυση κι από τη βιβλιοθήκη Καλαμπάκας κι από δωρεές.

«Την βιβλιοθήκη την αγκάλιασαν οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή» μας πληροφορεί ο κ. Καραγιάννης.

Μάλιστα, αυτή την εποχή που έχουν έρθει στο χωριό άνθρωποι που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό το Αγιόφυλλο έχει γεμίσει κόσμο και οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης είναι πολλοί, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παιδιά είναι από τους πιο συχνούς αναγνώστες της βιβλιοθήκης.

Στα σχέδια του συλλόγου, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, είναι να δημιουργηθεί γύρω από την υπαίθρια βιβλιοθήκη ένας χώρος ανάγνωσης, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας για κατοίκους κι επισκέπτες. Τα σχέδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθίσματα, σύνδεση στο διαδίκτυο και σημεία φόρτισης κινητών κι άλλων συσκευών.

Οι κάτοικοι του Αγιόφυλλου αποδεικνύουν εμπράκτως ότι… δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και πάνω από όλα θέληση για να πετυχαίνεις πράγματα.

Σχετικά με το Αγιόφυλλο

Το Αγιόφυλλο βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε 620 μ. υψόμετρο και σε απόσταση 31χλμ. από την Καλαμπάκα. Τα δάση που το περιβάλλουν είναι από δρύες και βελανιδιές. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και το ξυλεμπόριο. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα εκκλησάκια με κυριότερο αυτό της Αγίας Παρασκευής, όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με τρεχούμενα νερά και δένδρα και εκείνο του Αγίου Αθανασίου, κτισμένο πάνω σε λόφο το 1623, κάτω από το οποίο εικάζεται ότι βρίσκεται αρχαίο φρούριο. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.


Καρέ καρέ

Δείτε καρέ-καρέ πως δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη.