«Μεταφερόμαστε…»-Σε αναζήτηση φθηνού ενοικίου οι καταστηματάρχες

Μπορεί οι τιμές των ενοικίων στις περισσότερες περιοχές της πόλης να έχουν πέσει, ωστόσο, η μειωμένη αγοραστική κίνηση αναγκάζει πολλούς εμπόρους να αναζητούν οικονομικότερα ενοίκια προκειμένου να «παρατείνουν» όπως λένε για λίγο καιρό τη ζωή των επιχειρήσεών τους.Έτσι σε καθημερινή βάση βλέπουμε καταστήματα να μεταφέρονται ακόμη σε διπλανά καταστήματα μόνο και μόνο για να γλυτώσουν λίγα ευρώ. Φαντάζει λες και η αγορά μετακινείται προς την κατεύθυνση που επιβάλλουν τα φθηνά ενοίκια.

Δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση να μεταφερθείς μας λέει κάποιος από τους εμπόρους με τον οποίο συζητήσαμε. Η μεταφορά της επιχείρησης δεν εξασφαλίζει και τη μετακίνηση της πελατείας στο νέο κατάστημα, ενώ και το κόστος μεταφοράς δεν είναι αμελητέο (κάτι που αυξάνεται εάν σπάσει το συμβόλαιο). «Η απόφαση είναι δύσκολη, όμως είναι η μόνη λύση προκειμένου να αποφύγουμε το λουκέτο» μας εκμυστηρεύεται.

Κόβουν δαπάνες

Τα έξοδα είναι πολλά, η κίνηση περιορισμένη, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις όπου κινείται η αγορά και πάλι η αγοραστική δύναμη είναι μικρή με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να ξοδεύει με φειδώ και να προμηθεύεται τα άκρως απαραίτητα.

Έτσι, οι καταστηματάρχες προσπαθούν να περικόψουν δαπάνες από όπου μπορούν. Το ενοίκιο είναι από τις πρώτες δαπάνες που επανεξετάζουν.

Οι… καλές πιάτσες αντέχουν

Τα ξενοίκιαστα καταστήματα αυξάνονται ακόμη και στις καλές «πιάτσες». Αν και οι κυριότεροι εμπορικοί δρόμοι όπως είναι η αγορά της Ασκληπιού εμφανίζουν μηδενικά ή μικρά ποσοστά ξενοίκιαστων, υπάρχουν οδοί στα Τρίκαλα όπου τα άδεια καταστήματα αυξάνονται εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο. Εκεί όμως που δεν είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς για κραχ κενών καταστημάτων είναι στις πολύ δευτερεύουσες πιάτσες  όπου   ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει μειώσει τις απαιτήσεις του ακόμη και 40% έναντι των προηγούμενων ετών, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον είναι μηδενικό.