Μετά από χρόνια ανακαινίζεται το Λαογραφικό Μουσείο

Καλά είναι τα νέα σε ό,τι αφορά στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων καθώς το έργο προεντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση σε Δήμους της χώρας». Η χρηματοδότηση θα προέλθει μέσω του «Πράσινου Ταμείου» και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του προγράμματος για τη χρηματοδότηση δράσεων Αστικής Αναζωογόνησης σε δήμους της χώρας υποβλήθηκαν 130 προτάσεις από 106 Δήμους. Κατά την αξιολόγηση των προτάσεων προέκυψε η δυνατότητα προένταξης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα 92 προτάσεων/ έργων, 83 Δήμων της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται και η  πρόταση που αφορά στη «Συντήρηση του κτιρίου του λαογραφικού μουσείου Τρικάλων».

“Το έργο που εγκρίθηκε λέγεται επισήμως «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» και είναι ακριβώς αυτό: η συντήρηση ενός κτηρίου – κοσμήματος στο κέντρο ακριβώς των Τρικάλων, με μακρά ιστορία και χρήση, με συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για την πόλη.

Ο Δήμος Τρικκαίων, έχοντας ήδη σχεδιάσει ουσιαστική παρέμβαση στα συμβολικής αξίας κτίσματα των Τρικάλων, διασώζοντας και αναδεικνύοντας στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας, υπέβαλλε σχετική πρόταση από τον Νοέμβριο του 2017. Πρόταση αξίας 495.500€ για την συντήρηση του κτηρίου που από τον 19ο αιώνα στέκει στο κέντρο των Τρικάλων και αποτελεί σημείο αναφοράς στο πλαίσιο του σχεδιασμού για διάσωση της ιστορικής μνήμης από τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προτεινόμενες εργασίες είναι πολλές και διαφορετικές, δείγμα της πολυπλοκότητας της συντήρησης: από στήριξη της στέγης και των ταβανιών, καθαρισμό λιθοδομής, μόνωση και στεγάνωση, μέχρι αμμοβολή σε κιγκλιδώματα και επαναφορά των αρχικών χρωμάτων σε πόρτες, παράθυρα και σκάλες.

Ο Δήμος Τρικκαίων, αναδεικνύοντας αυτό το κτήριο – μαζί από τις εργασίες που ήδη πραγματοποίησε για την αίθουσα του ζωγράφου Θεόδωρου Μάρκελλου – αποδεικνύει ότι η διάσωση του κτηρίου αποτελούσε σημαντικό στόχο στην προσπάθεια αναβάθμισης των Τρικάλων” αναφέρει η Δημοτική Αρχή.

Το μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6 (κλειστό προσωρινά). Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στη συλλογή, επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περιόδου, ενώ το μουσείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων.