Μέτσοβο – Ανήλιο: Καλοκαιρινές αποδράσεις στα βουνά της Ηπείρου

Ποδηλατάδα περιμετρικά της τεχνητής λίμνης των Πηγών Αώου, ανάμεσα σε μαγευτικά φιόρδ, με φόντο καταπράσινα οροπέδια και χρωματιστά αγριολούλουδα, με καθαρό ορεσίβιο αέρα και ένα τοπίο που θυμίζει… Ελβετία!

Στην Ηπειρο, στο νομό Ιωαννίνων, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.150 μέτρα, φωλιασμένο στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, βρίσκεται το παραδοσιακό Μέτσοβο, με την πλούσια ιστορία του και παράδοση, τους ευεργέτες του όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Βαρώνος Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κυριάκος Φλόκας κ.ά., τα τοπικά του προϊόντα, τα ήθη και τα έθιμα. Ενας προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες δραστηριότητες και διαδρομές στη γύρω περιοχή.

Ποδηλατάδα στη λίμνη Πηγών Αώου

Από τις πλέον δημοφιλείς και σχετικά εύκολες διαδρομές είναι αυτή γύρω από την ορεινή τεχνητή λίμνη των Πηγών Αώου, σε υψόμετρο 1.350 μ., η έκταση της οποίας είναι 11,5 τετρ. χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα σε δυο Εθνικά Πάρκα – της Βάλια Κάλντα και του Βίκου Αώου.

Με οδηγό μας τον δραστήριο Λευτέρη Φάφαλη, και έχοντας αφετηρία μας τη βρύση του Γεωργίτση (10 χλμ. από το Μέτσοβο), άλλοι με συμβατικά ποδήλατα και κάποιοι με ηλεκτρικά, θα απολαύσουμε μια μαγευτική διαδρομή 16 χλμ., καταλήγοντας στη θέση Πενταλώνια ή αλλιώς στο Μεγάλο Φράγμα. Μπορεί άγριους νάρκισσους να μην είδαμε (φύονται το Μάιο), φωτογραφίσαμε όμως ορχιδέες και καμπανούλες και άλλα χρωματιστά αγριολούλουδα, μαγευτήκαμε από το ορεινό τοπίο, ήπιαμε δροσερό νερό και φτάσαμε στον προορισμό μας έχοντας μια γλυκιά κούραση από τις ανηφόρες που ανεβήκαμε ορθοπεταλώντας.

Πεζοπορία στις πηγές Γκαντέλου

Μια απολαυστική πεζοπορία, ανάμεσα σε δάση από μαύρη πεύκη, έλατα, ίταμους, πυξάρια κ.ά. που διακόπτονται από οροπέδια, με φόντο τα βουνά του Ζυγού, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, ακολουθήσαμε γεμάτη χρώματα και αρώματα.

Μια διαδρομή την οποία διασχίζει και το Ursa Trail του ορεινού αγώνα τρεξίματος, και η οποία καταλήγει στις πηγές Γκαντέλου. Πέντε χλμ. πεζοπορία, συνολικής διάρκειας μιας ώρας και 45 λεπτών, μετ’ επιστροφής. Φτάσαμε στις πηγές, νερό δεν θα πιούμε;

Ευχαριστούμε θερμά το Grand Forest Metsovo (www.grand-forest.gr) για τη φιλοξενία και τη Φλώρα Παρασκευοπούλου της Press Porter για τη διοργάνωση της αποστολής.

*

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Πεζοπορία, ποδηλασία, ημερήσιες εκδρομές, κανό καγιάκ, SUP στη λίμνη Πηγών Αώου, canyoning συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα της «Go Active» με έδρα της στο Μέτσοβο. Ο Λευτέρης Φάφαλης λάτρης του σκι αντοχής, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 4 χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, υπήρξε σημαιοφόρος δυο φορές στην ελληνική Ολυμπιακή αποστολή και λαμπαδηδρόμος στην αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Saltlake 2002, είναι πρόθυμος να σας μυήσει στις ομορφιές του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (www.goactive-metsovo.gr, τηλ. 6942 569618).

Tips

-Διαμονή: Από τις καλύτερες – ίσως και η καλύτερη- επιλογές για διαμονή είναι το Grand Forest Metsovo, στην έξοδο της Εγνατίας Οδού για Ανήλιο. Πεντάστερο mountain resort με σουίτες με όλες τις ανέσεις, διακριτικότητα και απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πισίνα με φόντο το Μέτσοβο και τις καταπράσινες πλαγιές, spa και εσωτερική πισίνα, καφέ, εστιατόριο με δημιουργική κουζίνα και βάση τα τοπικά προϊόντα. Παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα θα βρείτε στο Μέτσοβο και στον Ανήλιο για όλα τα βαλάντια.

– Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ: Μουσείο νεοελληνικής τέχνης με έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Σε μόνιμη έκθεση έργα μεγάλων δημιουργών, με τα περισσότερα να προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 – 16.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 26560 41210).

-Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου: Το Αρχοντικό Τοσίτσα, εκεί όπου θα δείτε την Μετσοβίτικη καθημερινότητα και συνήθειες. Μεταξύ των εκθεμάτων και το διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ με προσωπικά του αντικείμενα. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 – 16.00, εκτός Πέμπτης (τηλ. 26560 41084).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Τυροκομικά, φρέσκο βούτυρο, κρασί, χυλοπίτες και χυλοπιτάκι, τραχανάς, υφαντά, ξυλόγλυπτα, πίτες, κεφτέδες με πράσα, σούβλα, ψητά (κοντοσούβλι χοιρινό και πρόβειο, κοκορέτσι, κατσικάκι κτλ.), πατάτες Χρυσοβίτσας, παϊδάκια, φασόλια με χόρτα, ραβιόλια με ανθότυρο, άγρια μανιτάρια σε σάλτσα μετσοβόνε και πέστο τσουκνίδας, αλανιάρικο κοτόπουλο στο τσικάλι με τραχανά, μετσοβίτικη ομελέτα με χωριάτικο λουκάνικο και μετσοβόνε, ρυζόγαλο φούρνο  κ.ά.

Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

πηγή :https://www.ethnos.gr/travel/113154_metsobo-anilio-kalokairines-apodraseis-sta-boyna-tis-ipeiroy