Μια φορά και ένα χωριό …η Ραψάνη

Μια φορά και ένα χωριό …η Ραψάνη

Γράφει η Χάιδω Πανταζή*

 «Αγνάντεψα τον κάμπο. Απλωνόταν ως χίλια μέτρα κάτωθε  μιας πλατύς, ισόπεδος, καρπερός, αρμονικά χωρισμένος σε βαθύχρωμα ποτιστικά χωράφια και μποστάνια ανοιχτοπράσινα. Ο Πηνειός τον έσκιζε φιδωτά, ανάμεσα στις λυγαριές, για να χυθή στην κοντινή θάλασσα. Δεξιότερα, ο Κίσαβος αχνογραφόταν σαν έκταση σέπιας  και λουλακιού στο σταχτογάλανο ουρανό. Πιο αριστερά, κει που θάλασσα και στερέωμα έσμιγαν, ορθωνόταν η βαθύχρωμη πυραμίδα του Άθω. Η ώρα ήταν βαθιά χρυσή και διάφανη-βουνίσιο βράδυ».

(Μ. Καραγάτσης, Η μεγάλη λιτανεία, Εστία, 2002)  

Μια εικόνα της Ραψάνης, όπως αριστοτεχνικά περιγράφει ο Μ. Καραγάτσης, στο διήγημά του. Μια εικόνα βγαλμένη λες από παραμύθι… Περπατώντας όμως στα σοκάκια του χωριού, αγναντεύοντας από τα γραφικά μπαλκόνια, την αντικρίζεις! Αφήνοντας πίσω την Κοιλάδα των Τεμπών, ανηφορίζεις για την Ραψάνη. Χωριό ημιορεινό, με ιστορία αιώνων, με θέα στο Αιγαίο! Ο τόπος μας!

Φτάνοντας στη δροσερή πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, ο επισκέπτης αντικρίζει τα περιποιημένα μαγαζιά,  οι μυρωδιές τον κατακλύζουν… «Με βρήκε στην πλατεία να πίνω τσίπουρο και να παίζω τάβλι» περιγράφει ο Καραγάτσης!

Αμπελότοπος ξακουστός η Ραψάνη, με πλούσια  αμπελουργική ιστορία! Ανηφορίζοντας από την πλατεία, συναντάς πετρόχτιστα σπίτια, σοκάκια γραφικά, ακούς καλημέρες απλόχερα! Στον επάνω μαχαλά δεσπόζει το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης , που στεγάζει την αμπελουργική και οινική παράδοση τριών και πλέον αιώνων του τόπου. Το περίφημο κόκκινο κρασί ΠΟΠ Ραψάνης, που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης στις ταβέρνες του χωριού! Πιο δίπλα, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, αγαπημένο μέρος του Μ. Καραγάτση! Η προτομή του δεσπόζει στο χώρο και αγναντεύει τον κάμπο, τη θάλασσα, τον Κίσσαβο! Μέσα στο ναό, μπορεί να επισκεφτεί το εκκλησιαστικό μουσείο, που περιλαμβάνει τα κειμήλια του ναού. Στον περιβάλλοντα χώρο η προτομή της Όλγας Στράβακου μας θυμίζει το ομώνυμο δημοτικό μοιρολόι! Προχωρώντας φτάνει στο Ανήλιο,  από το κιόσκι μπορεί να χαθεί  το βλέμμα και να γεμίσει όμορφες εικόνες!

Οι διαδρομές στο χωριό, για περιπατητές άφθονες! Μπορούν να συνδυαστούν με το μάζεμα βοτάνων της εποχής! Κατηφορίζοντας, ξανά βρίσκει την πλατεία του χωριού, την Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης, κέντρο της τοπικής κοινωνίας και ανοιχτή σε όλους. Στο χώρο της μπορείς να διαβάσεις, να περιηγηθείς στο διαδίκτυο, τα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά! Από κει στον Κάτω μαχαλά! Στον  Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου εκ Ραψάνης. Η Ραψάνη φημίζεται για τις εκκλησίες της και τα γραφικά εξωκλήσια της, τις διάσπαρτες βρύσες της με γάργαρο νερό! Καθώς κατεβαίνει αντικρίζει το δάσος των Αγίων Θεοδώρων, το βυζαντινό μοναστήρι του 1753, που με ένα περίπατο μίας ώρας μπορεί να επισκεφτεί το μνημείο με τις πλούσιες αγιογραφίες  ή  με το αμάξι του! Οι πολιτιστικές δράσεις του χωριού πολλές.

Οι φορείς του χωριού, ο Ξενώνας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης  και η Τοπική Κοινότητας Ραψάνης διοργανώνουν πληθώρα δράσεων! Γιορτή κρασιού, παιδικές δραστηριότητες, χορευτικές και μουσικές δράσεις, περιηγήσεις, αθλητικές διοργανώσεις και άλλα πολλά (ανακοινώνονται  σε όλα τα Μ.Μ.Ε. και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)!

Ένα είναι σίγουρο. Στη Ραψάνη περνάς πάντα καλά!

*Η κα Χάιδω Πανταζή είναι βιβλιοθηκονόμος MSc, Υπεύθυνη Δ/Β. Ραψάνης

πηγή : https://www.larissanet.gr/2019/07/14/mia-fora-kai-ena-chorio-i-rapsani/